Super Healthy Sunday: 3x Havermoutontbijtjes

Waar het vorig jaar enorm gehyped werd, lijkt het inmiddels wel een algemeen geaccepteerd healthy ontbijt te zijn: havermoutpap. Hoewel ik er in het begin enorm aan moest wennen en het gewoon niet lekker vond, vind ik het tegenwoordig heerlijk om te ontbijten (of lunchen) met een bordje havermoutpap. Het is goed vullend, gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Voor Super Healthy Sunday leek het me leuk om eens wat variaties op de havermoutpap te laten zien. Vandaag 3x Havermoutontbijtjes waarvan ik zeker weet dat jij naar de winkel rent om de ingrediënten te halen.

Havermout
Eerst eens even iets meer over havermout, want wat maakt het nu zo gezond? Havermout wordt bereid uit het graansoort haver. Hele haverkorrels worden gewassen, gepeld en vervolgens geplet en eventueel nog in stukken geknipt. Havermout is verkrijgbaar in verschillende varianten waarvan ik altijd instant havermout gebruik. Dit wordt gemaakt van gebroken haverkorrels en zijn al voorgekookt waardoor je ze snel en makkelijk kunt gebruiken zonder ze eerst een kwartier te moeten koken.

Havermout is daarnaast enorm gezond. Een aantal redenen waarom je regelmatig met havermout zou moeten ontbijten:

 1. Havermout verlaagt het cholesterolgehalte;
 2. Havermout bevat veel oplosbare vezels welke ervoor zorgen dat je langer verzadigd bent;
 3. Havermout is van nature glutenvrij;
 4. Havermout bevat veel antioxidanten die je lichaam beschermen tegen schade van buitenaf of schade die tijdens de stofwisseling kan ontstaan;
 5. Havermout is (zeker vergeleken met brood) laag in calorieën.

Genoeg redenen om het aan je eetpatroon toe te voegen toch?

Goed, tijd om je mijn drie favoriete havermoutontbijtjes te laten zien. Voor ieder ontbijt gebruik ik 30 gram havermout en 180 milliliter sojamelk light. Voel je vrij om een ander type melk te gebruiken. Zelf zet ik een kommetje altijd zo’n 3 à 4 minuten in de magnetron. De havermoutpap is dan vrij dik.

3x havermoutontbijtjesAppeltaart-havermout

 • ½ zure appel
 • 1 eetlepel gehakte noten
 • 1 theelepel salted caramel
 • kaneel naar smaak

Maak de havermoutpap klaar en haal het kommetje uit de magnetron. Was de appel en snijd de helft hiervan in kleine blokjes. Schep de salted caramel op de havermoutpap wanneer deze nog warm is en roer hem er vast doorheen. Verdeel de blokjes appel en de noten over de havermoutpap en top af met een hoeveelheid kaneel naar smaak.

Variatietip: voeg nog een eetlepel rozijnen toe als je dit lekker vindt.

3x havermoutontbijtjesBlueberry Fields

 • 3 eetlepels bosbessen
 • 1 ½ eetlepel gojibessen
 • 1 eetlepel geraspte kokos
 • 1 theelepel pindakaas

Lepel de pindakaas door de havermoutpap wanneer deze nog warm is. Was de bosbessen en verdeel deze vervolgens samen met de gojibessen over de pap. Strooi de geraspte kokos over de bosbessen.

Variatietip: in plaats van gojibessen kun je ook verse frambozen gebruiken.

3x havermoutontbijtjesBananasplit

 • ½ banaan
 • vanille-aroma naar smaak
 • 1 eetlepel gehakte noten
 • ½ theelepel cacaopoeder

Voeg de vanille-aroma aan de melk en havermout toe voordat je het kommetje in de magnetron zet. Schep de havermoutpap goed door wanneer deze uit de magnetron komt. Snijd de banaan in plakjes en verdeel deze samen met de gehakte noten over de havermoutpap. Strooi er vervolgens een halve theelepel cacaopoeder overheen.

