Salted Caramel Meringue’s

Ik wilde al best wel lang eens zelf van die heerlijk zoete brosse meringue’s maken, maar op de een of andere manier is het daar nog nooit van gekomen. Het is iets wat tijd kost om te maken, en dat wachten op die oven.. Ik was dan ook van plan om te zoeken naar een ovenstand die zou zorgen voor ‘snelle’ meringue’s. Na wat internet onderzoek bleek dat dat ook echt wel mogelijk moest zijn. Ik ben dus aan de slag gegaan en 1 ding is inmiddels zeker.. Snelle. meringue’s. bestaan. niet. Punt. Voor meringue’s moet je gewoon de tijd nemen. En eigenlijk kan dat hartstikke prima als je er van tevoren rekening mee houdt dus vanaf nu weet ik hoe ik het ga aanpakken. Ze zijn namelijk hartstikke lekker en eigenlijk ook heel simpel om te maken.

Meringue’s bestaan namelijk uit niets meer dan eiwit en suiker. Twee ingrediënten heb je dus maar nodig voor de basis van dit recept, en eenmaal in de oven ben je al bijna klaar. De karamel bestaat uit enkel suiker, water en boter dus ook hier gaat niet veel fout. Het enige waar je op moet letten is dat je geduld hebt en dat je op het goede moment stopt met kloppen in het geval van de eiwitten, en op het goede moment het vuur uit zet bij de karamel. En dan ben je er al!

Je maakt met dit recept zo’n 10 meringue’s, hou dan zo’n 8 cm doorsnede per meringue aan.

SaltedCaramelMeringue-2_web

5 van 1 stem

Salted Caramel Meringue's

Porties10 meringue's

Ingrediënten

Meringue's

 • 4 eiwitten
 • 200 gram suiker
 • 3 druppels citroensap

Salted Caramel

 • 200 gram suiker
 • 6 eetlepels water
 • 200 gram boter In blokjes, op kamertemperatuur
 • zeezout

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 100 graden.
 • Je begint met het maken van het beslag voor de meringue's. Klop de eiwitten in een vetvrije schaal op en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Voeg ook de druppels citroensap toe en klop het geheel stijf zodat er pieken ontstaan.
 • Verdeel nu op een met bakpapier beklede bakplaat een aantal dotten eiwit. Ze veranderen niet echt meer van vorm en lopen ook niet uit, hou daar rekening mee.
 • Schuif in de oven voor minimaal 2 uur.
 • Maak ondertussen de karamel. Verdeel de suiker over de bodem van een steelpan. Sprenkel daarover het water en zet het vuur aan. Het vuur zet je op een lage stand en het beste is om bij het pannetje te blijven terwijl de suiker smelt. Het duurt even maar uiteindelijk zal de suiker bruin kleuren en zo ontstaat de karamel. Echt even geduld hebben hoor! Op het moment dat het bruin kleurt kun je voorzichtig een beetje roeren en zorg dat je op tijd het vuur uit zet. De suiker kleurt in een rap tempo donkerder en als je te laat bent, dan wordt de karamel een beetje bitter.
 • Nu je de karamel hebt, voeg je langzaam de boter toe. Goed blijven roeren en zo ontstaat er meer een karamelsaus.
 • Als de meringue's klaar zijn laat je ze goed afkoelen. Dit kan evt. ook nog in de oven. Als ze koud zijn giet je er met behulp van een lepel de karamel over. Maak af met een beetje zeezout.

Notities

De karamel zal weer opstijven op het moment dat het afkoelt. Verwarm daarom de karamel nog even zachtjes voordat je het gaat gebruiken.

Join the Conversation

 1. MARIJKE says:

  Oooo dit staat echt op mijn lijstje om te maken. Zo lekker lijkt mij dit!

 2. karlien says:

  Zo goddelijk lekker! Ik moet ook eens de stap wagen naar het maken van meringue’s. Dit recept gaat vast helpen!

 3. Roëlla says:

  Oh deze ga ik echt opslaan want ik krijg er meteen zin in als ik het recept lees.

 4. Rachel Kromdijk says:

  holy crap dit lijkt mij zo lekker! ik moet deze baby’s weer eens een keer maken! te lekker

 5. Rosanne says:

  Ik heb net de gezouten karamel saus gemaakt, maar als ik hem even laat staan komt er een dikke laag op, dat lijkt op olie of vet. Als ik roer lijkt dit niet meer samen te voegen met de karamel zichzelf, waardoor de karamelsaus nu een soort van splitsing is tussen het laagje vet erop en de dikke karamel zelf. Weet jij toevallig hoe dit kan?

  1. Sabine says:

   Hmm, dat is vreemd. Het lijkt erop dat de boter dan niet goed is opgenomen door de karamel en het geen emulsie is geworden. Was de boter wel warm (kamertemperatuur, dus lekker zacht) genoeg voordat je deze toevoegde?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close