Pompoenkoekjes kunnen natuurlijk niet ontbreken op Ohmyfoodness. Zéker niet in de tijd van Halloween, de periode waarin pompoenen o-ve-ral verkrijgbaar zijn.
Of je ze nou koopt om uit te hollen, verwerkt in een stamppot, in stukken snijdt en grilled in de oven… met pompoen kun je alle kanten op.
In deze grote, dikke koeken verwerkte ik wat pompoenpuree en dat zorgt voor smeuïge, zoete koeken. Gecombineerd met stukken chocolade en marshmallows, toppers van herfst koeken!
Pompoenkoekjes met Pompoenpuree
Voor veel recepten in de herfst heb je pompoenpuree nodig. Nu is de pompoen in Nederland helaas nog altijd niet dusdanig ingeburgerd, dat we blikken puree kunnen kopen zoals ze in Amerika in alle supermarkten staan. Pompoen is hier toch gauw een groente die we gebruiken ter decoratie of hoogstens gebruiken voor hartige gerechten.
Maar pompoen leent zich dus ook uitstekend om mee te bakken. Dat deed ik al eens eerder in deze VERRUKKELIJKE Pompoenmuffins met pumpkin spice mascarpone. Note to self: snel weer een keer maken. Ultiem herfstige cakejes zijn dit. Maar ook de Pompoen-vanille cheesecakebars zijn niet te versmaden en ui-ter-aard de Pompoencheesecake.
In ieder geval: met pompoen kun je dus ook zoete recepten maken.
Wat betreft pompoenpuree als ingrediënt, kun je twee dingen doen:
- Een hele pompoen of pompoenblokjes kopen in de supermarkt, deze koken en pureren met een aardappelstamper. Of maal de puree fijn in een foodprocessor voor extra gladde puree. Leftovers kun je goed bewaren in de vriezer voor een later moment. Of maak er een ander gerecht mee uiteraard.
- Nog veel makkelijker en i-de-aal als je maar kleine hoeveelheden nodig hebt: babyvoeding. Nee, nu niet hard weg rennen want het is dus echt heel handig. In het schap met babyvoeding vind je namelijk kleine potjes pompoenpuree. Zonder toevoegingen en helemaal glad! Ideaal dus om deze pompoenkoeken mee te maken.
Zorg er, als je ervoor hebt gekozen om de puree zelf te maken, wel voor dat de puree goed is afgekoeld als je hem wilt gebruiken voor de pompoenkoekjes met S’Mores.
Andere toppings voor de pompoen koeken
Ik heb ervoor gekozen om pompoenkoeken met marshmallows en stukken chocolade te maken, maar er zijn natuurlijk veel meer lekkere toppings die je kunt gebruiken voor deze koeken.
Wat denk je bijvoorbeeld van onderstaande smaakcombinaties?
- Pure chocolade en zeezout
- Witte chocolade en macadamia’s
- Walnoten
- Pecannoten en melkchocolade
In feite kun je alle kanten op met deze koeken. Kijk ook vooral of je kunt variëren met de gebruikte kruiden en specerijen. Ik gebruikte nu uiteraard pumpkin spice, hieronder vind je zometeen mijn favoriete mix, maar voeg ook gerust cacaopoeder toe, meer kaneel of wat espressopoeder.
Pumpkin spice zelf maken
In veel herfstrecepten kom je pumpkin spice tegen, pompoenkruiden. Tegenwoordig zijn die steeds iets beter te verkrijgen. Ik geloof dat Verstegen het inmiddels zelfs heeft uitgebracht waardoor het ook in de schappen van de supermarkt te vinden is.
Koek- en speculaaskruiden zou je eventueel als alternatief kunnen gebruiken voor pumpkin spice, maar de smaak is wel ietwat anders. De beste oplossing: zelf maken!
Mijn favoriete pumpkin spice blend bestaat uit:
- 5 el kaneelpoeder
- 2 el gemberpoeder
- 1 el nootmuskaat
- 2 tl gemalen kruidnagels
- 1 tl pimentpoeder
Het enige dat je moet doen is alle kruiden en specerijen mengen en je homemade mix luchtdicht in een kruidenpotje bewaren. Blijft maanden, zo niet jaren – want wie let er nou op de houdbaarheidsdatum van gedroogde kruiden en specerijen, goed.
Liever een ander pompoen recept?
Ik heb al wat zoete suggesties met pompoen gedeeld, maar heb je nou liever een ander pompoen recept, dan zijn de mogelijkheden gelukkig eindeloos. Ook als je meer #teamhartig bent.
Eén van mijn persoonlijke favoriete is de Pompoenpuree met hazelnoten en bruine boter. Die is zo lekker om te serveren als bijgerecht, ook als de feestdagen zijn aangebroken straks. Ook de Buddha bowl met gegrilde pompoen en gebakken boerenkool is niet te versmaden en daarmee sla je twee vliegen in een klap. Dit is natuurlijk ook hét seizoen voor boerenkool!
Een goede pompoensoep mag ook niet ontbreken op je lijstje en mijn favoriet is Geroosterde pompoensoep met pumpkin spice en gepofte knoflook.
Al onze pompoen recepten vind je hier.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Pompoen koeken met S’Mores
Benodigdheden
- beslagkom
- plasticfolie
- ijsschep (optioneel)
- bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
- 125 g boter – op kamertemperatuur
- 125 g lichtbruine basterdsuiker
- 100 g kristalsuiker
- 75 g pompoenpuree
- 2 tl pumpkin spice
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 mespunt nootmuskaat
- 1 tl vanille-extract
- 2 eieren
- 1 tl bakpoeder
- 450 g bloem
- snuf zout
En verder
- handvol mini marshmallows
- 4 el pure chocolate chips
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor het koekdeeg bij elkaar in een kom en kneed dit met de machine of met de hand, tot een plakkerig deeg.
- Schep als laatste de marshmallows en chocolade door het koekdeeg.
- Pak het deeg in plasticfolie in en leg het minimaal 2 uur in de koelkast weg.
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Schep met een ijslepel 8 bollen van het koekdeeg en verspreid deze over de bakplaat.
- Bak de koeken in 15-18 minuten helemaal gaar. Laat goed afkoelen voordat je ze proeft.