Mijn tips voor Maastricht & Valkenburg

Deze maand was ik een aantal dagen in Maastricht te vinden, samen met mijn moeder. En aangezien jullie er massaal om vroegen, deel ik vandaag mijn tips voor Maastricht met je.

Alhoewel ‘mijn’… ik heb jullie van tevoren via Instagram om input gevraagd en daar kwamen ZOveel tips uit, dat ik mijn hele Google Maps plattegrond had vol gepind met allemaal leuke zaakjes en eetgelegenheden. De keuzestress was real zeg maar en ik heb bij lange na niet overal kunnen kijken en eten. Dat lag overigens niet alleen aan de beschikbare tijd maar ook ZEKER aan de enorme porties eten die in Zuid Limburg worden geserveerd.

Hoe dan ook, mijn tips voor Maastricht hebben te maken met dingen doen maar natuurlijk deel ik ook mijn favoriete eetplekjes in en rondom de stad met je. Zo maak je in ieder geval van jouw aankomende citytrip een feestje.

tips voor maastricht

Wat te doen in Maastricht of omgeving

Ik kende Maastricht niet heel goed, moet ik eerlijk bekennen. Ik was er een keer eerder geweest, maar toen zat ik nog in mijn tienerjaren en dat is, schrik niet, dik 20 jaar geleden. Veel kon ik me niet herinneren van de stad, dus ik was heel blij met jullie tips voor Maastricht.

Er is veel te doen en te zien in en rondom de stad, dit zijn mijn aanbevelingen.

Doen in Maastricht

Maastricht is een grote, historische stad waar je je geen seconde hoeft te vervelen. Of je nu helemaal tot rust wilt komen of juist een actieve, historische wandeling wilt maken, het kan allemaal.

Winkelen

Jep, ik vind Maastricht een hele leuke winkelstad, maar ik moet toegeven: voor een Apeldoorner als ik is het wel een klein beetje onoverzichtelijk – haha. Hier in Apeldoorn, waar winkelen heel saai is, hebben we één rechte straat waar de meeste winkels aan zitten, maar in Maastricht is het wat meer versnipperd. Overal kom je ineens leuke winkeltjes en boetiekjes tegen en ook zijn er veel leuke concept stores.

In welke wijken je precies moet zijn, kun je vinden op de website van Maastricht.

Boekhandel Dominicanen

Een bezoekje aan de allermooiste boekhandel van Nederland mag natuurlijk niet ontbreken. Boekhandel Dominicanen is gevestigd in De Dominicanenkerk en werkelijk, je kijkt er je ogen uit. Het aanbod aan binnen- en buitenlandse boeken is enorm, er worden regelmatig lezingen gegeven en bij Coffeelovers geniet je van een lekker bakkie pleur.

Wandel langs de Maas

De Maas splitst Maastricht een beetje in tweeën voor mijn gevoel, met aan de ene kant de oude wijk Wyck en aan de andere kant het centrum. Bij droog weer is het in ieder geval heerlijk om langs de Maas te lopen en over te steken over, uiteraard, de Sint Servaasbrug. De oudste brug van Nederland!

Bezoek een van de vele marktjes

Als je net als ik dol bent op markten, dan zit je in Maastricht wel goed. Er zijn meerdere weekmarkten te vinden in de stad. Zo is er iedere donderdag een boerenmarkt in de Ruijterij (naast hotel Crowne Plaza) en elke zaterdag en zondag antiek en brocante markt op de Markt.

doen in valkenburg

Doen in Valkenburg

We hadden drie dagen te besteden in Maastricht en daarvan besloten we er één in Valkenburg door te brengen. Het bezoeken van de grotten stond al een poosje op mijn lijstje en aangezien we op maar 20 minuten rijden van Valkenburg zaten, pakten we die mee.

