Zweedse balletjes van IKEA uit het Guilty Pleasures Kookboek

Nog heel even en mijn tweede kookboek Reishonger ligt in de winkels. Zó spannend! Dit betekent ook dat het alweer dik anderhalfjaar geleden is dat mijn eerste kookboek, het Guilty Pleasures Kookboek werd gelanceerd. Het is echt bizar hoe snel de tijd voorbij is gegaan. Ik kan het me nog als de dag van gisteren herinneren dat ik de recepten selecteerde die ik wilde delen in dat boek. Eén van de recepten waarvoor ik uiteindelijk koos zijn de Zweedse balletjes van IKEA. En daar heb ik best even over getwijfeld want is dat nou wel een échte guilty pleasure? In de oriëntatiefase van het boek vroeg ik op Facebook naar jullie guilty pleasures en daar werden verbazingwekkend vaak gereageerd met ‘de Zweedse balletjes van IKEA!’. En wie ben ik om dan te beslissen dat dit geen guilty pleasure zou zijn? Inmiddels kun je de köttbullar van IKEA in diepvrieszakken kopen, maar zelfgemaakt zijn ze vele malen lekkerder. Sterker nog, ik vind de balletjes van IKEA zelf helemaal niet zo lekker maar mijn homemade variant wel. Welke jij lekkerder vindt laat ik helemaal aan jou over, maar vandaag deel ik in ieder geval mijn recept.

Heb je het Guilty Pleasures Kookboek nog niet? Bestel hem dan hier voor maar € 21,99. Ik garandeer je dat je er véél uit zult maken!

Zweedse balletjes van IKEA

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Zweedse gehaktballetjes van IKEA

No ratings yet

Zweedse balletjes van IKEA uit het Guilty Pleasures Kookboek

Porties4 personen

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes:

 • 500 gr half om half gehakt
 • 1 ui gesnipperd
 • 1 eieren
 • 50 gr paneermeel
 • peper en zout

Voor de roomsaus:

 • 30 gr roomboter
 • 30 gr bloem
 • 250 ml runderbouillon
 • 250 ml slagroom
 • peper en zout

Instructies

 • Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes bij elkaar in een kom. Kneed het geheel goed om en vorm kleine balletjes van het gehaktmengsel. Bak deze in een koekenpan rondom goudbruin en gaar.
 • Smelt voor de roomsaus de boter in een pannetje. Voeg hier de bloem aan toe en bak deze zo'n 2 minuten mee.
 • Voeg de runderbouillon toe en roer dit met een garde tot een klontvrij mengsel.
 • Schenk vervolgens de slagroom in de pan en breng dit al roerend aan de kook. Kook roomsaus tot de gewenste dikte en breng hem op smaak met peper en zout.
 • Serveer de Zweedse gehaktballetjes met de roomsaus, een flinke lepel cranberry- of veenbessenjam en (verse) dille.

Join the Conversation

 1. Belinda says:

  Oeeeeh! Die gaan we binnenkort zeker maken, lijkt me heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close