Mini Tarte-tatin

Een klassieker die je regelmatig op menu’s van restaurants zult tegenkomen, is de tarte-tatin. Een omgekeerd appeltaartje, lekker zoet door de gekaramliseerde suiker en met een knapperig korstje. Je krijgt de taart niet op z’n kop, maar zo wordt hij wel bereid. Ik geef hier het recept voor een mini Tarte-tatin, maar natuurlijk kun je ook een grote maken.

No ratings yet

Mini Tarte-tatin

Tarte-tatin, een omgekeerd appeltaartje. Lekker zoet door de gekaramliseerde suiker en met een knapperig korstje. Dit recept is voor twee mini taartjes, maar een grote kan ook.
Porties2 mini
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
rusttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen

Benodigdheden

  • oven
  • 2 kleine koekenpannen of 1 middelmaat

Ingrediënten

  • 40 g bloem
  • 40 g suiker
  • 50 g koude boter
  • 1 appel - Granny Smith, of ander stevig appelsoort

Instructies

  • Je begint met het maken van het deeg, wat dat moet een uur rusten in de koelkast. Om het deeg te maken meng je 30 gram boter met de bloem, 20 gram suiker en een snufje zout. Wanneer het een bal vormt, rol je deze in wat huishoudfolie en dat leg je dan in de koelkast.
  • Wanneer je deeg uit de koelkast komt, laat je deze even op kamertemperatuur komen. Ondertussen schil je de appel en snijd je en partjes van. Hier snijd je dan plakjes af van ongeveer 5 millimeter. Verwarm de oven voor op 200°C. Dan rol je het deeg uit tot een lap van ook ongeveer 5 millimeter. Zorg dat je lap groot genoeg is om in tweeën te delen om er straks de 2 pannetjes mee te bedekken.
  • Als alles klaar ligt, smelt je in een klein koekenpannetje  10 gram boter en 10 gram suiker (hetzelfde doe je in een tweede pannetje). Dit laat je op laag vuur lichtbruin worden.
  • Houd dit goed in de gaten, want het wordt al gauw te donker en smaakt dan wat bitter en niet lekker. Wanneer je een lichtbruin mengsel in de pan hebt leg je hier ook je appel in, laat dit even in de boter pruttelen en leg dan je lap deeg erover. Duw voorzichtig goed de randen aan, zodat je de gekarameliseerde appeltjes als het ware insluit. Dan zet je de pannetjes in de oven en laat je deze in 15-20 minuten garen. Haal ze er voorzichtig uit, het handvat is natuurlijk ook érg heet!
  • Keer het pannetje om op een leuk bordje en serveer je mini Tarte-tatin warm! Ook is dit heerlijk met een bolletje vanille-ijs, lobbig geklopte slagroom en/of een (warme) vanillesaus.

Notities

Tip:
Tarte-tatin hoeft niet per se met appel gemaakt te worden. Je kunt bijvoorbeeld ook peer gebruiken, of een ander soort fruit.
Er bestaan enorm veel varianten op de tarte-tatin, experimenteer en geef er lekker je eigen draai aan. Smakelijk!
Gang: tussendoortje
Keuken: Frans
Trefwoord: appel, appeltaart, oven, taart, tarte, tarte-tatin, tatin


Tarte-tartin

tarte-tatin

Tartetatin1

Join the Conversation

  1. Brenda says:

    Dat ziet er heerlijk uit! Binnenkort even proberen :)

  2. Mariel says:

    Leuk!

  3. Esmay says:

    Dit moet ik een keertje maken, lijkt me echt lekker! Zeker als lekker dessert!

  4. Marieke says:

    O, dit lijkt me zo lekker. Heb het nog nooit op eigenlijk. Snel maar eens uitproberen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close