Millionaires shortbread

Zoals jullie weten was ik laatst met mijn moeder een paar daagjes in Londen. Eén van de eerste dingen die we kochten (foodgerelateerd) was een stuk Millionaires Shortbread bij Wholefoods. Een paar jaar geleden (vier jaar alweer!) maakte ik tijdens de foodblogswap al eens ‘chocolate caramel bars‘, iets dat in de buurt komt van Millionaires Shortbread maar uiteindelijk toch lang niet zo lekker is als the real deal. Het werd de hoogste tijd voor een verbetert recept en daar ging ik bij thuiskomst uit Londen mee aan de slag. Vandaag deel ik je mijn recept. Weinig moeite met groots resultaat, dat is hetgeen dit recept het beste omschrijft denk ik. Goed, je doorloopt een paar stappen en je hebt vooral een beetje geduld nodig, maar dan heb je ook wel wat aan het einde. Het is in ieder geval allemaal makkelijk te doen, iedere ‘keukenkluns’ kan dit recept volgen.

Oja, vergeet ik toch helemaal te zeggen wat Millionaires shortbread eigenlijk is. Het is dus een koeklaag met een karamellaag met daar bovenop een chocoladelaag. Of het nog beter kan? Neh, niet echt.

Ps. Nadat ik het Millionaires shortbread had gefotografeerd en wilde proeven vond ik de stukken toch wel érg groot. Ik heb ieder stuk gehalveerd en kwam tot te conclusie dat dit toch betere porties waren. De foto’s laten dus grotere stukken zien dan je uiteindelijk krijgt wanneer je onderstaand recept volgt.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Millionaires shortbread

3.64 van 33 stemmen

Millionaires shortbread

Porties24 stukjes

Ingrediënten

Voor de koekbodem:

  • 100 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 50 gr witte basterdsuiker
  • 150 gr bloem

Voor de karamellaag:

  • 150 gr ongezouten roomboter
  • 1 blik gecondenseerde melk 400 gr
  • 50 gr witte basterdsuiker
  • 50 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1/2 tl zout

Voor de chocoladelaag:

  • 200 gr melkchocolade

Instructies

  • Bekleed een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm met een vel bakpapier. Verwarm ondertussen de oven voor op 150°C.
  • Doe voor de koekbodem de zachte roomboter samen met de witte basterdsuiker in een kom. Klop dit met een garde (desgewenst met de keukenmachine) tot een romig mengsel. Voeg dan de bloem toe en klop het geheel tot een kruimelig deeg ontstaat.
  • Stort de koekmix in de bakvorm en druk het geheel stevig aan met je handen of een spatel. Prik hier en daar met een vork gaatjes in het koekdeeg en bak de bodem vervolgens zo'n 15 minuten in het midden van de oven tot hij lichtjes begint te kleuren.
  • Maak ondertussen de karamel door alle ingrediënten voor deze laag in een steelpannetje te doen. Verwarm het geheel tot de suikers en boter zijn gesmolten.
  • Breng de karamel al roerend aan de kook en kook het geheel op middelhoog vuur tot de karamel de gewenste kleur krijgt.*
  • Stort de karamel op de koekbodem in de bakvorm en tik met de vorm op het aanrecht om luchtbelletjes te laten verdwijnen.
  • Zet de vorm 2 uur in de koelkast zodat de karamel harder kan worden.
  • Smelt na twee uur de melkchocolade in een pannetje. Schenk de gesmolten chocolade over de stevig geworden karamellaag in de bakvorm. Verspreid de chocolade zo egaal mogelijk.
  • Zet de vorm terug in de koelkast zodat de chocolade hard kan worden. Snijd daarna het Millionaires shortbread in kleinere stukken.
  • Bewaar de stukjes Millionaires shortbread in een afgesloten bak in de koelkast.

Notities

*Als je houdt van een bittere, stevige karamelsmaak dan heeft de karamel zeker 15 minuten kooktijd nodig. De kleur wordt hierdoor donker. Hoe donkerder de kleur van de karamel, hoe intenser en meer bitter de smaak gaat zijn. Mijn karamel heeft ongeveer 10 minuten gekookt.

