How to: Oliebollen bakken

Wekenlang was het mijn intentie om van dit artikel een video te maken. Er komen immers altijd video’s op maandagmiddag online en zo vlak voor Oud & Nieuw leek het me geen overbodige luxe om in een video te laten zien hoe je homemade oliebollen kunt bakken. Echter vond ik het stompzinnig om voor de Kerst al oliebollen te bakken maar na de Kerst werd ik geveld door een voorhoofdsholteontsteking. Kak. Je begrijpt dat ik met een verstopt hoofd niet voor een camera ga staan; dat staat immers ook niet zo smakelijk. Helaas moet ik het dus even in een geschreven artikel doen, maar ik laat je wél zien hoe het zelf oliebollen bakken in zijn werk gaat. Zonder pakje dus!

Wat heb je nodig? (± 25 stuks)

 • 50 gram ongezouten roomboter
 • 500 milliliter volle melk
 • 1 zakje gedroogde gist
 • mespuntje zout
 • 500 gram patentbloem
 • 1 ei
 • 300 gram krenten of rozijnen of een mix van de twee

1. Laat de krenten en/of rozijnen in warm water 20 – 30 minuten wellen. Stort ze daarna op een vel keukenrol en dep ze droog.

2. Doe de boter samen met de melk in een steelpannetje en verwarm dit langzaam tot de boter volledig is gesmolten.

3. Haal het pannetje van het vuur en roer met een garde de gist en het ei erdoor. Zorg ervoor dat de melk niet te warm is (handwarm is prima), anders loop je het risico dat het ei gaat stollen.

4. Doe de bloem samen met het zout in een kom en schenk hier het melkmengel bij. Roer het geheel met een houten lepel of pannenlikker tot een egaal beslag.

5. Roer tot slot de krenten en/of rozijnen door het oliebollenbeslag en dek de kom af.

6. Laat het beslag zo’n 30 minuten rijzen.

7. Verhit voldoende zonnebloemolie in een wok (of gebruik een frituurpan maar wel met zonnebloemolie!) tot 190°C.

8. Gebruik een ijsscoop om bolletjes van het oliebollenbeslag in de hete olie te scheppen. Frituur de oliebollen in 4 – 5 minuten goudbruin aan alle kanten. Laat ze daarna uitlekken op een vel keukenpapier.

Oliebollen bakken

Join the Conversation

 1. Susanne says:

  Oliebollen zijn één van de weinig dingen die ik écht niet lust. Maar ieder jaar probeer ik het weer, ze zien er zo lekker uit! Vooral zelfgemaakte! Ik dacht eigenlijk dat het maken veel meer werk was, maar valt toch wel mee ;)

 2. Oliebollen vind ik echt heerlijk! Bedenk me nu dan ook pas dat ik gewoon nog geen een oliebol op heb dit jaar en woensdag dus pas mijn eerste zal zijn…

 3. Margot says:

  Zo lekker! En ik heb er nog niet één gegeten dit jaar. Meestal koop ik ze, maar misschien is het wel leuk om ze dit jaar eens zelf te bakken.

 4. Eline says:

  Ik zeg ook altijd kak, ken weinig anderen die dat doen!

 5. JoycevdB says:

  Ooooh! Ik heb nu al zin in oliebollen!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close