‘Scotch Eggs’

618

Een gekookt ei in een gehaktbal, met een chique woord Scotch Eggs. Ik had het nog nooit gegeten, laat staan gemaakt. Maar ik vond het er altijd zo leuk uitzien en bovendien leek het me ook ontzettend lekker. Dus het werd de hoogste tijd. Van origine worden de gehaktballen gefrituurd, maar zelf had ik zin in een iets gezondere variant. Ik gebruikte mager rundergehakt voor mijn gehaktballen en besloot ze in de pan te bakken. Op deze manier blijft het gehakt hier en daar nog een beetje rauw, wat ik zelf heel lekker vind, en bovendien zien de Scotch Eggs er lekker ruig uit. Niet zo netjes, niet zo strak. Ze verdienen de schoonheidsprijs weliswaar niet, maar lekker was het absoluut. Erg leuk om een keer te variëren met de voor jou wellicht bekende gehaktbal en lekker om te serveren bij een stamppot!

Wat heb je nodig? (2 stuks)

  • 3 eieren
  • 200 gram mager rundergehakt
  • 1 eetlepel verse bieslook
  • 1 eetlepel verse peterselie
  • 30 gram paneermeel
  • 1 theelepel Worcestersauce
  • paar druppels tabasco
  • snuf nootmuskaat
  • peper en zout

1. Breng water in een steelpannetje aan de kook en kook hierin 2 eieren gedurende 7 minuten. Op deze manier zijn ze wat mij betreft perfect.

2. Leg de gekookte eieren in een kom met koud water en laat ze rusten.

3. Doe het gehakt samen met het derde ei en de rest van de ingrediënten in een kom. Kneed het geheel goed door. Verdeel het gehakt vervolgens in tweeën.

4. Spreid een vel aluminiumfolie uit over je aanrechtblad. Leg één deel van het gehakt in het midden van het vel aluminiumfolie en spreid het vervolgens uit in een grote cirkel. Denk aan een grote, platte hamburger.

5. Pel één van de twee eieren en leg deze in het midden van de plak gehakt. Vouw met behulp van het aluminiumfolie het gehakt rondom het ei. Druk het gehakt hier en daar nog even goed aan zodat het straks niet los laat. Herhaal deze stappen met het tweede ei en de rest van het gehakt.

6. Verhit een beetje boter in een koekenpan en bak de Scotch Eggs op hoog vuur rondom bruin. Laat vervolgens nog 5 – 7 minuten op middelhoog vuur sudderen tot het gehakt bijna gaar is. Hier en daar mag het vlees nog wel rood zijn.

Serveer de Scotch Eggs met lekkere ketchup of tomatensaus. Of zoals ik net al aangaf als onderdeel van het diner, bij een stamppotje bijvoorbeeld.

Scotch Eggs

Join the Conversation

  1. Ik hou van scotch eggs! Mijn schoonouders nemen ze altijd mee van Engeland. Met dit recept kunnen we ze misschien wel vaker eten :)

  2. Mijn moeder maakte dit vroeger altijd en noemde het ‘verrassingseieren’ haha. Ik heb het wel eens geprobeerd voor mijn vriend te maken, maar dan viel de hele handel altijd uit elkaar. Misschien dat het nu wel lukt!

  3. Dit kenden ik nog niet, maar misschien moet ik dit eens als verrassing voor mijn vriend maken!

  4. Ik heb dit eigenlijk nog nooit gegeten om eerlijk te zijn… maar het lijkt me best lekker om eens te maken, ben echt gek op eieren!

  5. Stephanie says:

    Dit eten we in Vlaanderen – Blegië vaak. We noemen het “vogelnestjes”. We eten het met aardappelpuree en tomatensaus met champignons… Super lekker

  6. Erg leuk, mijn oma maakt dit altijd voor Pasen. Super lekker! :)

  7. Shiromani says:

    Wat een leuk gerecht!
    Ik ga het hoop ik ook binnenkort proberen maar dan met kipgehakt en dan afbakken in de airfryer.

  8. Heel erg makkelijk eigenlijk en toch eens een keer iets anders op tafel. Overigens vind ik zo een grote gehaktbal gefrituurd niet zo een smakelijk idee.

  9. Dat ziet er altijd zo leuk uit als je hem doorsnijd. Zou je dit ook met vegetarisch gehakt kunnen maken, vraag ik me af…

  10. Nathalie says:

    Vogelnestjes! Op het werk hadden we deze met de kids ook gemaakt voor Halloween, toen waren het drakenogen met bloed (tomatensaus).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close