Join the Conversation

  1. Mariska says:

    Hoi Sabine,
    Ik heb millionaires shortbread al een paar keer gemaakt en hij lukt altijd goed. Totdat ik hem ga aansnijden, dan breekt de chocolade laag altijd. Heb je tips om dat te voorkomen?

    1. Oh, dat is zonde! Gebruik je altijd alleen maar chocolade voor de toplaag of voeg je er nog iets anders aan toe? In ieder geval breekt de chocolade hoogstwaarschijnlijk omdat deze te hard is om te snijden. Je kunt dan een paar dingen doen:
      – het Millionaires shortbread eerst op kamertemperatuur laten komen zodat de chocolade wat zachter wordt en het geheel wat beter te snijden is;
      – het mes waarmee je snijdt goed warm maken waardoor het de chocolade tijdens het snijden wat zachter maakt;
      – of het Millionaires shortbread al in stukken snijden voordat de chocoladelaag volledig is uitgehard en het vervolgens in stukken verder te laten uitharden.

  2. Haha ik moet dit altijd even halen als ik in Engeland ben en iedere keer eet ik me er weer misselijk aan xD

  3. Ohmy… Dit is zo niet goed want dit ziet er té lekker uit. Aaah! Deze ga ik even heel hard op slaan voor als ik eens een gekke bui heb (heb twee linker handen wat betreft alles rondom en in de keuken) want dan weet ik wat mij te doen staat!

  4. Carlijn says:

    Ik heb het zojuist voor de eerste keer gemaakt, het staat in de koelkast op te stijven. Maar mijn karamel ging niet helemaal goed. Ik kreeg donkere stukken erdoorheen, terwijl ik goed aan het roeren was en alles gesmolten was voordat ik het vuur hoger zette

    1. Donkere stukken zijn niet de bedoeling, dan zijn er toch hier en daar wat stukken verbrand/te hard gegaan.

  5. Sanne says:

    Hi Sabine,
    Een heerlijk recept en ook nog gemakkelijk om te maken! Ik heb de karamel 4 uur laten opstijven in de koelkast voordat ik aan de slag ging met de chocolade en de volgende ochtend ben ik pas gaan snijden. Ook ik had last van het eerder genoemde “probleem” dat de chocolade breekt maar daarnaast begon de caramel ook uit te lopen. Die was dus nog te zacht terwijl het gehele shortbread bijna 12 uur in de koelkast heeft gestaan. Suggesties hoe dit opgelost kan worden?

    1. Als de karamel na zoveel uur in de koelkast opstijven nog te zacht was dan heeft deze waarschijnlijk niet lang genoeg gekookt. Door de karamel te koken wordt hij automatisch wat dikker en hoe dikker hij op de koeklaag geschonken (of zelfs gesmeerd) wordt, hoe beter de karamel opstijft.

      Zie mijn uitgebreide reactie bij een andere comment hierboven voor tips m.b.t. de chocolade.

  6. Sanneke says:

    Hoi, ik heb altijd ruzie met de karamel maken! Heb nu tweemaal exact het recept gevolgd en toch houd ik een vieze, korrelige brij over waar de boter uit geschift is :( Ik heb de boel laten smelten op hoog vuur en daarna op middel tot zacht vuur verder laten pruttelen onder voortdurend roeren.
    Ik hoop dat je me kunt helpen!

    1. Karamel maken is een kwestie van héél veel oefenen, uiteindelijk gaat het een keertje goed dus gewoon blijven proberen helaas.

  7. Hee! Toen ik de caramel ging maken kwam er na een tijdje (toen de boter al gesmolten was maar het goedje nog erg licht van kleur was) een laagje olie/vet op, dit kreeg ik niet weg geroerd, de rest was ook wat klonterig maar niet hard. Wat kan ik hieraan doen?

    1. Waarschijnlijk was het vuur onder de pan dan te hoog waardoor de karamel is gaan schiften. Volgende keer de temperatuur/het pitje helemaal laag draaien en desnoods op het allerkleinste pitje te werk gaan.

