Hartige oliebollen

124

Hoewel ik het altijd erg leuk vind om oliebollen te bakken, ben ik er zelf niet zo weg van. Ik vind het lekker hoor, maar ik ben niet zo iemand die zodra ze een oliebollenkraam ziet per se zo’n zoete deegbal wil hebben. Sterker nog, ik eet er vaak een of twee in de week tussen Kerst en Oud & Nieuw en dan heb ik het wel weer gezien. Waar ik echter wél verslaafd aan ben geraakt zijn deze hartige oliebollen. Oliebollen zoals je ze kent maar in plaats van krenten heb ik er ham, kaas en ui in gedaan. Woaaaah! Klaar voor het recept? Gauw maken hoor!

Wat heb je nodig? (± 50 stuks)

1. Snijd de kaas in kleine blokjes en snipper de ui fijn.

2. Maak het beslag voor de oliebollen zoals ik je gisteren heb uitgelegd, maar de krenten laat je nu natuurlijk achterwege.

3. Schep de kaas, de ham en de gesnipperde ui door het oliebollenbeslag en laat het beslag een half uur rijzen.

4. Verhit ondertussen vast olie in een wok of verwarm de frituurpan naar 180°C.

5. Gebruik een ijsschep of twee lepels om het oliebollenbeslag in de hete olie te deponeren. Deze hartige oliebollen zijn het lekkerst wanneer je ze niet al te groot maakt. Ik gebruik ongeveer de helft van het beslag dat ik normaal gebruik voor één oliebol.

6. Laat de hartige oliebollen uitlekken op een vel keukenrol en serveer ze direct. Warm zijn ze het allerlekkerst!

7. Je kunt de oliebollen invriezen, laat ze dan langzaam weer ontdooien en krik ze voor het eten in de oven nog een beetje op. Bewaar deze hartige oliebollen anders in de koelkast maar stop ze ook dan nog even in de oven om ze warm te kunnen serveren.

En eh, die poedersuiker? Die laat je achterwege bij deze hartige balletjes he! Ze zijn wel erg lekker met een beetje chilisaus!

Hartige oliebollen

Join the Conversation

  1. Heeft dit recept niet wat weinig ingrediënten voor 50 stuks.

    1. Deze ingrediënten zijn alleen voor de hartige vulling, je moet dit combineren met het recept dat Sabine gister online heeft gezet!

  2. mmm klinkt erg goed!

  3. Lekker, dit heb ik laatst ook gemaakt! Maar dan met spek in plaats van hem. Dit wint voor mij echt van alle zoete variaties.

  4. Hier ben ik wel heel benieuwd naar!

  5. Ik ben een echte zoetekauw, dus deze variant is niks voor mij haha. Ik hou het toch maar bij de ‘originele’. :)

  6. Dorien says:

    Als je ze nog even wilt opwarmen, hoelang op hoeveel graden moeten ze dan in de oven? En verliezen ze dan niet juist dat knapperige?

    1. Een minuut of 10 op 180 graden zou ik zeggen. Zo knapperig als wanneer ze uit de frituur komen worden ze nooit meer, maar ze zijn nog een stuk verser dan wanneer je ze opwarmt in de magnetron.

  7. Mmmm, klinkt heerlijk!

  8. Hartige oliebollen heb ik nog nooit geprobeerd, maar dit maakt me wel heel nieuwsgierig!

  9. Felicia says:

    Wat een ontzettend goed idee dit! Lijkt me erg lekker, zeker weten op mijn ‘to make’ lijstje :)

  10. Heb ik nog nooit gegeten! Klinkt heel erg lekker allemaal (:

  11. Echt een leuk idee! Ik hou het zelf meestal ook bij een of twee oliebollen, ik ben niet zo’n zoetekauw. Dit lijkt me wel wat!

  12. Hoi,

    Helemaal goed, die hartige versie.
    Ik bak ze zo al jaren en nog veel meer variaties, zodat een oliebol een traktatie kan zijn bij de borrel. Mag ook buiten O&N!

    Een doorslaand succes!

    Groet!
    Prakkie

  13. Friendly Giant says:

    Ik heb afgelopen oud en nieuw voor het eerst hartige oliebollen gebakken. Heb het gisteravond weer gedaan. Want ze smaken net zo goed als het geen oud en nieuw is. Nou ben ik geen ervaren chef kok maar dit was heel simpel en erg lekker.

    Het beslag bestond uit een halve liter Hertog Jan bier en een halve kilo zelfrijzend bakmeel. Ja, dat is alles. Als vulling gebruikte ik zongedroogde tomaten op olie, parmezaanse kaas, chorizo, ui, knoflook en een paar olijven. Ik bakte de ui glazig, voegde de knoflook toe en bakte het geheel tot het net bruin begon te worden. Ondertussen de rest van de ingredienten fijngehakt. Alles door het beslag gedaan en met een goed natte juslepel de balletjes gevormd.

    De eerste poging smaakte prima, maar het deeg was niet 100% gebakken. Daarna iets kleinere bolletjes gemaakt, ongeveer het formaat van een golfballetje. Die waren naar mijn mening perfect. Als poedersuiker vervanger gebruikte ik zo’n geel kartonnen busje pittige Zwitserse poederkaas.

    Een fantastische manier om te frituren is in een wok met net genoeg arachide olie dat de snack half onder staat. Alleen een kwestie van halverwege even keren. Je hebt zo maar weinig olie nodig en kan dus goed een betere soort olie gebruiken. Ik frituur zelf altijd zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close