Groentelasagne met courgette, aubergine en ricotta

Deze groentelasagne met courgette, aubergine en ricotta is een gerecht waarbij ik toen ik ‘m at, pas besefte “hee hier zit helemaal geen vlees in”. Vroeger had ik nooit echt oog voor vegetarische gerechten. En nog steeds ontstaan ze bij mij vaak ‘per ongeluk’, zoals deze groentelasagne. Alhoewel dit gerecht niet helemaal vegetarisch is, want vissaus. Zonder dat ik erbij nadenk eten wij inmiddels vaak genoeg vegetarisch. En dat ga ik ook steeds belangrijker vinden! Bij de meeste gerechten mis ik een stuk vlees of vis niet. De combinatie van sappige aubergine, frisse courgette, en romige ricotta zorgt voor een frisse lasagne die je doet vergeten dat er geen vlees aan te pas komt! Wil je de vissaus graag vervangen? Lees hieronder waarmee je dat kunt doen!

Frisse lasagne met courgette, aubergine en ricotta.

Ricotta opfrissen met limoen of citroen vind ik echt een hele fijne combi. Heel lekker in tal van hapjes, maar het leek me ook eens een idee om dit in een maaltijd te verwerken. Dun gesneden plakjes aubergine en courgette wissel ik af met lagen ricotta, opgefrist met citroen. De groenten brengen niet alleen kleur en smaak, maar zorgen ook voor een sappige textuur die goed contrasteert met de zachte ricotta.

Vegetarische lasagne met courgette

Mijn keuze voor vissaus voegt een diepe umami-smaak toe aan de lasagne, maar voor degenen die een volledig vegetarisch gerecht willen maken, zijn er gelukkig heerlijke alternatieven beschikbaar. Vissaus kan vervangen worden door verschillende vegetarische ingrediënten die een vergelijkbare smaak aan deze lasagne toevoegen. Hier zijn een paar suggesties:

  1. Tamari of Sojasaus: Tamari is een Japanse sojasaus die iets dikker en minder zout is dan de gebruikelijke sojasaus, maar beide zijn geweldige vegetarische alternatieven. Ze voegen een heerlijke umami-smaak toe, vergelijkbaar met die van vissaus.
  2. Miso Pasta: Miso is een gefermenteerde sojabonenpasta die een complexe, zoute en umami-rijke smaak biedt. Een beetje miso pasta kan wonderen doen in de saus van de lasagne. Gebruik lichte (witte) miso voor een subtielere smaak of donkere (rode) miso voor een rijkere smaaksensatie.
  3. Zeewier: Voor een subtiele zeezoutsmaak die vissaus vaak met zich meebrengt, kan zeewier (zoals nori of kelp) een prachtig vegetarisch alternatief zijn. Een beetje fijngemalen zeewier door de saus geeft die zilte diepte.

Vegetarische lasagna met courgette, perfect in de lente!

Door de ingrediënten en eigenlijk ook een beetje door de kleuren, is dit een maaltijd die perfect bij het lentezonnetje past. Lekker licht en fris, maar wel heel smaakvol door onder andere een uitje, de knoflook en de vissaus die ik eraan toevoegde.

Een lasagne vind ik altijd het best tot zijn recht komen als je hem opdient in de ovenschaal. Dan ziet het er nog mooi uit en kan iedereen zijn portie zelf bepalen! Serveer het met een knapperige, groene salade met lichte vinaigrette. Een vers gebakken focaccia, besprenkeld met grof zeezout en rozemarijn doet het bij mij ook altijd goed. Dat vind ik ideaal voor het opscheppen van de laatste restjes saus op je bord!

Nog veel meer lasagne recepten!

Hoewel deze lasagne echt een aanrader is om te maken, wil ik je de volgende drie recepten ook zeker niet onthouden. Wil je liever zelf even scrollen? Op de pagina vol met pasta recepten vind je alle lasagne recepten van OMF.