Kunstinstallatie ‘Alledaagse mensen’

Als je door Valkenburg loopt zul je op verschillende plekken levensgrote sculpturen tegenkomen van normaal ogende mensen. Sinds het voorjaar van 2024 kun je deze vinden in de stad. De Alltagsmenschen, of alledaagse mensen, zijn levensgrote betonnen beelden van mensen in alledaagse situaties, gemaakt door de Duitse kunstenaars Christel en Laura Lechner.

Ieder beeld toverde weer een lach op ons gezicht, het is echt heel leuk om te zien! Maak er een sport van om alle beelden te vinden en loop even binnen bij het kantoor van Visit Zuid-Limburg voor meer informatie.

Ik weet niet precies tot wanneer deze tentoonstelling er is, maar mis ‘m in ieder geval niet als je er bent!

De Fluweelengrot

Er zijn ontzettend veel grotten die je kunt bezoeken in Maastricht en omgeving, maar De Fluweelengrot in Valkenburg is in ieder geval een aanrader. Voor €16 koop je een combi-ticket waarmee je deelneemt aan een rondleiding door de grot en daarna de kasteelruïne kunt bekijken.

De Fluweelengrot is een eeuwenoud gangenstelsel dat is ontstaan door mergelwinning. Onder leiding van een gids kun je een deel van het stelsel bezoeken en dat kan ik je van harte aanbevelen. Onder begeleiding van diverse (enorme) houtskooltekeningen worden oude verhalen van Valkenburg en de grotten verteld.

Heel indrukwekkend is het deel van de grot dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt als schuilplaats en waar je nu de namen van Amerikaanse bevrijders en houtskoolportretten vindt die in die tijd zijn gemaakt.

Ook bezoek je richting het einde van de tour de kapel, de geheime katholieke kerk die in de 18e eeuw ondergronds opereerde nadat het boven de grond niet meer was toegestaan. Iets om stil van te worden.

kasteelruine

De Kasteelruïne

Na de rondleiding door de Fluweelengrot kom je vanzelf uit bij de kasteelruïne, die je op eigen houtje kunt bezoeken. Vanuit de ruïne heb je prachtig uitzicht over Valkenburg en omgeving, dus alleen daarom is het al de moeite waard.

Overal in de ruïne staan bordjes met informatie over dat deel van het kasteel waar je je bevindt. Een interessante geschiedenisles en een leuke manier om meer te weten te komen over deze historie van Valkenburg.

Andere tips voor Valkenburg:

Spendeer je meer tijd in Valkenburg, dan zijn onderstaande tips ook een aanrader:

 • De Cauberg, zeker als je fanatiek fietser bent;
 • Thermae 2000 voor een dagje ontspanning;
 • Rodelbaan;
 • De verschillende kerstmarkten in en rondom Valkenburg als je er in die tijd van het jaar bent.
maastricht

Eten in Maastricht

Eén ding dat me ontzettend is opgevallen tijdens mijn tripje naar Maastricht, is dat de mensen daar van lekker en VEEL eten houden. Natuurlijk, Limburg staat niet voor niets bekend om haar bourgondische cultuur, maar eten zoals je daar krijgt… dat zien we niet veel meer in Nederland.

De porties zijn zo ontzettend groot, dat een drie-gangen diner naar binnen werken een grote uitdaging is. Mij is het in ieder geval niet gelukt. Vlaaipunten ter grootte van je hoofd en bij iedere kop koffie wordt iets lekkers geserveerd. En nee, dan bedoel ik niet een lullig voorverpakt koekje!

Eten in Maastricht en omgeving was echt een feestje. Ik had een behoorlijke hoeveelheid leuke plekken op mijn Google Maps gepind, maar in drie dagen kom je natuurlijk niet aan alles toe. Daarom deel ik eerst mijn persoonlijk geteste (en favoriete) plekjes met je en daarna komen nog de tips voor Maastricht die gegeven zijn door jullie aan bod.

