Foodie in Zweeds Lapland

Al vaker heb ik een foodie in… artikel geschreven en deze keer is het tijd voor Foodie in Zweden. Wanneer je door een barbecuemerk wordt uitgenodigd om mee te gaan op persreis weet je van te voren al dat er veel gegeten gaat worden. En dat is er dan ook gedaan. In dit artikel laat ik je zien wat ik tijdens mijn reis naar Skelleftea allemaal heb gegeten.

Dag 1 – Stockholm en Skelleftea

broodje rosbiefDe eerste kennismaking met het Zweedse voedsel was op het vliegveld van Stockholm waar we een stopover van twee uur hadden. Dit viel precies tijdens lunchtijd en dus hebben we geluncht. Ik nam een notenbrood met verse hurzarensalade, rosbief en knapperige groenten. Heerlijk en goed vullend!

vikingbrood en carrotcakeEenmaal aangekomen in ons eerste hotel in Skelleftea werden we ontvangen met belegd Vikingbrood, dat heb ik me laten vertellen. Het heeft bijna wat weg van pitabroodjes, ik denk dat dit de beste vergelijking is. Belegd met pittige worst, tomaat, kaas, komkommer en sla. Ook werd ons de lekkerste carrotcake ooit voorgeschoteld, gemaakt door een huisvrouw/bakker vier deuren verderop. Getopt met een romige cream cheese frosting en geroosterde amandelen. Hier had ik wel een doos van mee willen nemen.

matzer

vis en rendier

theeDie avond aten we in een houten hutje waar het eten door de eigenaar bereid werd op open vuur waar af en aan drie pannen/platen met elkaar werden afgewisseld. Een pan met krieltjes, uitjes en wortel, een plaat met rendier en eland en een plaat met verse roodbaars die hij die dag nog had gevangen (ijsvissen!). De rendier en eland waren ok maar niet fantastisch. De roodbaars daarentegen oh my… Flink zout want daar was de kok niet zuinig mee, maar heerlijk mals. Het eten werd overigens op houten planken geserveerd, voegt toch weer wat toe aan de ervaring. Leuk! Tijdens het eten stonden er Matzers met een chutney van ‘wel zestien besjes en kruiden’ klaar. Het ‘dessert’? Zweeds gebrouwen koffie die twee uur gekookt wordt of Russische Earl Grey van Lipton met peperkoekjes.

Dag 2 – Barbecueën

knackebrodHet ontbijt in het hotel (eigenlijk meer een pension) was simpel maar smakelijk. Knackebröd natuurlijk met diverse soorten beleg. Een klein yoghurtbuffetje en de mogelijkheid om toast te maken.

hamburgerTijdens het ijsracen werden er hamburgers op de grill gelegd met hamburgerbroodjes, gefrituurde uitjes en hamburgersaus. Heerlijk even zo’n warme hap.

champignonsoep

zweedse pannenkoekOok tijdens onze stop met de jetski’s stonden de barbecues weer te gloeien. We aten een stukje van een Zweeds pannenkoekje met spek, een kop warme champignonsoep, en wat vlees van de grill: rendierworst, kalkoenpootjes met gegrilde courgette. Muizenhapjes overigens, het is niet dat we onszelf hebben volgestouwd.

barbecue De laatste stop met de jetski’s stond wederom, hoe kan het ook anders, in het teken van barbecueën. Dit keer met gekruide kalkoenfilet en een stukje rundvlees. En bevroren blikjes drinken niet te vergeten, tegen het eind van de dag liep de temperatuur richting de -20°C.

tapas

tapas

skelleftea Het diner die avond vond plaats in een hotel in het centrum van Skelleftea. We kregen als aperitief vier kleine hapjes waarvan ik niet precies meer weet wat het was, de chef sprak helaas niet zo goed Engels. Een aantal dingen kan ik me nog herinneren (van links naar rechts op de foto): Atlantic shark met dille en venkel, Zwitserse kaas met compote van gele besjes, carpaccio van rendier (uiteraard!) aangemaakt met zout en peper, en een donkerbruin toastje met een crème en viseitjes. Erbij konden we matzers pakken die dit keer op smaak waren gebracht met kruiden en kaas.

skelleftea Het hoofdgerecht was een lopend buffet met diverse soorten vlees: varkensvlees, rundvlees en rendier (dit heb ik nu toch echt laten liggen…). Erbij een heerlijke Caprese salade, een soort witte linzen salade met feta, broodjes met kruidenboter en wat sla. Erg veel trek had ik niet, maar voor de Caprese ben ik nog een tweede keer gaan lopen.

Een dessert was er niet, wij besloten het diner dus maar af te sluiten met een Baileys, jam.

Dag 3 – Op naar huis

yoghurt met notenHet ontbijt in het hotel waar we de laatste nacht sliepen was een stuk uitgebreider. Diverse soorten beleg, zoete lekkernijen, een uitgebreid yoghurtbuffet.. Ik nam een simpel broodje met gerookte ham en een schaaltje vruchtenyoghurt met hazelnoten, rice crispy’s en wat muesli. Prima bodem voor de vlucht naar Stockholm.

miso soep

yukinakiHet laatste dat ik at in Zweden was mijn lunch op het vliegveld in Stockholm. We gingen zitten bij een Sushibar, natuurlijk! en ik nam Yukinaki: sticky rice met sla en worteltjes aangemaakt met sesamolie en teriyaki beef. Verrukkelijk en een welkome afwisseling na al het rendier en brandstof eten. Vooraf kregen we een gratis miso soepje.

Genoeg gegeten zoals je leest al miste ik wel het echte Zweden. Köttbullar, gerookte zalm… Het eten was niet erg gevarieerd maar wel smakelijk en een goede brandstof voor de kou.

Join the Conversation

  1. Brenda says:

    Rendier en eland, apart! Wel leuk om een keer gegeten te hebben. In Zweden heb je dat knäckebröd in van die grote ronde ‘plakken’ (formaat pizza) met een gat in het midden. Alleen de verpakking vond ik al geweldig, met zo’n Zweeds Dalapaard er op. Misschien wel eens leuk om zelf te bakken :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close