      1. Anmriej/ Anne-Marie says:

        Ik had precies hetzelfde! 8 minuten bezig, glunderend boven die pan ‘kijk mij eens ik maak caramel’ en in één keer begon hij te schiften. Maaaaar!

        Eerst vuur uitgedraaid en heel sip 10 minuten naar mislukte caramel gestaard. Daarna gedacht ‘f* it ik heb niks te verliezen’.

        De boter heb ik er uit gegoten en ben hem toen weer op zijn allerlaagst gaan verhitten en… het lukte!! Mega lekkere caramel als resultaat! Mijn allereerste caramel ooit!

        Dus als het schift: gas uit en even wachten. Boter weggieten (of uitscheppen) en op middelste pitje laagste stand (ik heb drie soorten pitten) langzaam verwarmen. Het werkt!!

  8. Dag Sabine,

    Een heerlijk recept, fijn ook dat je de caramel in het pannetje maakt ipv de 3 uur pruttelen op het vuur in het blikje. dit gaat zoveel vlotter.
    Nog een tip om het (vinden we hier thuis) nog lekkerder te maken; doe het eens met pure chocola. Groter contrast en dus nog lekkerder, ultiem is de helft pure chocola en de helft pure chocola met sinaasappelstukjes…. jammie

    Groet
    Nel

  9. Claire says:

    Dag Sabine,

    Qua smaak is m’n karamel top, maar ik zit met n probleem. Hij is nog veel te vloeibaar! De karamel glijdt zo van m’n pannenlikker af. Nou was m’n gecondenseerde melk ook veel vloeibaarder dan ik had verwacht. Tips voor indikken? Meer suiker toevoegen?

  10. Wilfried says:

    Hallo,
    Bij mij mengt de boter ( en suiker) niet met de gecondenseerde melk ondanks goed roeren, boter blijft eromheen zitten.
    ( het ruikt ook niet lekker)
    Wat doe ik fout?
    Dank!

  11. Sunanda says:

    Hoi hoi,

    De karamellaag en chocolaag is perfect gelukt.
    Helaas is mijm bodem niet echt gaar.
    Ik heb een combimagnetron en kan de oven op grillstand en hetelucht stand zetten.

    Ik heb de grillstand gebruikt alleen is die nu helaas niet goed.

    Heb je misschien advies over hoe ik die het beste kan afbakken?

    Groetjes.

    1. Op de hetelucht stand. De grillstand is hier niet echt geschikt voor :)

  12. Mieke says:

    Kun je de karamel ook al dulche maken? Gecondenseerde melk paar uur in kokend water zetten? Of moet het echt op deze manier?

    1. Nee hoor, dulce de leche kun je ook prima gebruiken als vulling.

  13. Is lekker hmmmmmmmmm

  14. Renate says:

    Misschien een rare vraag maar zou je dit ook kunnen invriezen?

    1. Zeker, dit kun je heel goed invriezen.

      1. Lisanne says:

        Thanks! Dit ligt nu standaard in de vriezer! En ik heb het met gecondenseerde kokosmelk gemaakt, want dat had ik nog staan. Echt mega lekker!

  15. tirza says:

    chocola opwarmen in een pannetje en ook de instructies bij de karamel maken zijn een beetje vaag….

    1. Wat vind je er precies vaag aan? Ik geloof niet dat ik het veel duidelijker kan omschrijven.

      1. tirza says:

        chocolade moet naar mijn idee au bain marie gesmolten worden en ook werd niet duidelijk aangegeven dat de karamel continu geroerd moest worden op het vuur

      2. Chocolade hoeft niet per se au bain-marie gesmolten worden hoor, kan ook prima in een pannetje. Verder hoeft de karamel ook niet continu geroerd te worden maar wel ‘al roerend aan de kook gebracht worden’. In de gaten houden moet je het altijd, maar dat lijkt me vrij logisch.

  16. Harma says:

    Wat mij betreft mag er wel minder suiker in. De gecondenseerde melk is al erg zoet en dan nog 100gr suiker is wat mij betreft iets teveel van het goede.
    Maar verder een Heerlijk recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close