Video: De perfecte cheesecake?!

Ik ben denk ik een van de grootste Masterchef Australia fans van Nederland. Ik geloof dat ik al zeker 4 jaar ieder seizoen heb gezien en onlangs is het in Australië weer begonnen. Voor het eerst volg ik het dit jaar met Australië mee dus ik kan momenteel iedere avond genieten van een nieuwe, verse aflevering van mijn favoriete kookprogramma. Ik ben ook zo iemand die met de masterclasses driftig mee aan het pennen is. Ieder beetje informatie dat nieuw is voor mij schrijf ik op en iedere tip die zij geven aan de kandidaten neem ik ook mee voor mezelf. In één van de laatste afleveringen deelde culinaire held Matt Preston, die je kent van dit boek, zijn recept voor de perfecte cheesecake. De perfécte cheesecake, daar zijn wel allemaal altijd wel naar op zoek. Als groot cheesecake (en Matt Preston) fan ging ik met zijn recept aan de slag. In de video hieronder zie je het eindresultaat.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Wat heb je nodig? (1 taart van 23cm ∅)

Voor de bodem:

 • 250 gram digestive biscuitjes
 • 60 gram witte basterdsuiker
 • 75 gram gesmolten ongezouten roomboter

Voor de vulling:

 • 750 gram naturel roomkaas (ik gebruik Philadelphia)
 • 230 gram witte basterdsuiker
 • 4 eieren
 • 2,5 tl citroensap
 • 1 tl vanille-aroma
 • 100 gram mascarpone
 • 200 ml slagroom
 • snuf zout

1. Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een springvorm met een vel bakpapier.

2. Verkruimel de biscuitjes en voeg daarna de witte basterdsuiker en gesmolten boter toe. Roer het geheel goed door tot een licht plakkerig mengsel.

3. Stort de bodemmix in de springvorm en druk de bodem goed aan. Bak de cheesecakebodem 10 minuten in de voorverwarmde oven tot hij lichtjes bruin kleur.

4. Met de slagroom en mascarpone maken we de double cream die Matt gebruikt in zijn recept. Klop de slagroom lobbig en voeg vervolgens de mascarpone toe. Klop het geheel nu samen tot een dikke substantie.

5. Klop in een andere kom de roomkaas en witte basterdsuiker samen tot een romig geheel. Klop net zolang tot je geen suikerkristallen meer voelt in het beslag.

6. Voeg een voor een de eieren toe terwijl je blijft kloppen. Wacht met het toevoegen van het volgende ei tot de vorige is opgenomen.

7. Doe vervolgens het citroensap, de vanille-aroma, de ‘double cream’ en een snuf zout bij het roomkaasmengsel en spatel dit tot een romig beslag.

8. Stort het cheesecakebeslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad.

9. Pak de onderkant van de springvorm in met aluminiumfolie en zorg voor opstaande randen aan de zijkant van de springvorm.

10. Zet de springvorm in een ovenschaal of ovenbestendige pan die groter is dan de springvorm.

11. Schenk een laagje van ± 1 – 1,5 centimeter kokend water in de ovenschaal.

12. Schuif de ovenschaal met springvorm in het midden van de oven en bak de cheesecake in 65 minuten in het midden van de oven goudbruin. Zet de oven uit en laat de cheesecake met de ovendeur gesloten 60 minuten rusten.

13. Laat de cheesecake volledig afkoelen en bewaar hem vervolgens in de koelkast.

De perfecte cheesecake?!

Join the Conversation

 1. Phyllis says:

  Oh, lekkerrrrr! Ben gek op cheesecakes , misschien eens de moeite nemen om dit te maken, ik woon in Den Haag, daar zit een Marks & Spencer supermarkt, wellicht dat ik daar wel de juiste double cream kan krijgen, ik ga eens kijken.
  Alleen 1 ding is me niet helemaal duidelijk, in de video heb je het over theelepels citroensap, maar in de beschrijving staan eetlepels vermeld…..

  1. Sabine Author says:

   Oh, typfout! Ik heb het even aangepast :) Het moeten theelepels zijn.