  1. Vegetarische pompoenlasagne met ricotta: dit was de eerste lasagne die ik maakte nadat ik pompoenvellen in de supermarkt had ontdekt. Direct fan! Ik vulde de lasagne verder met nog een paar lagen courgette-repen en een hele smaakvolle tomatensaus. Bovenop verdeelde ik in dotten een hele bak ricotta gemengd met peper en zout. Super lekker, en ook vegetarisch!
  2. Ravioli lasagna: dit is mijn favoriete go-to lasagnerecept, omdat het alle essentiële elementen bevat die voor mij cruciaal zijn in een heerlijke lasagne: een smaakvolle saus, heerlijke pasta, romige béchamelsaus, en een gouden kaaskorst.
  3. Spinazie lasagne met ricotta: de kern van deze lasagne is gevuld met ricotta, die op smaak wordt gebracht met knoflook, ui, goudbruin geroosterde pijnboompitten, spinazie en een royale hoeveelheid grana padano kaas. De laag van groene ricotta wordt afgewisseld met licht aangebakken spinazie. Het resultaat: een overvloed aan pasta, saus, kaas en een vleugje spinazie.

lasagne met courgette aubergine en ricotta

4.50 van 4 stemmen

Lasagne van courgette en aubergine met ricotta

Porties3 personen

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 350 gram ricotta
  • 150 gram pijnboompitjes geroosterd
  • 1 bakje kastanjechampignons in plakjes
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook geperst
  • 2 eetlepels vissaus vervang deze door vegetarische vissaus of sojasaus als je echt vegetarisch wilt eten.
  • 1/2 citroen sap

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Met een kaasschaaf rasp je lange brede slierten van de courgette en aubergine. Gril deze allemaal aan beide kanten in de grillpan. Tijdens het grillen strooi je over iedere sliert een beetje peper.
  • Meng ondertussen de ricotta met het citroensap en de helft van de geroosterde pijnboompitjes. Zet het bakje aan de kant.
  • Fruit het uitje met de knoflook en voeg de champignons toe. Voeg als laatste de vissaus toe en roer het geheel nog even goed door elkaar.
  • Nu kun je de lasagne opbouwen. Vet een kleine ovenschaal in met een beetje olijfolie en begin dan met een laag courgette (de plakken mogen elkaar overlappen). Vervolgens wat van het champignonmengsel en dan een laagje ricotta. Daarna maak je een laag met de aubergineslierten, dan een laag champignons en als je nog courgette en aubergine over hebt, dan maak je daar nog een laag mee. Eindig met een laag ricotta.
  • Je hebt nog een bakje met de helft van de pijnboompitjes over. Deze strooi je over de ricotta heen.
  • Schuif de lasagne voor 10-20 minuutjes in de oven, enkel om het geheel op dezelfde temperatuur te krijgen. Ik vind hem een beetje lauw het lekkerste, en niet gloeiend heet zoals we misschien van een normale lasagne gewend zijn.
  • Voor het serveren kun je er nog een beetje citroensap overheen sprenkelen.

Join the Conversation

  1. Britt says:

    Een hele bijzondere combinatie lijkt mij, maar wel heel lekker en inderdaad perfect voor het (hopelijk) warmere seizoen dat eraan komt!

  2. MARIJKE says:

    Klinkt echt ontzettend lekker deze lasagne. Super originele smaakcombinaties. Ga ik zeker een keer proberen!

  3. Margot says:

    Kom maar op met de lente inderdaad! En dit ziet er weer lekker uit!

  4. Maria says:

    Klinkt lekker. Maare…door de vissaus is het niet meer vegetarisch toch? ;)

    1. Vivian Author says:

      Zie je Maria, ik ben geen vegetariër ;-) Foutje! Je kunt vegetarische vissaus maken of evt. sojasaus gebruiken. Ik heb het artikel even aangepast!

  5. Merel says:

    Wat een origineel recept voor lasagne! Leuk, dat ga ik een keer proberen :) Liefs, Merel

  6. Julie says:

    Heel leuk deze, lekker fris maar toch vullend lentegerecht!

  7. Charlotte says:

    Groente schaven is wat lastig, een mes werkt beter om dunne plakjes te snijden. Resultaat was erg lekker! :)

  8. Klinkt heerlijk, op de champignons na dan… Welke groente zou ik in de plaats van de champignons kunnen gebruiken?

    1. Vivian Author says:

      Dan zou ik iets toevoegen wat je lekker lijkt. Paprika? Tomaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close