Repost: de allerlekkerste brownies

Heeeeelemaal in het begin van OhMyFoodness plaatste ik een recept voor de allerlekkerste brownies ooit. En neem van mij aan, ze zijn echt bekend want ik word nog regelmatig gevraagd om deze brownies te maken. Ze zijn dan ook wel erg lekker zo met een chocolade laagje bovenop. Het eerste brownie artikel is inmiddels al flink verouderd en aangezien ik onlangs de brownies opnieuw maakte, besloot ik nieuwe foto’s van het eindresultaat te maken en het recept opnieuw te publiceren. Want iedereen moet dit brownierecept eens geprobeerd hebben.

brownies

Wat heb je nodig?

 • 300 gram pure chocolade
 • 100 gram melk chocolade
 • 200 gram ongezouten roomboter
 • 125 ml slagroom
 • 150 gram zelfrijzend bakmeel
 • 200 gram bruine basterdsuiker
 • 4 eieren
 • snufje zout

foto11. Breek 200 gram pure chocolade en 100 gram melk chocolade in stukjes en doe deze samen met de boter in een pannetje en zet de pan op een laag vuur. Laat onder af en toe doorroeren smelten totdat je een mooi glad mengsel krijgt.

foto212. Klop de eieren los in een kom en voeg hier vervolgens de basterdsuiker aan toe. Even goed doorroeren zodat de meeste suiker is opgelost.

3. Voeg vervolgens de gesmolten chocolade toe en roer het door met een houten lepel totdat de ingrediënten gemengd zijn. Niet met een mixer kloppen, hier wordt je mengsel taai van en het is bovendien niet nodig.

foto314. Zeef het bakmeel boven de kom en voeg er een snufje zout aan toe. Wederom goed doorroeren met een houten lepel (niet met de mixer) totdat het mengsel klontvrij is. Stort het beslag vervolgens in een ingevette bakvorm en plaats hem voor 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. (175°C voor elektrisch).

5. Laat de brownies een dikke drie kwartier afkoelen in hun vorm voordat je het met glazuur bestrijkt. Het glazuur maak je als volgt: doe de slagroom in een pannetje en voeg daaraan de rest van de pure chocolade toe, in blokjes. Verhit op een laag vuur totdat de chocolade gesmolten is en je een lichtbruin mengsel krijgt. Stort dit glazuur vervolgens over de brownies heen en zet de schaal in de koelkast om af te koelen.

Wanneer je deze brownies hebt gemaakt wil je nooit meer anders.

brownies

brownies

Join the Conversation

 1. Hester says:

  JUMMM! <3

 2. Brenda (kookt) says:

  Aangezien ik een brownie-addict ben MOET ik deze brownies dus ook maken.

  *vult to-cook list aan*

 3. Lieke says:

  Jammmmmmmmmm!

  1. Tanja says:

   Net gemaakt en mijn brownies zien er exact hetzelfde uit als op de foto en zijn heerlijk smeuig van binnen. In de gasoven gemaakt en na een half uur waren ze inderdaad nog niet gaar maar dan laat je het gewoon nog even wat langer bakken (op een lager vuurtje) en voila, perfecte brownies die naar brownies en niet naar cake smaken.

 4. Ziet er heerlijk uit!

 5. Marita says:

  Ziet er lekker uit!! Moet echt nog zoveel bakken! Jullie moeten niet zoveel lekkere recepten plaatsen! ;)

 6. Voor de echte chocaholics :-)
  Welk formaat bakvorm heb je gebruikt?

  1. Sabine says:

   Een vierkante brownievorm van 22 x 22 centimeter. Een maatje kleiner kan ook prima overigens.

 7. Peter says:

  Deze ga ik eens proberen.
  Gebruik je lichte of donkere bruine basterdsuiker?

  1. Sabine says:

   In principe kun je allebei gebruiken, dus kijk maar wat je in huis hebt. Met deze heb ik lichte basterdsuiker gebruikt omdat ik geen donkere in huis had.

 8. Jennifer says:

  Ziet er lekker uit! Chocola blijft een zwakte haha!

 9. Ziet er heerlijk uit! Ga ik zeker een keertje maken :). Liefs juul

 10. Esther says:

  Hmm! Lekker!

