Foodie in Krakau

Een paar weken geleden zat ik voor OMF in Polen. Polen? Ja, dat dacht ik eerst ook toen ik de uitnodiging ontving voor deze persreis. Maar Polen is dus echt wel de nieuwe bestemming voor een citytrip. Stiekem was ik daar al een klein beetje van op de hoogte want Krakau, de stad waar ik ben geweest, is mij de laatste tijd best vaak ter ore gekomen. Het nieuwe Berlijn zeggen ze. En natúúrlijk wilde ik met eigen ogen zien of dat ook zo is. Binnenkort kun je alles over mijn bevindingen lezen in een City Guide, voor nu eerst een overzicht met wat ik er allemaal heb gegeten. En ik kan je alvast vertellen dat Krakau eigenlijk een combinatie is van heel erg traditioneel eten in combinatie met de foodtrucks van nu. Ouderwets VS Nieuwerwets. Traditie meets Hippe hap. Ofzoiets… Lees met me mee want ik heb zelf ook wel weer even zin om terug te blikken op dat foodfest daar!

Foto 01 09 17 17 13 08

Foto 01 09 17 17 15 38

Foto 01 09 17 17 36 59

Vrijdag

Na een lange dag reizen (we vlogen niet rechtstreeks en hadden vertraging), was ik héél erg toe aan eten. Gelukkig stond er een late lunch gepland in het Galaxy hotel waar we verbleven dus we konden direct aanschuiven. Vooraf wat brood en een ministukje kip, daarna lekker een bordje Pierogi: Poolse pasteitjes met verschillende vullingen. Ik at ze een tijdje geleden samen met Sab voor het eerst bij MingleMush in Den Haag en wist dat ik deze in Krakau niet over mocht slaan.

Omdat we een paar uur later alweer zouden dineren bestelden we niet teveel. Achteraf had ik daar spijt van want ik kon nog wel zo’n bord Pierogies op. Tja.. ik ben best een grote eter geloof ik en die dingen zijn zó lekker..

Foto 01 09 17 21 14 44

Foto 01 09 17 22 13 18

’s Avonds aten we bij een mega gezellig tentje op het centrale plein van Krakau. Een paar trappen naar beneden en we zaten in een soort grot, althans, daar leek het op. Ik kon maar moeilijk een keuze maken en kreeg het advies ook hier de (Ruskie) Pierogies te proberen want ze waren weer anders dan die ik die middag op had. Ik was enigszins teleurgesteld toen ik dit bordje met pasteitjes voorgeschoteld kreeg, maar man, wat vulden deze dingen zeg! Compleet anders dan de ravioli look-a-like van een paar uur eerder. En lekker!

Erna een eton mess van vanille ijs, frambozen, aardbeien, aardbeiensaus en meringue. Feestje.

Foto 02 09 17 08 41 06

Zaterdag

Ik begon de dag met een ontbijtje in het hotel. Niet heel bijzonder, wel echt prima. Ik roosterde een boterhammetje voor mijn scrambled erg en nam er wat fruit bij. Erna liep ik nog een keer voor zo ongeveer hetzelfde.

Foto 02 09 17 14 24 59

Foto 02 09 17 15 26 27

’s Middags aten we heel lekker bij Plac Nowy 1 en met een mega uitgebreide kaart was het ook hier moeilijk kiezen. Ik koos voor een Halloumi burger met gefrituurde uienringen, avocado, citroenmayo, tomaat en ijsbergsla. Erna deelden we met z’n allen een chocolade lava cake; we hadden een shotje chocolade nodig.

Foto 02 09 17 12 20 59

En dit, dit was echt de ontdekking van Krakau. Ik heb het niet gegeten want mijn lunch had ik echt net op, maar ik wilde het je niet onthouden. Dit noemen ze een Chimney Cake: een hoorntje van deeg, met aan de buitenkant (in dit geval) kaneelsuiker, aan de binnenkant ingesmeerd met Nutella, en gevuld met ijs. Erbovenop chocoladesaus en Oreo’s. DAT IS TOCH DE HEMEL. Mocht je naar Krakau gaan, dan mag je dit echt niet overslaan.

Hieronder kun je zien welke varianten er allemaal mogelijk zijn:

Foto 02 09 17 12 21 49

Foto 02 09 17 16 44 11

’s Middags was er tijd om zelf de stad ontdekken en hoefde ik geen rekening te houden met een programma. Heel fijn was dat en zo fietste ik naar fabriekscomplex Tytano waar heel veel leuke restaurants en café’s bij elkaar zitten. Ook hier ga ik je uiteraard meer over vertellen in de City Guide over Krakau. Ik streek in ieder geval even neer bij Bonjour Cava voor een stukje taart en een kop thee. Het aanbod was groot dus ja, ook hier had ik weer moeite met kiezen (story of my life) maar het werd uiteindelijk Peanut Butter Cheesecake. Erg lekker maar hij haalt het niet bij een cheesecake zoals wij hem maken, met veel roomkaas. Ik kwam er later tijdens deze trip achter waarom de cheesecakes minder romig zijn dan bij ons; ze gebruiken er andere kaas voor, eentje die typisch Pools is: Twarog. Én ik denk dat ze er een stuk minder suiker in doen, hij is namelijk ook minder zoet.