Mijn favoriete eetplekjes in Maastricht

We gingen al etend en winkelend de dagen door, een perfecte citytrip voor moeder en dochter als je het mij vraagt. En met jullie tips voor Maastricht was het helemaal een makkie om fijne eetplekjes te vinden.

bisschopsmolen

De Bisschopsmolen

We begonnen ons bezoek aan Maastricht direct goed, met een kop koffie en een grote vlaaipunt bij De Bisschopsmolen in het centrum van de stad. De Bisschopsmolen werd zo ontzèttend vaak door jullie getipt, daar moesten we wel heen.

Maar heel eerlijk? De vlaai viel een béétje tegen. Ik koos voor een vulling van appel en kers, maar het deeg was een beetje droog en aan de bovenkant was de vlaai iets te ver door gebakken. Misschien is het vloeken in de kerk wat ik nu doe hoor, maar de vlaaien die we later proefden vonden we véél lekkerder.

Desalniettemin is het wel een leuke plek, de broodjes die je er kunt krijgen zagen er heerlijk uit en de koffie was heerlijk.

't Wycker Cabinet

’t Wycker Cabinet

Voor de eerste avond had ik een tafel gereserveerd bij ’t Wycker Cabinet in de wijk Wyck aan de overkant van de Maas. Het hele wijkje is al leuk om doorheen te lopen en zit vol met gezellige eettentjes, waaronder Onglet, het ‘geheime’ vleesrestaurant dat verstopt zit achter de koelcel van de slager. ’t Wycker Cabinet was in ieder geval een Frans-georiënteerde bistro en we hadden moeite met kiezen wat we wilden eten, zoveel lekkers op het menu!

Hier kwamen we erachter hoe groot de porties zijn in Zuid-Limburg. We bestelden eerst beide een voorgerecht en gelukkig hadden we nog geen hoofdgerecht doorgegeven, want we zaten bommetjevol. Ik koos voor de garnalenkroketten met citroenmayonaise en verwachtte een portie zoals die bij Café-Restaurant Amsterdam (lees: mini). Maar de kroketten waren zó groot en rijkelijk gevuld. Ze werden geserveerd met twee flinke stukken toast en waren overheerlijk.

Ook de uiensoep die mijn moeder bestelde was verrukkelijk, maar ook zó veel dat we knettertje vol zaten. Een lang, uitgebreid etentje werd het dus niet, maar wel genieten.

Gelateria Luna Rossa

We besloten nog een stukje te wandelen en haalden als toetje een ijsje bij Gelateria Luna Rossa. Echt wel héél duur (€3,25 voor één bolletje), maar wel erg lekker en vooral ook mooi om te zien. De keuze is er ook reuze. Ik had een bolletje pistache waar ook echt pistachenootjes in zaten.

De Brandweerkantine

Op jullie aanraden reserveerden we een tafel bij De Brandweerkantine. Stukje van het centrum af, maar wel een plek die het omrijden waard is. Het restaurant is gehuisvest in een soort bedrijfsverzamelpand, in een oude brandweerkazerne. Heel industrieel is het, maar wel lekker licht en vooral heel ruim opgezet. Hier zit je niet bij je buren aan tafel.

Aangezien we inmiddels hadden geleerd dat je in Zuid Limburg grote porties krijgt, bestelden we hier alleen het hoofdgerecht. En dat was meer dan voldoende en vooral ook heel erg lekker. Ik koos voor sukade met jus van sjalot en frietjes ernaast. Perfect klaargemaakt in de open keuken waar heel hard werd gewerkt.

De Brandweerkantine is de hele dag open, dus ook zeker leuk om te gaan ontbijten of lunchen.

Preps

Ontbijten buiten de deur vind ik misschien nog wel het leukste om te doen en in mijn zoektocht stuitte ik op het tentje Preps in het centrum van Maastricht. Méga leuk en met een enorm aanbod aan lekkere ontbijtgerechten.

Ik koos voor een ‘pink dragon smoothiebowl’ met banaan en homemade granola. Heerlijk was ‘ie en zo mooi opgemaakt ook.