  Hoeveel stuks maak je hier ongeveer mee? xx

  1. Sabine Author says:

   Poeh, dat is afhankelijk hoe groot je ze snijdt natuurlijk. Maar ik haal er zo’n 16 – 20 stuks uit altijd.

 11. Judith says:

  Hmmm, deze zien er zoooo goed uit! Lekker fudgie… misschien dat deze hier binnenkort ook de oven ingaan!

 12. Daphne says:

  Hai! Ik wil de brownies graag eens proberen te maken, maar wij hebben thuis een heteluchtoven. Zou dit dan verschillen qua baktemperatuur? Of is een heteluchtoven juist een elektrische oven? Help!

  1. Sabine Author says:

   Een heteluchtoven is iets heel anders dan een elektrische oven. De heteluchtoven kun je voorverwarmen op 180 graden, voor elektrisch is iets koeler wat beter met deze brownies. Temperaturen staan ook in de tekst ;)

 13. Frances Foodgloss says:

  Zondag heb ik een high tea met vriendinnen en was nog op zoek naar een laatste receptje. HALLO, dit wordt het hoor! :D

  1. Sabine Author says:

   :D ! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

 14. Barbara says:

  Ooooh looking gooood!

 15. Klopt. Dit zijn inderdaad de allerlekkerste brownies. En ze zijn ook nog eens makkelijk te maken met eenvoudige ingrediënten. Dank voor dit recept!

 16. Angelique says:

  Jummm, maar die van nigella lawson blijven t lekkerst :-D

 17. Naomi says:

  hallo,
  Ik wil graag jouw brownies maken voor het kerstdessert morgen. Ik wil een trifle maken met Rolo en brownie en slagroom.
  Nu wil ik kleine blokjes snijden voor de laagjes. De brownie moet dus lager worden.
  Als ik een vorm gebruik van 20 bij 35, wat zal ik dan aan baktijd aanhouden? Ik vindt het bij brownie altijd zo moeilijk inschatten.
  Ik twijfel nog of ik er gehakte Rolo overheen verdeel voor het bakken.
  Alvast bedankt!
  Groeten naomi

  En nu ik toch een keer reactie geef…. Veel van jouw recepten komen regelmatig op tafel voorbij. Dus super bedankt voor het delen altijd!
  Fijne feestdagen.

  1. Sabine Author says:

   Hoi! Ik zou het proberen met 20 minuten en dan even kijken of ze gaar zijn. Wat betreft de Rolo’s, deze zou ik er denk ik een minuut of vijf voor het einde overheen strooien. Anders smelten ze al helemaal. Klinkt in ieder geval als een heerlijk dessert. Fijne Kerst!

 18. Hoi! Ik heb de brownie gebakken en smaakte heerlijk! Alleen was de brownie niet smeuïg in het midden. Ik heb wel een fout gemaakt, ben namelijk de reep melkchocolade vergeten toe te voegen. Kan het daar aan liggen?

  1. Sabine Author says:

   Ik denk het wel, zonder de reep melkchocolade heb je veel minder chocolade en wordt de brownie droger.

 19. Nicole says:

  Hoii, klopt het dat je op de foto witte chocolade ziet? Ik wil m voor morgen maken! :)

  1. Sabine Author says:

   Nee, ik gebruik hier geen witte chocolade voor.

 20. Rianne says:

  Blijft ie lekker smeuiig als ik hem vrijdag voor zondag maak? En hoe kan ik de brownie’s het beste bewaren?

  1. Sabine Author says:

   Maak ze dan wel vrijdag wel zo laat mogelijk, dan zijn ze zondag nog lekker als je ze luchtdicht in de koelkast bewaard! :)

 21. Melanie says:

  In het recept staat melk chocolade, op de foto witte chocolade?

  1. Sabine Author says:

   Dat is boter ;)

 22. Bij die opdracht 2 staat er dat ik de ei met suiker moet gaan kloppen,maar bij de foto’s zie ik ei met chocola,betekent dat dat ik de overige 100 gram pure chocola erin moet doen.

 23. Stephan says:

  Ik heb vandaag de brownie gemaakt. De smaak is erg goed maar de in het midden is het helaas niet gaar geworden. Toch jammer. Hij heeft wel echt een half uur in de oven gestaan op 180 graden.

