CITY GUIDE | LAS VEGAS – TO KNOW

Reizen richting Amerika is eigenlijk een van de makkelijkste dingen om te doen, mits de huidige president geen capriolen uithaalt natuurlijk. Voor korte trips zijn er maar weinig dingen die je hoeft te regelen maar omdat de Verenigde Staten zó’n groot oppervlakte heeft zijn er qua bestemmingen onderling nogal wat verschillen. Zo kan New York in de wintermaanden ijskoud zijn en voorzien zijn van een dikke berg sneeuw, terwijl je aan de westkust nog lekker kunt genieten van een (na)zomerzon. De beste reistijd per bestemming verschilt dus nogal en hangt mijns inziens ook een beetje af van de wensen die je hebt. Mocht je ooit naar Las Vegas vertrekken, al is het maar voor een weekend, dan is het handig om onderstaande dingen te weten.

ESTA

BENODIGDE REISPAPIEREN

Zoals ik al zei is het reizen naar Amerika vrij makkelijk, je hoeft (als je voor kortere tijd gaat) geen visum of verblijfsvergunning aan te vragen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je voor reizen naar Amerika een ESTA-reistoestemming (Electronic System for Travel Authorization) moet hebben, een reisvergunning dus eigenlijk. Zodra je de ESTA hebt aangevraagd en is goedgekeurd is deze twee jaar geldig tenzij jouw paspoort eerder verloopt. Binnen die twee jaar kun je meerdere reizen maken en na twee jaar kun je de ESTA gewoon weer opnieuw aanvragen. Houd er wel rekening mee dat de geldigheid van de ESTA niets te maken heeft met de maximale verblijfsduur in het land, deze is namelijk nog altijd maximaal 90 opeenvolgende dagen!

Wanneer je googelt op ‘ESTA aanvragen’ zul je verschillende sites tegenkomen. Dikke kans ook dat je van de vliegtuigmaatschappij waar je de vliegtickets hebt geboekt een mailtje krijgt met daarin een link om een ESTA aan te vragen. Het lullige is: de prijzen tussen aanbieders onderling verschillen nogal terwijl er aan de geldigheid van de ESTA niets veranderd.

De afgelopen keren heb ik mijn ESTA zelf altijd aangevraagd via de officiële website van de U.S. Customs and Border Protection. Je kunt de taal van de website aanpassen, betalen kan alleen met creditcard of PayPal maar het hele proces werkt vlot en in no-time heb je jouw ESTA geregeld. Bovendien kun je voor meerdere mensen tegelijk een ESTA aanvragen en de geldigheid van een huidige ESTA controlen, ook heel handig. Daarnaast zijn de kosten via deze site ook vrij laag, per aanvraag betaal je $14, omgerekend zo’n €13,25 (maart 2017). Ik kan me echter voorstellen dat je het fijner vindt om de ESTA bij een Nederlandse website aan te vragen. Dat kan onder andere bij E-visums. Het voordeel van deze site is dat je ook met iDeal kunt betalen dus niet per se een creditcard nodig hebt. Is wel iets duurder (€29,95 per ESTA – augustus 2017) maar het volledige aanvraagformulier is in het Nederlands en dat is hier en daar toch een stukje makkelijker dan de Engelse variant.

Hoewel je een afdruk kunt maken van jouw ESTA aanvraag is dit in principe niet nodig. De reisvergunning wordt gekoppeld aan de gegevens van jouw paspoort en eenmaal aangekomen bij de Amerikaanse douane kunnen zij aan de hand van die gegevens zien of je in het bezit bent van een geldige reisvergunning.

Verder heb je naast de reguliere reispapieren geen documenten nodig om naar Las Vegas af te reizen.

HET WEER

Hoewel je wellicht zult denken dat het in Las Vegas al-tijd warm is, is dit niet het geval. Sterker nog, per maand kunnen de temperaturen nogal verschillen. Zo bezochten wij de stad voor het eerst halverwege september en liepen de temperaturen overdag op tot 45°C terwijl het in de laatste week van december niet warmer werd dan een graad of 14. Gemiddeld gezien kun je ervan uitgaan dat het van mei tot en met oktober zomers warm is en dat de temperaturen buiten die maanden om te vergelijken zijn met onze lentes. Omdat Las Vegas middenin de woestijn ligt verschillende dag- en nachttemperaturen ook flink van elkaar. Hoewel het overdag zinderend heet kan zijn, zou het maar zo kunnen dat je ’s avonds een jasje nodig hebt als je de deur uit wilt. Houd hier dus rekening mee.

