Asperges uit de oven met knoflook & Parmezaan

Jaahaaaa, de witte asperges zijn er weer en hier hebben ze al een paar keer op tafel gestaan hoor! Zo ook in de vorm van asperges uit de oven met knoflook en Parmezaan. En dat… is misschien wel een van mijn favoriete asperge recepten geworden. Want WAUW, wat heb ik hiervan genoten! En wat is het super simpel om te maken.

Asperges uit de oven worden net zo zacht als wanneer je ze kookt, maar het knapperige kaaslaagje en de gegrilde asperge tips zijn gru-we-lijk lekker. Dikke tip om de eerstvolgende keer dat je aan de slag gaat met het witte goud, ze op deze manier te bereiden dus!

Asperges met knoflook

Gegrilde asperges

Gegrilde asperges zijn ongelofelijk makkelijk om te maken, zeker wanneer je de asperges uit de oven maakt. Normaal gesproken kook je asperges natuurlijk, maar ik heb ervoor gekozen om ze direct in de oven te stoppen.

Eerst maakte ik de asperges uiteraard schoon. En witte asperges schoonmaken doe je door de onderste 1,5 – 2 cm van de onderkant af te snijden. Hiermee hebben de asperges in de grond gezeten en dit stuk van het witte goud is vaak wat houtachtig, niet lekker om te eten. Deze ‘kontjes’ kun je overigens wel gebruiken om aspergesoep van te maken!

Daarna schil ik de asperges met een dunschiller om het buitenste laagje eraf te halen. Meer hoef je er niet aan te doen! Spreid de asperges uit over een bakplaat en grill ze vervolgens in de oven, tot ze helemaal gaar zijn. Super lekker met knoflook en Parmezaan zoals hieronder, maar ook een groot succes om ze te eten met hollandaise en chorizokruim!

Asperges uit de oven
Gegrilde asperges

Asperges met knoflook

Voordat de asperges de oven in mochten, smeerde ik ze eerst helemaal in met knoflookolie. Dit is overigens niet meer dan olijfolie gemengd met geperste knoflook. Ik raad je aan om de knoflookolie al op tijd te maken, zodat de smaak van de knoflook goed in de olie kan trekken.

Asperges met knoflook zijn ongelofelijk lekker, dus wees vooral niet al te zuinig met de knoflookolie. En schep vooral ook de stukjes knoflook uit de olie mee he! Dit zorgt alleen maar voor extra smaak.

Wees niet bang dat de knoflookolie ontzettend gaat overheersen, dat is namelijk totaal niet het geval. De smaak van de witte asperges blijft echt wel overeind, alleen worden ze nóg lekkerder door ze met knoflookolie te grillen in de oven.

Voor dit gerecht hoef je de asperges niet eerst voor te koken. Maak de asperges schoon zoals ik hierboven heb beschreven en stop ze daarna voor 30-35 minuten in het midden van de oven. Ik vind asperges het aller lekkerst als ze helemaal zacht zijn en dat zijn ze in 30 minuten echt wel.

Wil je wat meer bite aan de asperges overhouden, stop ze dan 5-10 minuten minder lang in de oven.

Asperges met Parmezaan

Asperges met Parmezaan

De Parmezaanse kaas is wat dit gerecht het aller lekkerst maakt als je het mij vraagt. Asperges met Parmezaan is echt een nieuwe ‘ontdekking’ van me en wauw, wat is het geniaal. De zachte asperges uit de oven gaan zo goed samen met het krokante korstje van de Parmezaan.

De geraspte Parmezaanse kaas voeg je pas de laatste 10 minuten van de baktijd toe. Bestrooi de asperges rijkelijk met de Parmezaan en stop ze daarna nog even 10 minuutjes terug in de oven. Op deze manier kan het korstje lekker krokant worden en dat is precies wat je wil! Laat de kaas dus niet alleen maar smelten, maar juist nog wat langer doorbakken zodat het goudbruin kleurt. Succes gegarandeerd!

Ik topte de asperges uit de oven met knoflook & parmezaan alleen nog even af met wat verse groene kruiden en grof zeezout. Meer hebben de asperges echt niet nodig en als bijgerecht zijn ze zo ongelofelijk lekker.

Mocht je het lekker vinden dan kun je er ook nog wat extra vergine olijfolie overheen sprenkelen, maar neem van mij aan: deze asperges met knoflook en parmezaan zijn van zichzelf al een smaakbommetje!

Serveer met lekker vers brood en eventueel een lekkere salade voor een fijne, lichte avondmaaltijd.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Asperges oven parmezaan
5 van 1 stem

Asperges uit de oven met knoflook & Parmezaan

Jaaaa hoor, ik heb een nieuw favoriete recept met witte asperges gevonden. Deze gegrilde asperges uit de oven met knoflook & Parmezaan zijn zó ongelofelijk lekker. Je hebt er maar weinig anders bij nodig.
Porties2 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Hoelang te bewaren direct opeten

Benodigdheden

  • dunschiller
  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

  • 500 g witte asperges
  • 3 el olijfolie
  • 3 teentjes knoflook – geperst
  • 50 g Parmezaanse kaas – geraspt
  • verse groene kruiden naar wens
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
  • Snijd het kontje van de asperges en schil ze met een dunschiller. Verspreid de asperges over de bakplaat.
  • Roer de olijfolie en teentjes knoflook door elkaar en verdeel de knoflookolie over de asperges.
  • Strooi peper en zout over de asperges en grill ze vervolgens 30 minuten in de oven, tot ze gaar en zacht zijn.
  • Strooi de laatste 10 minuten van de baktijd de Parmezaanse kaas over de asperges. Bak mee tot de kaas krokant is.
  • Garneer de asperges met verse groene kruiden en extra zeezout.
Gang: bijgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: asperges uit de oven, bijgerecht, gegrilde asperges, groenten, witte asperges

Join the Conversation

  1. Jennifer says:

    Ga ik maken! Welke groene kruiden zou je adviseren?

  2. Omarij says:

    Vanavond gemaakt, heerlijk! Eén nadeel: ik heb geen vingers meer over, die heb ik mee opgegeten!

    1. Hahah, goed teken!

  3. Desiree says:

    Kan dit ook met asperges uit pot?

    1. Ik zou het niet doen, asperges uit pot zijn net iets te nat voor dit gerecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close