Ik ben altijd wel in voor een stuk taart maar als het weer echt zomers en warm is, wil ik het liefst wel een luchtig en fris taartje. Als we voor OMF aan het brainstormen zijn maken we meestal een onderscheid in feestdagen maar ook in seizoenen. Op ons zomerlijstje stond nog een ‘aardbeienmoussetaart’ en dat leek me nou een perfect recept om deze zomer te delen op een Fastfood Friday. Want eerlijk: deze taart heb je in no-time gemaakt. Het kost je een minuut of 20 gok ik om alles in de springvorm te krijgen en vervolgens hoef je alleen nog maar te wachten tot de taart is opgesteven. Resultaat? Een heerlijk frisse, luchtige zomertaart. Uiteraard gemaakt met verse aardbeien want die zijn juist nu zo lekker zoet. Wil je de taart op ieder ander moment in het jaar maken, dan kun je ook prima diepvriesaardbeien gebruiken voor dit recept. Zorg er dan wel voor dat ze zijn ontdooid voordat je ze gebruikt voor het beslag.
Aardbeienmoussetaart
Benodigdheden
- springvorm van 23 cm doorsnede
- foodprocessor of hakmolentje
- staafmixer
- elektrische handmixer of standmixer
Ingrediënten
- 200 gr Jodenkoeken
- 100 gr ongezouten roomboter
- 5 blaadjes gelatine
- 500 gr aardbeien
- sap van 1/2 citroen
- 500 ml slagroom
- 75 gr kristalsuiker
Instructies
- Bekleed de bodem van de springvorm met een vel bakpapier.
- Maal de Jodenkoeken fijn in een foodprocessor of door erop te slaan met een deegroller. Smelt ondertussen de boter in een pannetje.
- Schep de koekkruimels door de gesmolten boter en stort de bodemmix in de springvorm. Druk de bodem stevig aan.
- Laat de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water weken.
- Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in stukken. Doe de aardbeien samen met het citroensap in een maatbeker en pureer het geheel met een staafmixer fijn.
- Schep de aardbeienpuree in een steelpannetje en verwarm dit op laag vuur. Knijp de blaadjes gelatine uit en doe deze bij de aardbeienpuree in de pan. Verwarm al roerend even door tot de gelatine helemaal gesmolten is.
- Doe de aardbeienpuree in een kommetje en zet deze in de koelkast om af te koelen.
- Klop ondertussen de slagroom met de kristalsuiker stijf.
- Schep de afgekoelde aardbeienpuree bij de slagroom en spatel het geheel tot een klontvrij, luchtig beslag.
- Stort de aardbeienmousse in de springvorm, strijk de bovenkant glad en zet de aardbeienmoussetaart minimaal 2 uur in de koelkast om stevig te worden.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.