Qua zonuren zit het meer dan goed in Las Vegas. Vanwege het woestijnklimaat schijnt de zon het grootste deel van de tijd. Regen valt er nauwelijks waardoor het erg droog en stoffig kan zijn in de stad. Je hoeft hier niets van te merken, maar ik merkte aan mezelf dat ik gauw ‘last’ kreeg van droge ogen en een droge neus (= regelmatig een bloedneus hier). Het kan dus geen kwaad om naast zonnebrandcrème en een zonnebril ook oog- en neusdruppels in je koffer te mikken.

BESTE REISTIJD

Ik heb ooit gezegd dat ik vind dat er niet echt een perfecte reistijd is voor Las Vegas maar hier en daar werd ik toch tegengesproken door andere reizigers. Het hangt heel erg af van jouw wensen wat voor jou de beste reistijd is om naar Las Vegas te gaan. Over het algemeen zijn de temperaturen in het voor- en najaar iets aangenamer waardoor je overdag meer activiteiten zult kunnen ondernemen. Ook zijn in deze maanden tickets voor shows en activiteiten wat goedkoper. Kijk je echter uit naar hele dagen aan het zwembad en ben je ’s avonds pas bereid om dingen te gaan ondernemen dan zou ik juist de zomermaanden aanraden. In deze maanden worden er bij tal van hotels ook poolparty’s georganiseerd, onwijs leuk!

In het weekend is het in ieder geval altijd druk in Las Vegas; hetzelfde geldt voor de periode tussen Kerst en Oud & Nieuw. In het weekend heb je veel locals uit Los Angeles die naar Las Vegas rijden voor een weekendje weg. Dit is direct te merken aan de drukte in de stad. Bovendien zijn hotels in het weekend ook vaak een stuk duurder dan op doordeweekse dagen. Mocht het dus een optie voor je zijn: probeer weekenden in Las Vegas te vermijden of zorg ervoor dat je er nog een aantal doordeweekse dagen aan vastgeplakt hebt.

VERVOER IN DE STAD

Vervoer in en rondom Las Vegas is heel goed geregeld. Uiteraard kun je overal taxi’s nemen maar er zijn meer (en goedkopere) alternatieven.

Auto huren
Rondom McCarran International Airport vind je vrijwel alle grote autoverhuurbedrijven. Alamo zit er bijvoorbeeld, maar Hertz en Avis vind je er ook. Je kunt ervoor kiezen om direct een huurauto in te stappen vanaf het vliegveld, houd er echter wel rekening mee dat je voor een parkeerplaats bij jouw hotel vaak moet betalen en dat het op en rondom The Strip altijd druk is. Verblijf je alleen in Las Vegas zelf dan heeft een huurauto wat mij betreft niet zo’n grote toegevoegde waarde. Ben je echter van plan om er een dag tussenuit te gaan voor bijvoorbeeld een bezoekje aan Valley of Fire of de Hoover Dam dan zou je ervoor kunnen kiezen om voor één dag een auto te huren. Tipje: veel hotels in Las Vegas hebben een aparte balie voor autoverhuur waar je een auto kunt ophalen en weer kunt terugbrengen. Check dat dus even via de website van het hotel waar je verblijft voordat je een auto huurt bij een van de bedrijven op het vliegveld. Scheelt weer een ritje naar het vliegveld!

Taxi’s
Taxi’s rijden overal in Amerika, zo ook in Las Vegas. In Las Vegas zijn er echter vaak speciale taxistandplaatsen (negen van de tien keer bij de ingang van een hotel) van waar je een taxi kunt pakken. Zo een taxi aanhouden op straat wordt lastig, de chauffeurs kunnen hier namelijk voor beboet worden. Vanaf het vliegveld een taxi pakken naar je hotel is het makkelijkst. Nu hebben wij het gelukkig niet meegemaakt, maar er worden dikwijls toeristen opgelicht bij het nemen van een taxi vanaf McCarran Airport. Zorg ervoor dat je van tevoren een beetje weet wat het gemiddelde tarief is van een taxirit van het vliegveld naar jouw hotel en bevestig dit van tevoren met de taxichauffeur. Zo voorkom je dat de chauffeur een (extreem) langere route neemt. De gemiddelde prijzen van een taxirit naar verschillende hotels in Las Vegas vind je hier.

Toch opgelicht? Bij de Nevada Taxicab Authority kun je een klacht indienen.

Las Vegas Monorail plattegrond

Monorail 
Om je route op The Strip wat in te korten zou je gebruik kunnen maken van de diverse monorail lijnen die er liggen, deze verbinden verschillende hotels op een vlotte manier met elkaar. Op het kaartje hierboven zie je de verschillende tramlijnen die er zijn. De grootste monoraillijn loopt van het noorden van The Strip (SLS/Sahara) helemaal naar het zuiden richting MGM Grand. Echter zijn er zoals je ziet ook een aantal kleine tramlijnen. Ze lijken vanwege de lengte wellicht overbodig, maar neem van mij aan dat het je een hóóp tijd en kilometers kan schelen.

