Witte chocoladebrownies met blauwe bessen

Mijn favoriete brownies zijn nog altijd deze, maar het leek me ook wel een keer leuk om iets anders te proberen. Waar de ‘echte’ brownies eigenlijk altijd gemaakt worden van pure chocolade, wilde ik ze eens maken van witte chocolade. En nu roepen een aantal van jullie waarschijnlijk ja, maar dan ga je toch Blondies maken? Nou nee, niet helemaal. Ik schotel je namelijk witte chocoladebrownies met blauwe bessen voor en neem van mij aan dat dit heel iets anders is dan Blondies. Mijn brownies zijn gewoon gebaseerd op chocolade (maar nu wit), terwijl het hoofdingrediënt van Blondies uit bruine suiker bestaat. Een aanzienlijk verschil in zowel smaak als in textuur. Desalniettemin zijn deze witte chocoladebrownies waanzinnig lekker en staan ze ook nog eens mooi naast een kitcherige kop thee. En het beste van allemaal: zo heel lastig zijn ze nog niet te maken.

witte chocolade brownies met blauwe bessen 1

Wat heb je nodig? (± 16 stuks)

 • 200 gram ongezouten roomboter
 • 300 gram witte chocolade
 • 150 gram kristalsuiker
 • 4 eieren
 • 150 gram zelfrijzend bakmeel
 • 100 gram blauwe bessen

1. Doe de boter met de chocolade in een pannetje en smelt dit samen tot een glad geheel. Verwarm de oven vast voor op 180°C en vet een vierkante bakvorm in met een beetje boter of olie.

2. Klop ondertussen de eieren met de suiker los tot er een luchtig mengsel ontstaat.

3. Giet de gesmolten chocolade bij het eimengsel en roer goed door met een spatel tot alle ingrediënten zijn gemengd. Voeg hierna het zelfrijzend bakmeel toe en roer nogmaals goed door tot het beslag nagenoeg klontvrij is.

4. Voeg tot slot de blauwe bessen aan het beslag toe en roer nog een keer door tot de bessen over het beslag verspreid zijn.

5. Giet het beslag in de bakvorm en bak de brownies in het midden van de oven in 30 – 45 minuten gaar. Wanneer je merkt dat de bovenkant van de brownies te donker begint te worden kun je de bakvorm afdekken met een stuk aluminiumfolie.

6. Laat de brownies minimaal vijf minuten in de bakvorm afkoelen en vervolgens volledig op een taartrooster. Snijd het geheel in zestien stukken.

Aaaah dit was zo lekker! Het was voor mij een beetje puzzelen hoe ik mijn standaard brownierecept moest aanpassen, maar ik geloof dat het goed is gelukt. Deze brownies zijn nog relatief luchtig, dus wellicht voeg ik de volgende keer nog wat extra witte chocolade toe. In ieder geval een dikke vette aanrader.

witte chocolade brownies met blauwe bessen 2

witte chocolade brownies met blauwe bessen 3

Join the Conversation

 1. MySimplySpecial says:

  Dat lijkt me lekker, ik ben gek op witte chocola!

 2. Marlyssa says:

  Mmm, die zien er echt zo lekker uit. Blauwe bessen zijn een goed idee!:)

 3. kun je dit ook maken met blauwe bessen uit de diepvries?

  1. Sabine Author says:

   Dat moet ook zeker lukken. Wel bijna helemaal laten ontdooien voordat je ze gaat gebruiken, anders zakken ze naar de bodem.

 4. Joyce says:

  Ziet er erg lekker uit, ga het zeker eens proberen!

 5. Mbt stap 1 en 2: hoeveel suiker smelt je met de boter? hoeveel suiker klop je los met de eieren?

  Welk formaat bakblik gebruikt je?

  1. Ik denk dat je bij stap 1 de boter en de chocolade moet smelten en niet de boter met de suiker. En dat je dan bij stap 2 alle suiker gebruikt..?

   Naar het formaat van het bakblik ben ik ook wel nieuwsgierig.

  2. Sabine Author says:

   Er stond een fout in het artikel, sorry! Bij stap 1 smelt je de boter en de chocolade, bij stap twee klop je de suiker los met de eieren.

   Ik gebruik hiervoor een vierkant bakblik van 20×20 cm.

 6. Denise says:

  Looks delish!

 7. Urgje moskokkel says:

  Smelt je de chocolade meteen met de boeter en de suiker? Of apart?

  1. Sabine Author says:

   Nee, sorry! De chocolade smelt je met de boter, de suiker klop je met de eieren.

 8. Sanne says:

  Kun je deze brownies al een paar dagen van tevoren maken?

  1. Sabine Author says:

   Dat ligt er een beetje aan wat je bedoelt met ‘een paar dagen’. Door de blauwe bessen zijn ze niet heel lang houdbaar, dus ik zou ze maximaal twee dagen van te voren maken.

 9. Denise says:

  Ik heb de cake gister gemaakt, hij was erg lekker maar proefde weinig van de chocolade terug dus ik denk dat ik volgende keer minder boter doe en iets meer chocolade! :)

 10. Marieke says:

  Ik heb het beslag in cupcakevormpjes gegoten. Ik gok dat ik ze dan minder lang moeten bakken. Wat denk jij? 25 minuten?

  Ze staan er al in, dus ik zal straks wel merken/ proeven hoe ze eruit komen. :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close