Foto 02 09 17 20 53 31
Foto 02 09 17 21 01 46

Foto 02 09 17 21 03 30

Foto 02 09 17 21 24 47

Foto 02 09 17 22 17 34

Foto 02 09 17 22 20 27

Aan de foto’s kun je al wel zien dat het een culinair feestje was zaterdagavond. We aten bij Szara Gęś, een prachtig klassiek restaurant ook op het centrale plein van Krakau. We begonnen met komkommerijs, daarna broodstengels met een likje boter die bij het voorgerecht geserveerd werden en dat was in mijn geval smoked goose met sinaasappel en een frambozensaus. Daarna at ik kabeljauwfilet met courgette en na was echt de klapper van de avond: Een wit chocolade ei gevuld met mascarpone en mango mousse. Bovenop een nestje van suikerspin, onderop een nestje van pure chocolade. Een aanrader dit restaurant!

Foto 03 09 17 07 49 02

Zondag

Weer een ontbijtje in het hotel! Bijna hetzelfde als de dag ervoor maar nu ook andere soorten brood.

Foto 03 09 17 14 12 52

Foto 03 09 17 14 32 51

’s Middags stond er 8 kilometer raften op de planning en dat was met best wat regen, niet heel warm te noemen. Een warme lunch was dus meer dan welkom en vooraf was dat een heerlijke Poolse soep met rookworst. Smaakte een beetje naar mosterdsoep. Erna een bordje wat me deed denken aan wintersport, niet heel bijzonder met een kipfilet (met kaas en jam), rode kool, wortel en aardappeltjes.

Foto 03 09 17 16 29 52

En hoera! Daar is de wodka! Eenmaal in Polen móest er toch een keer van komen, nietwaar? Normaal ben ik er niet zo van maar deze was heel zoet en smaakte naar kersen, erg lekker.

Foto 03 09 17 22 40 10

Na onze lange dag op het water mochten we aan het einde van de middag heerlijk bijkomen in een SPA. Na afloop was het alleen nog ruim 2,5 uur rijden naar ons hotel dus je begrijpt; ik had weer honger als een paard. Gelukkig werd de McDonalds overgeslagen (sorry, ben daar geen fan van, behalve de McFlurry ;-)), en stond er in het hotel een bord pasta voor ons allemaal klaar.

Foto 04 09 17 09 16 55

Maandag

De laatste dag in Krakau dus het laatste ontbijtje in het hotel waar ik verbleef. Een gekookt eitje deze keer en er waren ineens rijstwafels, dus die belegde ik (zonder pindakaas) met een beetje boter en banaan.

Foto 04 09 17 11 01 37

In Krakau kom je regelmatig kleine tentjes op straat tegen die pretzels verkopen. Ik nam er eentje mee.

Foto 04 09 17 11 19 10

En JA. Ik heb de beste ijssalon van Krakau gevonden. Bij Good Lood haal je echt súper lekker ijs. Ik nam een bol Salted Cashew en een bol Salted Caramel. Ik mocht ook het Brownie ijs proeven en als je in Krakau bent en nog niet ontbeten hebt, dan moet je daar echt je dag mee starten. Het brownie ijs is namelijk heel erg machtig en eigenlijk gewoon een ijskoude brownie te noemen. Zo goed gemaakt! Voor mij iets te heftig vanwege de net weggewerkte pretzel, maar echt een dikke aanrader. Net als de 2 smaken die ik wel at overigens.

Foto 04 09 17 12 52 44

Tijdens een tour door Nowa Huta (stad aan de rand van Krakau opgezet naar communistisch ideaal in de jaren 50) mochten we even binnenkijken in een appartement. Dit appartement is helemaal in de stijl van toen en terwijl we op een oude televisie een zwart wit film keken over toen, kregen we een glaasje wodka met een augurk geserveerd.

Foto 04 09 17 13 51 19

Einde Krakau, maar niet zonder een échte Poolse lunch in een Milkbar: een selfservice restaurant met goedkoop eten. Oorspronkelijk werden er alleen zuivelgerechten geserveerd, vandaar de naam. Tussen de locals (gemiddeld zo’n 65 jaar), schotelde onze gids ons allerlei verschillende gerechtjes voor. Ze koos de lekkerste uit en ik heb hier echt van genoten, zo goed allemaal! En heel erg vullend, dat ook. Ik at: dumplings met aardbeien, dumplingballetjes met pruimen, pannenkoekjes met cottage cheese en sour cream, dumplings met champignons en kool, dumplings met Twarog (de Poolse kaas), kroketjes met eggpaste, kroketjes met champignons en kool en rolletjes met gehakt en champignonsaus. Je begrijpt dat ik er weer even tegenaan kon, na zo’n stevige lunch. Erbij werd overigens een Pools drankje geserveerd: gekookt fruit met suiker.

Dat was hem! Zoals ik al zei is de Poolse keuken divers; modern want je kunt op verschillende plekken eten wat je in Nederland ook in een gemiddeld restaurant krijgt. Authentiek en traditioneel; de dumplings, pierogies, kroketjes.. Maar ook de Zaklatka, een pizza stokbrood (daarover meer in de City Guide).  En vernieuwend want op verschillende plekken in en rond het centrum kun je streetfood eten. Van zoet tot hartig: de chimney cake, crêpes, hot dogs, ‘Belgische frieten’ (die zag ik vaak overigens), hamburgers en meer. Er is veel te ontdekken in Krakau!

Mijn trip naar Krakau is mogelijk gemaakt door Zoover. Wil je Krakau ook gaan ontdekken? Hou dan OMF in de gaten voor de CityGuide en check de website van Zoover vast voor reviews en het last-minute aanbod.

Join the Conversation

  1. Daniëlle says:

    Leuk om te lezen! Die cake is zo lekker! Krakau wil ik nog graag een keertje bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close