Kruiden opbergen, zo doe je dat

#spon

In samenwerking met Crafts & Co

Eén van de eyecatchers in mijn keuken is toch wel de kruidenlade. Zoals jullie inmiddels wel weten ben ik echt de koningin van het organiseren. Ik HOU van orde en netheid en kan simpelweg niet functioneren als iets een troep is.

Trek je een willekeurige keukenlade bij mij open, dan zie je vaak verschillende potten, voorraadbakjes en producten georganiseerd op onderwerp.

Mijn kruidenlade is niet anders. Ik ben gezegend met een lade van bijna 1 meter breed en aangezien je als foodie nogal wat kruiden verzameld door de jaren heen, is een beetje opbergruimte wel handig.

Op Instagram gaan jullie altijd bijzonder goed op mijn opruimstories dus ik dacht: laat ik eens een wat uitgebreider artikel wijden aan het organiseren van mijn kruidenlade.

Wat je nodig hebt?

 • uiteraard een verzameling gedroogde kruiden & specerijen
 • potjes die passen in jouw lade of kast
 • een labelprinter
kruiden organiseren

Kruiden organiseren

Opbergsysteem
Als je net zoveel kruiden en specerijen hebt als ik, dan moet je wel een handig systeem hebben in je keuken. Anders ben je tijdens het koken veel teveel tijd kwijt aan het zoeken naar het juiste potje.

Ik heb mijn kruiden verzameld in een lade die dichtbij mijn kookplaat zit. Dat is de plek waar ik de kruiden/specerijen ook het meeste nodig hebt. Zorg er bij voorkeur dus voor dat je niet de halve keuken door hoeft om een potje te pakken.

Ik zweer bij opberglades in de keuken maar mocht je gezegend zijn met enkel kastjes, dan zijn ook daar wel handige opbergsystemen voor kruiden voor te krijgen.

Boor bijvoorbeeld een rekje aan de binnenkant van de kastdeur als dit kan, gebruik een ronddraaiend plateau of gebruik stapelbare bakken waar je de kruiden gesorteerd in bewaard.

Sorteren op alfabetische volgorde
Dan kom ik direct bij het volgende punt: sorteren! Ik ben helemaal pro alfabetische volgorde. Ja, het is even een klusje om al je kruiden en specerijen te sorteren op alfabet, maar neem van mij aan dat dit je zó veel zoektijd scheelt als je ze eenmaal gaat gebruiken.

Doordat mijn kruiden allemaal in een ondiepe lade staan, is het niet lastig om dit alfabetische systeem te behouden. Ik pak een potje, gebruik de kruiden en plaats het potje op de lege plek weer terug.

Probeer voor jezelf dus na te denken over een werkbaar systeem dat ook een beetje houdbaar is!

kruidenpotjes

Hervulbare potjes gebruiken

Niets is zo onrustig voor het oog als verschillende verpakkingen en een overdaad aan kleuren. En kruiden komen nogal in verschillende verpakkingen!

Bij het organiseren van mijn kruidenlade heb ik dan ook geïnvesteerd in een groot aantal van dezelfde kruidenpotjes. Degene die ik gebruik zijn toevallig mini weckpotjes van IKEA, maar je kunt ook bij Xenos, Casa of Dille & Kamille kijken natuurlijk. Kleine potjes vind je overal!

Waar je wel op moet letten is dat de potjes die jij wil gebruiken goed afsluiten. En daarmee bedoel ik luchtdicht!

Hoewel gedroogde specerijen echt wel tegen een stootje kunnen, zorgen lucht en vocht ervoor dat de kruiden gaan klonteren en niet lang houdbaar zijn. Zonde natuurlijk, dus dat moet je zien te voorkomen.

Houdbaarheidsdatum
Als mensen mijn kruidenlade zien krijg ik heel vaak de vraag: ja maar hoe doe je dat met de houdbaarheidsdatum dan? Alle gedroogde kruiden en specerijen hebben een houdbaarheidsdatum op de verpakking staan, simpelweg omdat dit verplicht is vanuit de fabrikant.

MAAR! deze houdbaarheidsdatum zegt eigenlijk niet zoveel. Gedroogde kruiden & specerijen kunnen járen meegaan en je ogen en neus zijn hierbij het allerbelangrijkste. Ruikt het nog zoals het hoort en klonteren de specerijen niet? Dan zit je goed! Heb je twijfels: vervang de inhoud van het kruidenpotje dan.

Mocht je het fijn vinden dan kun je eventueel op de onderkant van de potjes nog de houdbaarheidsdatum plakken. Dan zit je helemaal goed.

labelwriter
kruiden labelen

Kruiden labelen

De helft van mijn keukeninhoud is gelabeld. Ik HOU van labelen en sinds ik mijn Thermische Labelprinter van Crafts&Co heb ga ik helemaal los.

Toen ik deze labelprinter vorig jaar deelde in mijn Instagram Stories verkocht het apparaatje binnen een paar uur uit en ik snap het helemaal.

Met de Thermische labelprinter van Crafts&Co kun je jouw eigen labels en etiketten maken. Het voordeel van deze specifieke printer is dat je geen inkt nodig hebt, de tekst wordt gedrukt door middel van warmte. Zo hoef je dus nooit meer inktpatronen te kopen. En zeg eerlijk: die zijn vaak het duurst.

labelwriter niimbot

Via de bijbehorende app kun je op je telefoon de labels zo customizen zoals jij het wil en vervolgens druk je de labels met één druk op de knop draadloos af.

Ik heb al mijn kruidenpotjes op de deksel gelabeld met witte labels, allemaal in hetzelfde lettertype. Dit is een stuk rustiger voor het oog. Ook in vergelijking met het zelf schrijven vind ik dit een stuk overzichtelijker.

Mocht je meer van kleur zijn: er zijn ook pastelkleurige labels en zelfs labels met planten erop verkrijgbaar.

P.S: mocht je interesse hebben, met de code Foodness1 krijg je 10% korting op je bestelling bij Crafts&Co. Direct bestellen via deze link kan ook. Scheelt je toch weer hè!

Inmiddels heb ik mijn kruidenlade al bijna 5 jaar op deze manier georganiseerd en nog iedere keer word ik er blij van als ik de lade opentrek. Het systeem werkt nog steeds, het is nog steeds overzichtelijk. Perfect dus!

Ondertussen heb ik ook mijn complete baklade gesorteerd in handige opbergbakken, voorzien van thermische labels en ook die lade is nu nooit meer een rommel. Zo zie je maar, als je eenmaal een goed systeem hebt gevonden dan hoef je ineens een stuk minder vaak op te ruimen.

Join the Conversation

 1. Chantal says:

  Jaaaa ga ook zo goed op organisatie netheid en orde. Ik noem het tegen autistisch aan
  Zou graag zien hoe je je baklade hebt ingedeeld want met al die verschillende spring- en bakvormen vind ik dit best lastig.
  Keep Up the good work!

  1. Sabine Author says:

   Haha oja, dat kan ik ook nog wel delen. Hoewel mijn baklade alleen uit ingrediënten bestaat en alle vormen weer ergens anders staan.

 2. Heb effe een vraagje. Welke maat potjes gebruik je, die van 130 ml of 500 ml? Kom er niet uit via de foto, sorry.

  1. Sabine Author says:

   500ml is een halve liter(!) Daar kun je zo’n 25 zakjes kruiden in kwijt, haha. De potjes van 13cl heb je nodig.

   1. Dank je wel! Dacht het ook wel maar voor alle zekerheid …… :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close