 2. Cheese and Chinese says:

  Blijft misschien wel het lekkerste taartje, en als dit het perfecte recept is zal ik die toch maar eens moeten proberen! ;)

 3. Daniëlle says:

  Masterchef Australia blijft in mijn ogen echt de leukste om te kijken! Hoop dat hij snel ook via de Nederlandse zenders uitgezonden gaat worden.
  De cheesecake ziet er goed uit!

 4. Vivian {Stay Alive and Cooking} says:

  Ohhhhhh ik ben ook GEK op Masterchef! De australische versie is verreweg het leukst, heerlijk om te zien hoe de kandidaten elkaar ook wat gunnen. En wat hebben ze vaak lekkere gerechten! Zo inspirerend, ik weet helemaal wat je bedoelt haha. Over cheesecake hoef ik eigenlijk niet veel meer te zeggen, dat blijft sowieso favoriet. Ben benieuwd hoe ie smaakte!

 5. Wendy says:

  Ok. In dit filmpje zat een mega eye opener. Nooit zelf bedacht om een cheesecake gewoon in een pan met een klein laagje water te bakken in de oven…

  Tot donderdag!

 6. Margot says:

  Wat een handig recept, ik ben heel benieuwd hoe deze cheesecake smaakt!

 7. Sabine says:

  Goede tip van het folie! Zelf zet ik vaak een schaal met kokend water onder het taartrooster voor een extra smeuiige cheesecake.

 8. Florence Vlogt says:

  Ziet er heerlijk uit. Ik vraag me tkch wel af wat eraan veranderd als je die ‘double cream’ weglaat.
  Liefs xx

 9. Carmen says:

  Zelf ook dol op Masterchef Australia!!
  Vorig jaar het live gevolgd toen ik in Australië zat! En hoop snel die kant weer op te kunnen zodat ik het weer live kan volgen. Maar tot die tijd wil ik graag hier kijken! Hoe kijk jij ze als ik dat mag vragen? :)

  En heerlijk recept ga ik zeker snel maken!

  Groetjes Carmen

 10. anita says:

  Ik heb de aflevering van masterchef Australia gezien en vind het heel leuk dat je de taart gemaakt en gekeurd hebt. Volgens mij gebruikt Matt in de aflevering toch eetlepels citroensap. Ik ben verder gaan zoeken naar zijn recept er daar staat: 50ml lemon juice and 1 tsp vanilla extract. Ik denk dus dat je in de eerste instantie misschien geen typefout gemaakt hebt.

 11. Sasja de Graaf says:

  Beste Sabine,

  Leuk! Goede tip van het mascarpone slagroommengsel. Ik heb 100 g suiker vervangen door 100 g witte chocola en een oreo bodem, ben heel erg benieuwd. In mastershef hebben ze het inderdaad over eetlepels volgens mij 2,5 had ik genoteerd. Leuke site trouwens!

  Vriendelijke groetjes!

  Sasja

  1. Sabine Author says:

   En, hoe is de cheesecake geworden? Klinkt heerlijk met witte chocolade en een Oreobodem!

 12. Wat een heerlijk recept. Ik heb de bodem van bastognekoek gemaakt omdat je in de video aangaf dat de bodem niet knapperig was.

 13. Angelique says:

  Hoi,
  Ik heb gisteren de speculoos cheesecake gemaakt. Nadat ie klaar was (toen zat er geen scheur in) heb ik ‘m laten afkoelen in de oven, eerst de deur helemaal open gedaan en daarna met iets er tussen, dus zo goed als dicht laten afkoelen. Toen hij afgekoeld was zat er precies in t middem een scheur in. Gelukkig in t midden..
  Mijn vraag is, had ik de deur helemaal dicht moeten laten of op een kier moeten zetten om ‘m te laten afkoelen zodat er geen scheur in kwam, of moet ik de eieren er onder spatelen in plaats van mixen om scheuren te voorkomen?
  Ik had de bak water er onder gezet

  1. Sabine Author says:

   Het is een beetje van beide: eieren spatel je door het beslag in plaats van te mixen zodat er zo min mogelijk lucht in het beslag komt. Dit veroorzaakt namelijk scheuren. Ook is het de bedoeling om de deur op een kiertje te laten staan en niet helemaal open zodat de cake langzaam kan afkoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close