Las Vegas Deuce & SDX bussen

Bussen
Tot slot zijn er nog twee hoofdbuslijnen die Downtown Las Vegas en The Strip met elkaar verbinden.

The Deuce
The Deuce is het beste te vergelijken met een sightseeingbus of een stoptrein. De buslijn verbindt The Strip met de Fremont Experience in Downtown Las Vegas en stopt onderweg bij vrijwel ieder hotel. Houd er dus rekening mee dat je aardig wat tijd kwijt bent als je een langere afstand wenst af te leggen met de bus. Op The Strip vind je verschillende busstops die duidelijk zijn aangegeven en kaartjes voor de bus koop je met behulp van de automaten bij de stops. De kosten variëren van $6 voor een ticket met geldigheid van 2 uur tot $20 voor een 3-day pass. Het fijne aan The Deuce is dat deze 24 uur per dag met hoge frequentie rijdt. Tussen 07.00 ’s ochtends en 02.00 uur ’s nachts zou je iedere 15 minuten moeten kunnen opstappen, tussen 02.00 uur ’s nachts en 07.00 uur ’s ochtends iedere 20 minuten.

SDX
Mocht je nou toch de bus willen nemen maar iets sneller willen zijn dan is er nog de SDX lijn. Deze lijn verbindt ook Downtown Las Vegas met The Strip maar stopt op veel minder plekken dan Deuce. Ook voor deze bus kun je tickets kopen bij de vending machines. SDX rijdt van ’s ochtends 09.00 uur tot middernacht met ook een frequentie van 15 minuten.

EN VERDER…

Dan zijn er nog een aantal kleine dingen die handig zijn om te weten wanneer je naar Las Vegas gaat.

Veiligheid
Veiligheid vind ik altijd een lastig puntje om te behandelen want hoe kun je dat het beste beoordelen? Laat ik het zo zeggen dat ik me in Las Vegas nooit een moment onveilig heb gevoeld en dat dit prima een stad is waar ik (als vrouw) alleen over straat zou gaan. Casino’s en hotels zijn goed beveiligd, overal waar je kijkt zie je politie en/of beveiliging op straat en zeker op plekken als The Strip en Downtown Las Vegas zul je niet gauw onveilige situaties tegenkomen.

Grote evenementen worden bovendien ook goed georganiseerd. Oud & Nieuw is hier een goed voorbeeld van. Richting het einde van de middag wordt de volledige Strip op 31 december afgesloten voor verkeer. Loopbruggen worden afgesloten en de omgeving wordt afgezet met dranghekken en betonblokken. Oud & Nieuw is hét moment waarop je als voetganger over de hoofdweg kunt lopen en overal waar je kijkt zie je (gewapende) politie en/of militairen. Hoewel we met bijna 300.000 man tegelijkertijd op straat waren, had ik geen moment het idee dat we ons in een onveilige situatie bevonden.

Rookbeleid
In restaurants en tijdens grote evenementen mag er in Las Vegas doorgaans niet gerookt worden. Hotels en casino’s bepalen hun eigen rookbeleid. Check voor het boeken dus even of er rookvrije kamers beschikbaar zijn.

Fooi
Het ‘fooienbeleid’ in Las Vegas is hetzelfde als in de rest van Amerika, het is heel gebruikelijk om fooi te geven. Fooi vormt voor medewerkers in Las Vegas een groot deel van hun inkomen dus er hangt een zekere etiquette aan vast. In restaurants is het gebruikelijk om ongeveer 20% van de totaalrekening aan fooi te geven. Maar ook aan barmannen, taxichauffeurs en dealers aan pokertafels geef je fooi. Ook wordt het gewaardeerd als je het kamermeisje aan het einde van je verblijf tipt. 

Zelf hebben we altijd gekeken wat wij redelijk vonden. Hoewel ik het me voor kan stellen dat je niemand tijdens je reis tekort wilt doen kan het bedrag dat je kwijt bent aan uitsluitend fooi behóórlijk oplopen als je meerdere malen per dag buiten de deur eet en/of veel gaat gokken in de casino’s. Het is wellicht dus ook niet heel onverstandig om voorafgaand aan de reis een fooienpotje aan te leggen om niet onverhoopt (te ver) over je budget heen te gaan.

Plattegrond van The Strip
Tot slot: The Strip van Las Vegas is één groot pretpark dat vol staat gebouwd met talloze hotels en casinos. Google Maps is echt de reddende engel wanneer je op zoek bent naar een bepaalde locatie!

INHOUDSOPGAVE CITY GUIDE

1. Inleiding
2. Las Vegas – To know
3. Las Vegas – To stay
4. Las Vegas – To do
5. Las Vegas – To eat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close