Preps is een populair tentje geloof ik, want wij waren er met openingstijd (09.00u) en al gauw stroomde de hele zaak vol. Het schijnt zelfs zo te zijn dat er af en toe een rij buiten staat, dus hou hier rekening mee.

Patisserie Peter Lemmens

En de award voor de ALLERLEKKERSTE vlaai ooit gaat naar Patisserie Peter Lemmens. Ja, je moet er een stukje voor rijden want het ligt niet in het centrum, maar het is dik DIK de moeite waard. En er zijn parkeerplekken voor de deur, dus extra pluspunten.

Om te beginnen hadden ze er mijn lievelings: rijstevlaai met slagroom en chocoladeschaafsel. Formaat vlaaipunt ter grootte van je hoofd zoals gebruikelijk en ook zeer rijkelijk voorzien van slagroom en chocoladeschaafsel. Ik kreeg er zelfs een mesje bij om te snijden, zegt genoeg toch?

Maar waar we helemaal steil achterover door sloegen: mijn moeder bestelde alleen een zwarte koffie en kreeg daar een gigantisch stuk appelstrudel bij. Zomaar. Als lekkernij bij de koffie. Niet.normaal. Komen ze in de rest van het land aan met van die voorverpakte koffiekoekjes. Daaaag.

Tip is ook om de slager/eetwinkel, Wevers Food, ernaast even in te lopen en het delicatessenzaakje op de hoek: La Pepita by Vroegop.

Eten in de omgeving van Maastricht – Valkenburg

Ons dagje naar Valkenburg ging natuurlijk ook niet voorbij zonder lekker te eten, dus die tips krijg je er nog even gratis van me bij. We besloten al op tijd richting Valkenburg te gaan, zodat we er lekker konden ontbijten.

Bie Geurten

Ontbijten deden we Bie Geurten, de eetgelegenheid die hoort bij bakkerij Geurten. Als je op het grote buitenterras ziet, zul je de busjes van Geurten wel voorbij zien komen. Net als mensen die met lege handen heen gaan en teruglopen met tassen voor lekkere broodjes.

Bij Bie Geurten geniet je van heerlijke koffie waarbij een mini puntje kruimelvlaai wordt geserveerd, uiteraard uit eigen bakkerij, die zit om de hoek, en mega lekker. Maar ook de ontbijtkaart is lekker. Ik koos er voor pannenkoekjes met vers fruit, maar er is een groot aanbod aan zoete en hartige ontbijtjes.

Valkenhof

Valkenhof

Na het bezoek aan de Fluweelengrot en Kasteelruïne, hadden we best trek gekregen. Een restaurant op de bonnefooi kiezen, zorgt gegarandeerd voor keuzestress want het aanbod is enórm. Mijn persoonlijke aanrader is Valkenhof, waar de lekkerste sandwiches en salades op de kaart staan. In gróte porties, dus wees gewaarschuwd.

Ik koos voor de salade met kip en avocado en die was heerlijk. Goed gevuld, geserveerd met twee flinke stukken getoast knoflookbrood. Mijn moeder had de sandwich met gehakt en die was ook top.

Jullie tips voor Maastricht – eetplekjes

De waslijst aan tips was enorm en ik heb alleen de restaurants gepind die door jullie veelvuldig voorbij kwamen. Bovenstaande tips hoorden daar onder andere bij, maar er zijn ook nog een aantal andere eettentjes die jullie hebben getipt, maar waar ik zelf niet meer aan toe kwam.

Het onderzoeken waard volgens jullie:

 • Bakkerij Hermans
 • Café De Bobbel
 • Café Sjiek
 • Cinq
 • Kaasbar
 • Le Fernand
 • Onglet (wil ik gráág nog eens heen)
 • Pieke Potloed

Ik had me nog dagen langer kunnen vermaken in Maastricht, wat een heerlijke stad! Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips voor Maastricht hebben gehad. De volgende keer dat ik er ben kan ik er weer wat meer opvolgen – haha.

P.S: AL mijn reisartikelen, eetdagboeken en hotspots vind je onder het tabje reizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close