Wat is jouw favoriete havermoutontbijtje?

Join the Conversation

 1. Hester says:

  Nog nooit geprobeerd, maar jij draagt in elk geval genoeg leuke variaties aan!

 2. laralaurentia says:

  Ik ga het vandaag eens proberen, ik neem nu elke ochtend brinta.

 3. Susanne says:

  Ik hoop dat er nog een sprankeltje hoop voor me is, als ik jou ervaring zo lees. Ik vind het er altijd zo lekker uit zien met al die toppings én het is super gezond. Maar ik krijg het gewoon niet weg. Misschien omdat ik geen melk lust?! Super jammer haha

  1. Marloes says:

   Probeer het eens met plantaardige melk en dan het liefst notenmelk. Ik lust ook geen melk, maar op deze manier ben ik dol op havermout. Kokoswater zou je ook kunnen proberen.

  2. Sabine Author says:

   Ik gebruik altijd sojamelk, misschien kun je dat eens proberen? Of amandelmelk.

 4. MySimplySpecial says:

  Wat een lekkere combinaties!

 5. Maaike says:

  Ziet er heel erg lekker uit! Ik eet altijd rauwe havermout in yoghurt ’s ochtends (hoewel ik het nu even heb vervangen voor gewone muesli), meestal met rozijnen en soms honing of bananaflakes. Maar in het weekend vind ik het leuk om bijvoorbeeld gebakken havermout-appeltaart te maken!

 6. Yak Man says:

  ik krijg hier nu echt honger van, maar we hebben volgens mij geen havermout meer. Maar erg leuke variaties zeg! Ik eet het altijd met rozijnen, cranberries en kaneel. Ook lijnzaad maar die is al een paar weken al op haha

 7. Claudia says:

  Ahh het ziet er zóóó lekker uit he! Maar ik krijg het gewoon echt niet weg… Super jammer

 8. Hier nog iemand die een havermoutpapje echt niet naar binnen krijgt. Vind de smaak lekker, en de structuur niet eens onwijs vervelend ofzo. Maar het lukt niet. Ik probeer havermout vaak op een andere manier te gebruiken, zoals in repen of een soort ontbijtcakejes, dat gaat wel. Misschien een idee voor de anderen die het als pap niet lusten.

 9. Sabrina says:

  Ah klinkt goed zeg! Ik heb het nog nooit geprobeerd maar dat ga ik zeker doen!

 10. Sheela says:

  ik heb vandaag voor de eerste keer havermout gegeten, volgens mij is dit echt iets wat je lekker vind nadat je het leert eten want zo lekker is het op het begin niet. Ik ga deze varianten wel eens proberen :) x

 11. Marloes says:

  Ik voeg ook altijd lijnzaad of chiazaad toe aan mijn havermout. Zorgt voor een beetje bite en is ook nog eens supergezond.

 12. Mirjam says:

  Vaak doe ik appel/cranberry/kaneel. Of banaan/druiven. Ik koop altijd gewoon de goedkope zak havermout! Niet dat pak waar ze reclame mee maken ..

  Speculaaskruiden erin is ook lekker :P

 13. Gabrielle Crystal RoseBonniee ~ says:

  Lovely photos ! Great post <3 :)

 14. Havermout met noten en cranberry jam is ook heel lekker! Ik ga deze variaties ook eens proberen.

 15. Con leche says:

  Ik ontbijt ook elke ochtend met havermout. Ik kies dan voor ongezoete sojamelk, appel, kaneel en rozijnen en strooi er nog wat lijnzaad overheen. Van de week wil ik het een keer proberen met ongezoete amandelmelk, maar jouw variant met banaan en cacao lijkt me ook erg lekker! Misschien ook lekker met cacaonibs.

 16. Ik ga die met banaan eens proberen! Misschien leer ik zo havermout eten, zou een stuk gezonder zijn als die gezoete cornflakes ’s morgens!

 17. Britt says:

  Het lijkt me allemaal heerlijk, alleen heb ik een notenallergie dus het zit er voor mij helaas niet in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close