Bladerdeeghapjes met garnalensalade

Het idee voor deze bladerdeeghapjes met garnalensalade bedacht ik al een hele tijd geleden. Maar ik besloot de uitwerking van het recept te bewaren voor oud & nieuw. Na al het kerstgeweld van de afgelopen weken, zijn jullie in de dagen ná Kerst vooral op zoek naar hapjes voor oud & nieuw en laat ik deze bladerdeeghapjes daar nou perfect voor vinden.

De garnalensalade heb je in een handomdraai gemaakt en dat kun je mooi doen terwijl de bladerdeegbakjes in de oven staan. Want ja, die maken we natuurlijk zelf voor deze feestelijke gelegenheid.

bladerdeeghapjes hartig

Bladerdeeghapjes maken

Bladerdeeghapjes maken is natuurlijk op zichzelf al helemaal niet zo lastig, maar ook het maken van de bladerdeegbakjes voor dit borrelhapje is niet heel ingewikkeld.

Ik gebruikte zelf een vel koelvers bladerdeeg, maar mocht je het makkelijker vinden, dan kun je ook bladerdeeg uit de diepvries gebruiken. Laat de velletjes dan wel goed ontdooien voordat je ermee aan de slag gaat. Met een rol koelvers bladerdeeg maak je 9 bladerdeegbakjes. Met een pakje bladerdeeg uit de vriezer maak je er 8.

De bladerdeegbakjes zijn opgebouwd uit meerdere plakjes bladerdeeg. Vier om precies te zijn. In de oven worden ze hierdoor mooi hoog en gelaagd. Zorg ervoor dat je ieder plakje bladerdeeg insmeert met losgeklopt ei. Dit zorgt ervoor dat de plakjes op elkaar blijven plakken en ook worden ze daardoor mooi goudbruin in de oven.

De onderste twee plakjes bladerdeeg worden in hun geheel op elkaar geplakt. De bovenste twee plakjes deeg plak je ook op elkaar, maar daar snij je 9 cirkeltjes uit. Hier kun je straks, na het bakken van de bakjes, de salade in scheppen. Het uitsnijden van de cirkeltjes deed ik zelf met een appelboor, dat ging ontzettend makkelijk. Een kleine koekjessteker zou ook kunnen werken.

bladerdeeghapjes

Bladerdeeghapjes hartig

Ik ben dol op het gebruik van bladerdeeg voor hapjes. De smaak is goed, het is lekker krokant en vrijwel ieder ingrediënt gaat er lekker bij. Hartige bladerdeeghapjes hebben we dan ook al meer dan genoeg op Ohmyfoodness staan en als je toch aan de slag gaat met deze bladerdeeghapjes, vind je deze suggesties voor erbij wellicht ook lekker.

Heb je meer zin in zoet, dan vind je deze Bladerdeegtaartjes met peer, pecan en karamel wellicht ook lekker. Een beetje zoet tussendoor is wel lekker voor de afwisseling!

Met deze suggesties kun je wel een lekkere borrelplank vullen, toch?

garnalensalade maken

Bladerdeeghapjes bewaren

Met een feestje in het vooruitzicht is het wel zo fijn als je al zoveel mogelijk kunt voorbereiden. Deze bladerdeeghapjes bewaren is dan ook gelukkig heel goed te doen! Beide elementen kun je los van elkaar maken en bewaren.

Laat de bladerdeegbakjes goed afkoelen en bewaar ze vervolgens luchtdicht buiten de koelkast. Dan blijven ze echt wel een dag of 2 – 3 goed en lekker krokant. De garnalensalade bewaar je natuurlijk wel in de koelkast. Doe dit bij voorkeur in een bakje met deksel, zo voorkom je dat andere smaken uit de koelkast in de salade trekken of juist andersom.

In een bakje met deksel blijft de garnalensalade ook wel een dag of 3 goed.

bladerdeeghapjes maken

Garnalensalade maken

Goed, je kunt twee dingen doen als je deze hapjes wilt maken. De garnalensalade zelf maken is het aller lekkerst maar, ik wil je vast van tevoren waarschuwen, Hollandse garnalen zijn op dit moment wel onbetaalbaar. Voor 200 gram moest ik €9,99 afrekenen en ik snap het als je dit fors vindt voor een paar hapjes.

Het voordeel van zelf maken is wel dat de garnalen rijkelijk aanwezig zijn in de garnalensalade. Dat mis ik altijd een beetje als je kant-en-klare garnalensalade koopt. Vind ik ook lekker, maar soms moet je dan echt zoeken naar de garnalen. Voor zo’n feestelijke gelegenheid als oud & nieuw, vind ik het toch een beetje zonde.

Er bestaat een kans dat je met onderstaand recept wat garnalensalade over houdt. Serveer deze in een kommetje naast de bladerdeeghapjes en leg er wat toastjes bij. De salade is op zichzelf al hartstikke lekker, dus die komt op oudejaarsavond echt wel op.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

bladerdeeghapjes bewaren
No ratings yet

Bladerdeeghapjes met garnalensalade

Mocht je nog een lekker hapje zoeken voor oudejaarsavond of welke gelegenheid dan ook, deze bladerdeeghapjes met garnalensalade zijn super feestelijk. De bladerdeegbakjes maak je heel gemakkelijk zelf en dat maakt de hapjes natuurlijk extra lekker.
Porties9 stuks
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 55 minuten
Waar te bewaren zie notities onderaan

Benodigdheden

 • bakplaat met bakpapier
 • appelboor of kleine koekjessteker

Ingrediënten

Bladerdeegbakjes

 • 1 rol koelvers bladerdeeg
 • 1 ei – losgeklopt

Garnalensalade

 • 200 g Hollandse garnalen
 • 3 el mayonaise
 • 1/2 tl limoensap
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 2 tl dille
 • peper en zout

Garnering

 • foreleitjes
 • verse dille

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
 • Begin met het maken van de bladerdeegbakjes. Rol het bladerdeeg uit en verdeel dit in 4 gelijke plakken.
 • Smeer één plak bladerdeeg in met losgeklopt ei en leg hier een ander plak bladerdeeg bovenop. Smeer de bovenste plak ook weer in met losgeklopt ei. Doe dit nog een keer met de andere twee plakjes deeg, zodat je uiteindelijk twee dubbele plakken deeg hebt.
 • Steek uit één van de stapeltjes 9 rondjes met behulp van de appelboor. Zorg voor voldoende tussenruimte zodat je het bladerdeeg in vierkantjes kunt snijden.
 • Leg het bladerdeeg waar de 9 rondjes uit zijn gestoken op de twee vellen die niet zijn uitgestoken en snijd het geheel vervolgens in 9 vierkantjes.
 • Verdeel de bladerdeegbakjes over de bakplaat en smeer de bovenkant weer in met losgeklopt ei.
 • Bak de bladerdeegbakjes in het midden van de oven in 30 minuten goudbruin en gaar en laat even afkoelen.
 • Roer voor de garnalensalade alle ingrediënten door elkaar. Vul de bladerdeegbakjes met de garnalensalade en garneer met foreleitjes en verse dille.
 • Serveer direct.

Notities

Je kunt zowel de bladerdeegbakjes als de garnalensalade al van tevoren maken. Bewaar de garnalensalade luchtdicht in de koelkast, dan blijft het zo’n 3 dagen goed.
De bladerdeegbakjes bewaar je het beste maximaal 2 dagen buiten de koelkast. Luchtdicht verpakt. 
Gang: tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: bladerdeeg, borrelhapje, garnalensalade, oud en nieuw, partysnack

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close