5 Foodtrends (zomer) 2013

Wie dacht dat er alleen in de fashion en beauty industrie trends zijn heeft het mis, want ook in de foodwereld zijn er trendwatchers die de trends spotten. Onlangs schreef ik al een artikel over vergeten groenten, dat een tijd geleden een regelrechte trend was, maar het leek me ook wel eens leuk om te kijken naar vijf foodtrends voor (zomer) 2013.

1. Kliekjesrescue
Wij Hollanders worden ons steeds bewuster van het eten dat we weggooien en daarom doen we ook veel meer met kliekjes. Dit kan op verschillende manieren: we kopen minder eten en beter afgemeten voedsel zodat we minder overhouden of we verwerken de kliekjes in nieuwe maaltijden of eten het op een later tijdstip. Kortom: minder weggooien dus. Een fijne trend als je het mij vraagt, waarvan ik hoop dat véél mensen hem ook echt naleven.

2. Mannen in de keuken
Oh really? Volgens de site Facts Figures Future zullen de mannen dit jaar veel meer in de keuken gaan staan en ook de boodschappen doen. Vorig jaar werd er een onderzoek gedaan onder Amerikaanse mannen en hieruit is gebleken dat 31% van de boodschappers mannen zijn. Dat is meer dan het dubbele van wat het in 1985 was. De verwachting is dus dat deze trend doorzet. Ook nog een leuk weetje tussen vaders en moeders, 52% van de vaders wil graag het eten voor de rest van de week plannen tegenover 46% van de moeders.

ZonderMeer magazine 3. Meer rekening met allergieën
Een vegetarische eetwijze en rekening moeten houden met allergieën wordt steeds meer algemeen geaccepteerd en dat betekent dat dit fenomeen ook verder gaat doordringen in de restaurants en de productie van producten. Waar nu wellicht één of twee vegetarische gerechten op menukaarten te vinden zijn, zal dit naar verluid uitgebreid worden met meer en ook kwalitatief betere vegetarische gerechten. Ook zullen supermarkten meer rekening houden met allergieën van klanten.

4. Seizoenen vervagen
Dit is een trend die al veel eerder is opgevallen maar die nu toch echt doorslag lijkt te krijgen: de seizoenen worden vager. En hiermee wordt niet alleen het weer bedoelt maar ook dat de typische seizoensgroenten wellicht gaan verdwijnen. Kijk maar naar de aardbeien. Deze waren voorheen enkel in de zomer verkrijgbaar en nu zag je ze zelfs in hartje winter overal. Weliswaar niet de echt zoete Hollandse aardbeien, maar veelal geïmporteerd uit Spanje. Maar ze zijn er wel het hele jaar door. Of de pompoen die eerst alleen in de herfst verkrijgbaar was (rondom Halloween) zien we nu ook steeds meer terugkomen in bijvoorbeeld salades.

5. Groen, groener, groenst.
Groenten zijn niet meer weg te denken uit onze eetpatronen en dit jaar (en vooral deze zomer) wordt dit alleen maar meer. Flexitariërs veroveren de wereld en met de kookboeken van Ottolenghi wordt het ons ook wel heel makkelijk gemaakt om minder vlees te eten. Groenten vormen de basis van veel gerechten en vlees en vis zullen steeds meer een bijrol gaan spelen.

Wat vind jij van deze foodtrends? Let jij al meer op het weggooien van eten en zie jij de mannen graag in de keuken?

Join the Conversation

  1. Marloes says:

    Dat we producten het hele jaar door kunnen krijgen vind ik niet perse een goede ontwikkeling. Dat betekent toch vaak dat het product van ver heeft moeten komen. Dit is slecht voor het milieu en het product is niet vers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close