Zorgverzekering op reis: hoe zit dat nou?

Aangezien we in de laatste weken van het jaar zitten en dit voor veel mensen hét moment is om hun verzekering eens onder de loep te nemen, leek het mij een goed idee om eens dieper in te gaan op reis- en zorgverzekeringen. Nu ik veelvuldig op reis ben moet ik continu mijn polis erop nalopen of bepaalde dingen wel- of niet verzekerd zijn. En neem van mij aan: hoe harder je schreeuwt dat jou toch niets overkomt op reis, hoe groter de kans wordt dat je jouw zorgverzekering wél hard nodig hebt. Vandaag zet ik een aantal tips voor je op een rij waar je op moet letten bij het afsluiten van je verzekering wanneer je op reis gaat.

Een situatieschets

Om even aan te duiden wanneer jij je zorgverzekering hard nodig kunt hebben in het buitenland, vertel ik je even kort mijn verhaal. In 2010 woonde ik een halfjaar in Bangkok – Thailand voor stage. Ik woonde gewoon in een appartement waar ik voor mijn eigen eten en boodschappen moest zorgen. Omdat eten halen in Thailand vele malen goedkoper is dan zelf koken, kocht ik iedere avond mijn maaltje op straat. Maandenlang is dit goed gegaan tot ik op één avond (zeer waarschijnlijk) een rauw stukje kip at. Dagenlang functioneerde ik niet meer en was mijn badkamer mijn beste vriend. Je raad het al, ik had een fikse voedselvergiftiging en daar kwam ik niet zo snel vanaf. Er zat maar een ding op en dat is naar het ziekenhuis gaan. Eenmaal aangekomen in het ziekenhuis had ik een tolk nodig, onderging ik diverse onderzoeken, kreeg ik een sloot aan medicijnen mee naar huis maar moest ik bovendien drie dagen later ook nog een keer terugkomen voor extra controle. Dit kost allemaal geld en godzijdank werd het naderhand vergoed door mijn verzekering, maar anders had dit grapje me rustig een maand (Thaise) huur gekost.

Ook in New York had ik mijn zorgverzekering hard nodig toen ik iets te lang doorliep met een blaar op de onderkant van mijn voet waardoor deze ging ontsteken en ik uiteindelijk geen stap meer kon verzetten. Mijn bezoekje aan de plaatselijke arts werd achteraf wederom vergoed en dat is maar goed ook, het had me anders $200 gekost. Voor tien minuten he!

Zo zie je maar dat er altijd iets kan gebeuren waardoor je plotseling moet terugvallen op je verzekering. En daarom is het zo belangrijk dat je alles goed voor elkaar hebt.

Waar moet je op letten?

 • Zorg ervoor dat wanneer je buiten Europa reis, jouw zorg- of reisverzekering ook dekking biedt aan landen buiten Europa, dit is niet standaard opgenomen in alle polissen!
 • Heb je een blog en ga je op persreis? Zorg er dan voor dat jouw zorg- of reisverzekering ook geldt voor zakenreizen.
 • Neem altijd je zorgpas mee naar het buitenland, deze heb je nodig als bewijs dat je in Nederland verzekerd bent.
 • Lees je polis altijd goed door voordat je weggaat, zo weet je precies wat er wel en niet vergoed wordt in het land waar jij naartoe gaat.
 • De kans is groot dat je een keer vaccinaties moet halen voor jouw reis. Niet alle vaccinaties worden standaard vergoed door de verzekering. Check hiervoor wederom de polis goed!
 • Ga je langere tijd (langer dan 3 maanden) op reis of ga je werken in het buitenland? Neem dan contact op met je zorgverzekering om te kijken of het voor jou noodzakelijk is om een zorgverzekering in het buitenland af te sluiten.
 • Handig: neem een bedrag aan onvoorziene omstandigheden mee in de berekening van jouw reis. In sommige landen zijn de zorgkosten namelijk hoger dan in Nederland, waardoor het voor kan komen dat niet alles 100% vergoed wordt.

Geen zin om lang te zoeken?

Ik kan me voorstellen dat je geen zin hebt om alle polissen na te lopen en daar heeft zorgverzekeraar VGZ iets op bedacht: de Beste DealMet de Basisverzekering VGZ Goede Keuze ben je verzekerd van een scherpe prijs en via VGZ kun je heel eenvoudig jouw basisverzekering uitbreiden met aanvullende pakketten. Zo ben je altijd verzekerd tegen hoge vergoedingen, zonder daar de hoofdprijs voor te betalen. Met het VGZ Goede Keuze basispakket ben je al voor € 95,95 per maand verzekerd.

Heb jij ooit al eens beroep moeten doen op je zorgverzekering in het buitenland?

Dit is een gesponsord artikel.

ohmyfoodness nl&sz=1x1&t=campaign%3Dohmyfoodness nl 235638964&c=%%CACHEBUSTER%%

tag

Join the Conversation

 1. Eline says:

  Ik heb mijn zorgverzekering nog nooit buiten NL nodig gehad!

 2. Margot says:

  Handige tips! Al heb ik mijn verzekering ook nog nooit nodig gehad voor iets tijdens een vakantie. Hopelijk blijft dat voorlopig zo.

 3. Diana says:

  Goeie tips. Ik zorg altijd dat ik goed verzekerd op reis ga, ik neem liever geen risico’s wat dat betreft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close