  1. Sabine Author says:

   Wat jammer dat de brownie van binnen niet helemaal gaar is geworden! Iedere oven is helaas anders waardoor baktijden wel eens kunnen variëren onderling. Bij jou hebben de brownies de volgende keer dus iets langer de tijd nodig. Fijn dat de smaak wel goed was!

 24. Joost says:

  Hoi Sabine, gisteren jouw recept voor de brownies uitgeprobeerd. Het resultaat valt me alleen wat tegen. Ik had echt van die compacte, kleffe brownies verwacht maar het heeft meerr een cake achtige textuur. Heb ik iets niet goed gedaan? Heb je recept wel goed gevolgd..

 25. Lisette says:

  Hier was de brownies erg droog. Geen brownies meer voor ons.

 26. Ik heb het gemaakt maar het lijkt eerder op chocolade cake dan brownie. Het is heel sponsig geworden. Wat heb ik verkeerd gedaan?

 27. Justin says:

  Voor hoeveel personen is dit?

  1. Sabine Author says:

   16 stukken haal ik er altijd uit.

 28. Claudia says:

  Vandaag deze heerlijk uitziende brownies gemaakt maar na 38 minuten in de oven alleen de buitenkanten goed en het midden helaas niet eens in de buurt van gaar. Ik gebruik boven en onderwarmte en ik denk toch dat ik de volgende keer naar de 190 graden moet. Of toch de hete lucht aanzetten want jouw karamel zeezout brownies gaan wel altijd goed! En die doe ik met de hetelucht functie aan.

  1. Sabine Author says:

   Hetelucht is inderdaad een goede optie als de binnenkant van de brownies niet gaar wil worden.

 29. Margriet says:

  Kun je de brownies (met glazuurlaag) invriezen zodat je ze later in porties kunt opeten?

  1. Sabine Author says:

   Zeker :)

 30. Esther says:

  Helaas, ook bij mij is dit helaas gewoon chocolade cake geworden, niks smeuïgs aan. Zou je ons kunnen vertellen waarom het bij alle mensen cake is geworden? Ik wilde dit recept ondanks de minder goede reviews toch uitproberen, maar het is een beetje zonde van de ingrediënten. Verder alles opgevolgd, niks te lang geroerd en ook niet te lang gebakken. Wellicht komt het door het zelfrijzend bakmeel ipv bloem en bakpoeder.

  1. Sabine Author says:

   Bloem + bakpoeder is hetzelfde als zelfrijzend bakmeel dus daar ligt het niet aan. Waarschijnlijk heb jij een krachtigere oven en zul je de brownies wat minder lang moeten bakken. Zoals je ziet op de foto’s is het niet de bedoeling dat het cake wordt :) Wel zijn er twee soorten brownies: deze ietwat meer richting cake neigende brownies of juist brownies die wat meer de fudge kant opgaan. Je kunt ook dit recept nog proberen als je meer fudgebrownies wilt i.p.v. cake: https://www.ohmyfoodness.nl/recipe/fudgy-brownies

 31. Katrien says:

  Ik kan je uitleg enkel maar beamen. Al heel wat brownie recepten geprobeerd, maar deze zijn buitengewoon lekker, zo fudgy van textuur en heerlijk van smaak. Ik maakte ze in een glazen ovenschaal, ze hadden wel drie kwartier nodig om te garen.
  Dank je voor voor dit zalige recept, een blijvertje

 32. Marie says:

  Hi, Ik wil vanmiddag dit recept gaan maken want ik heb nog heel veel chocolade paaseieren over. Ik zou deze graag willen gebruiken voor dit recept maar het is allemaal melkchocolade. Kan ik de hoeveelheid pure chocolade ook vervangen voor melkchocolade en veranderd er dan nog iets verder in het recept? Dank alvast voor je reactie.

  1. Sabine Author says:

   Je kunt prima melkchocolade gebruiken ipv pure chocolade.

 33. Angie says:

  Wat een super recept dit. Makkelijk en snel te maken, smaakt echt goed! Deze ga ik zeker onthouden!!

  1. Sabine Author says:

   Wat fijn dat je er zo enthousiast over bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close