Fastfood Friday: Koe Loe Yuk

Al sinds jaar en dag is mijn favoriete gerecht van de Chinees Koe Loe Yuk. Héérlijk vind ik de gefrituurde vleesballetjes in zoetzure saus. Net zoals vrijwel ieder gerecht dat je bij de Chinese restaurants in Nederland kunt krijgen, lijkt het in de verste verste niet op het traditionele Koe Loe Yuk gerecht maar omdat ik nou eenmaal fan ben van de vleesballetjes wilde ik die heel graag zelf een keertje maken. Ik vond een recept op het YouTube-kanaal van Mingfang Wang Tijgerkop. Voor zover ik begreep heeft zij een eigen Chinees restaurant en met behulp van een video liet zij zien hoe je zelf Koe Loe Yuk en Koe Loe Kai (gemaakt met kip) kunt maken. Ik pende mee met de video, paste het recept hier en daar een beetje aan en maakte een eigen zoetzure saus. Resultaat? Súper lekker. Tim is niet zo weg van de Koe Loe Yuk van de Chinees maar vond deze erg lekker en zelf vond ik het ook niet te versmaden. Door het kort frituren bleef het vlees nog heerlijk mals terwijl de buitenkant wel echt lekker krokant werd. Het zoetzure sausje maakte alles vervolgens helemaal af.

Je kunt de varkenshaas dus 1 op 1 vervangen door kipfilet, je maakt dan Koe Loe Kai.

Koe Loe Yuk

Koe Loe Yuk

Koe Loe Yuk

Porties6 personen (als bijgerecht)
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Wachttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct opeten

Benodigdheden

  • Frituurpan of wokpan met neutrale olie

Ingrediënten

Voor het beslag:

  • 375 g bloem
  • 125 g aardappelzetmeel
  • 1 ei
  • 1 el bakpoeder
  • 500 ml lauwwarm water
  • snuf zout

Voor het vlees:

  • 1 kg varkenshaas - in blokjes van 2x2 cm
  • 4 el aardappelzetmeel

Zoetzure saus*:

  • 500 ml water
  • 1 el tomatenpuree
  • 75 g kristalsuiker
  • 100 ml natuurazijn
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1 el gembersiroop
  • 2 el aardappelzetmeel

Instructies

  • Roer alle ingrediënten voor het beslag door elkaar. Zorg voor een klontvrij beslag. Zet de kom een uur in de koelkast.
  • Meng de aardappelzetmeel met de varkenshaas en zet ook het vlees een uur in de koelkast.
  • Maak ondertussen de zoetzure saus. Doe hiervoor het water, tomatenpuree, suiker, azijn, gemberpoeder en gembersiroop in een steelpannetje. Breng het geheel aan de kook en kook net zolang tot de suiker is opgelost.
  • Roer 2 el aardappelzetmeel met 2 el water tot een papje en voeg deze toe aan de saus.
  • Kook de saus door tot deze dikker wordt. Draai het vuur uit en laat de saus afkoelen naar kamertemperatuur.
  • Verwarm de frituurpan of neutrale olie in een wok naar 190℃.
  • Wentel de blokjes varkenshaas door het beslag en laat ze in de hete olie vallen. Frituur de Koe Loe Yuk in ongeveer 5 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op een vel keukenrol en schep de Koe Loe Yuk vervolgens op een bord.
  • Schep een gewenste hoeveelheid zoetzure saus op de nog warme Koe Loe Yuk en serveer direct.

Notities

*Je maakt met dit recept meer zoetzure saus dan je waarschijnlijk nodig hebt. De saus laat zich goed in de koelkast bewaren en is heerlijk bij loempia's, als saus over Foe Yong Hai of Babi pangang. 

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Koe Loe Yuk

Join the Conversation

  1. Recepten met vlees horen thuis in geschiedenisboeken…

  2. Odette says:

    Ziet er prachtig uit!

  3. Het ziet er echt heel smakelijk uit, dit recept heb ik gelijk opgeslagen :)

  4. Nathasja says:

    Vandaag gemaakt, de saus was heerlijk. De kip zelf wat flauw, volgende keer kruid ik m met wat peper vooraf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close