Moleculair koken. Ehm, wat?

Als je wel eens naar programma’s als Topchef of Masterchef kijkt, zeker de internationale programma’s, zie je dikwijls chefs voorbij komen die een typisch kenmerkende stijl hebben en die een voorkeur hebben voor een bepaalde bereidingswijze. Een paar seizoenen geleden zag ik bij Masterchef Australia iemand voorbij komen die een voorliefde had voor moleculair koken. Ehm wat? Juist ja… Tijd voor een uitleg!

Moleculair koken wat is het?
Moleculair koken, of op zijn foodies gezegd: moleculaire gastronomie komt eigenlijk neer op het toepassen van wetenschap in de keuken. Klinkt heel ingewikkeld en eigenlijk is dat het, zeker voor de thuiskok, ook wel. Bij deze manier van bereiden wordt er per product gezocht naar de best mogelijke bereidingswijze, allemaal gebaseerd op de wetenschap. Scheikunde en natuurkunde komen bij moluculair koken dn ook wel om de hoek kijken en hierdoor is het niet voor iedereen weggelegd. Er zijn diepgaande onderzoeken gedaan en véél tests uitgevoerd voordat de perfecte bereidingswijze eenmaal is gevonden en kan worden toegepast. Een interessante manier van eten bereiden dus.

De geschiedenis
Ondanks dat moleculair koken pas echt populair werd aan het begin van deze eeuw, gaat de historie al tientallen jaren verder terug. In 1969 werd de term uitgevonden door de Hongaar Nicholas Kurti, maar in 1988 werd het pas onder belangstelling gebracht. Er zijn in de tussentijd al diverse verslagen, boeken en televisieprogramma’s verschenen over dit onderwerp dus het is best vreemd dat moleculair koken pas begin 21e eeuw populair werd. Eén van de meest bekende chefs die deze stijl van koken aanvoert is overigens Heston Blumenthal, chefkok van The Fat Duck*** in Londen. Wellicht ken je hem beter van het televisieprogramma In Search Of Perfection dat tot voor kort werd uitgezonden op 24Kitchen.

Voorbeelden
Voorbeelden van de manieren waarop gerechten worden bereid bij het moleculair koken zouden een ingewikkeld en langdradig verhaal vormen met veel termen waarvan ik niet alles begrijp en waarvan ik me voor kan stellen dat het voor velen van jullie abracadabra is, dus daar begin ik niet aan. Wel wil ik jullie foto’s laten zien van gerechten die moleculair zijn bereid. Want wat ziet dat er toch altijd geweldig uit.

fruitsmoothieSmoothie met banaan, framboos en ananas | natureinsider.com

balsamico-azijn parelsCherrytomaatjes met Balsamico-azijn parels | moleculargastronomynetwork.com

rijstkoekjesKoekje van rijst en Parmezaanse kaas | moleculargastronomybooks.com

gnocchi van wortelGnocchi van wortel | molecularrecipes.com

saladeSalade van wortel, limoen en komkommer | natureinsider.com

bosbessentaartBosbessentaart | playingwithfireandwater.com

Is het niet geweldig? Ik vind de moleculaire keuken ontzettend interessant en zou graag meer willen lezen over deze kooktechniek, maar zelf zou ik het hoogstwaarschijnlijk niet gaan toepassen. Ik ben wel benieuwd of je eventuele verschillen tussen de gerechten proeft. Stel dat één gerecht op moleculaire wijze bereid zou zijn en de ander niet, zou er dan een aanzienlijk verschil geproefd kunnen worden?

Join the Conversation

  1. Hester says:

    Ik vind het maar ingewikkeld, maar zou het verschil inderdaad wel eens willen proeven!

  2. Modern Koken says:

    Er zijn zeker verschillen in smaak, afhankelijk van de techniek die je gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan een biefstuk gebakken in een pan of bereid op basis van de sous vide techniek. Daarbij zal naast smaak ook textuur een grote rol spelen.

    Mocht je zelf eens willen experimenteren met moleculair koken zijn er ook kits voor thuiskoks beschikbaar. Zie: https://www.modernkoken.nl

  3. Robin says:

    Deze moleculaire pakketten zijn nu ook verkrijgbaar bij CuliKing. Ik heb hier pas pakketten besteld en ben er zeer tevreden mee!

    Ze hebben een Goede service en zijn het goedkoopst van Nederland

    1. Sabine Author says:

      Bedankt voor de tip!

  4. Wissame says:

    Hey!

    Leuk artikel!
    Ken jij toevallig ook catering bedrijven in die dit doen?
    Belgie? Nederland?

    Bedankt

    1. Sabine Author says:

      Oh nee, sorry – ik heb echt geen flauw idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close