De slowcooker, een musthave of niet?

Een paar weken geleden kreeg ik van de webshop Fonq een slowcooker van Crock Pot opgestuurd. Een slowcooker stond al langere tijd op mijn wensenlijstje, maar steeds vond ik het lastig om de knoop door te hakken. Had ik zo’n keukensnufje wel nodig omdat ik al een pan van Le Creuset heb en zou het de investering wel waard zijn… Omdat slowcookers steeds meer een ding aan het worden zijn besloot ik het apparaat eens kritisch te testen en daar is dit artikel uitgekomen: De slowcooker, een musthave of niet? In dit artikel behandel ik alle voors- en tegens van een slowcooker, laat ik je zien hoe hij in zijn werk gaat en laat ik je weten of het apparaat een toevoeging is aan je keukenstash of dat je beter je geld ergens anders aan kunt uitgeven.

Wat is een slowcooker?
De naam zegt het eigenlijk al, de beste slowcooker biedt de mogelijkheid om op lage temperatuur over een langere tijd een (eenpans)gerecht te bereiden. Het kenmerk van een slowcooker is dat dankzij de lagere temperatuur de voedingswaarden van de diverse ingrediënten intact blijven. Daarnaast komt er nauwelijks vet aan te pas waardoor het een (zeer) gezonde manier van eten bereiden is. Door de deksel die op de pan blijft en de langzame manier van garen krijgen de smaken de kans om goed samen te smelten. Een soep uit de slowcooker is dus vaak veel smaakvoller dan een soep die je in tien minuten op het fornuis klaarmaakt.

Om het makkelijk uit te leggen is een slowcooker een omhulsel met daarin een uitneembare aardewerken binnenpot. In deze pot bereid je het gerecht, de pot wordt afgesloten met een (glazen) deksel. Slowcookers zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Mijn slowcooker van Crock Pot is 2,4 liter en is geschikt voor 2 – 3 personen.

Hoe kook je met een slowcooker?
De mogelijkheden met een slowcooker zijn eindeloos maar het koken ermee is een eitje. In feite doe je niet meer dan alle ingrediënten in de aardewerken binnenpot stoppen, de slowcooker aanzetten en vervolgens wacht je een paar uur tot het gerecht klaar is. Er zijn echter een aantal dingen waar je op moet letten:

 • Door de lage temperatuur, de lange bereidingstijd en de deksel op de pan blijft al het vocht in de pan. In een slowcooker heb je dus veel minder water, bouillon of een ander vloeibaar ingrediënt nodig dan normaal.
 • In een slowcooker kun je niet bakken, hierdoor zal vlees bijvoorbeeld nooit een mooi bruin kleurtje krijgen. Om dit te voorkomen kun je ervoor kiezen om vlees voordat je het in de slowcooker doet kort aan te bakken in een pan met boter of olie. Zodra het vlees bruingekleurd is leg je het in de slowcooker en laat je het apparaat zijn werk doen.

Voor de rest: sit back and relax. Eerlijk, je hoeft niet bang te zijn dat je gerecht aanbrandt (tenzij je wel heel weinig vocht hebt toegevoegd natuurlijk), eten wordt vrijwel niet te gaar, er komt geen vuur aan te pas dus ook daar hoef je niet op te letten.. eigenlijk stelt het koken met een slowcooker dus niets voor! Iedereen kan hiermee lekkere gerechten op tafel zetten.

de slowcooker

De voors en tegens
Goed, even overzichtelijk de voors en tegens op een rij. Want hoewel dit artikel tot nu toe als een reclamepraatje voor de slowcooker lijkt te zijn, had ik beloofd er kritisch naar te kijken dus dat doen we ook. We beginnen met de belangrijkste voordelen:

 • Alle smaken en voedingsstoffen van de ingrediënten blijven behouden;
 • Je hoeft niet bij de slowcooker te blijven staan terwijl het gerecht kookt, een uurtje langer maakt niet uit;
 • Een slowcooker is heel makkelijk schoon te maken. De aardewerken binnenpot is het werk niet, de deksel is ook zo schoon.

Toch zijn er een aantal kleine puntjes waardoor ik nooit mijn gasfornuis zou opgeven:

 • Een slowcooker kan niet bakken. Gerechten (vooral vlees) zullen nooit een mooi bruin kleurtje krijgen en niet de typische smaak de je verkrijgt door iets te bakken;
 • Alle ingrediënten moeten bij elkaar in één pot. Dat is handig voor eenpansgerechten maar meerdere gerechten in één keer kun je met de slowcooker niet maken;
 • Snelle gerechten kun je hier niet mee bereiden, sommige gerechten hebben wel 8 of 10 uur kooktijd nodig;
 • Er passen er niet zoveel op mijn aanrecht… ;-)

Musthave?
Ja, absoluut. Onmisbaar? Nee, dat niet. Maar oh jongens wat is een slowcooker handig en leuk. Met zeer weinig moeite tover je zulke waanzinnige gerechten op tafel. Okee, je hebt er een flinke portie geduld voor nodig maar voor een overheerlijk broodje pulled pork wil ik best acht uur geduld opbrengen hoor. Terwijl het gerecht in de slowcooker aan het pruttelen is kun jij gewoon de dagelijkse dingen gaan doen. Sterker nog, je kunt prima een dag gaan werken zonder dat het huis in de hens vliegt omdat je het gasfornuis of de oven aan moest laten staan. Wat mij betreft hoef je niet direct naar de winkel te rennen om een slowcooker aan te schaffen maar mocht je er al langere tijd over aan het tobben zijn: doe het nu! Je zult er absoluut geen spijt van krijgen. Hier in huis staat ‘ie minimaal eens per week aan.

Deze 2,4 liter slowcooker van Crock Pot  kost bij Fonq €49.00. Naast deze is er nog een veel groter aanbod aan slowcookers en andere keukenspullen in de webshop te vinden.

Join the Conversation

 1. Antoinet says:

  Doet mij denken aan de Römertopf die ik ooit had.
  Die moest in de oven, maar een elektrische pan of een elektrische oven aan laten staan als je weg bent maakt geen verschil denk ik.
  (Hoewel ik beide nooit zal doen)

  1. Marie-Louise says:

   Hallo Antoinet en andere dames,

   Omdat ik aan het snuffelen was over slowcoocers, stuitte ik op jouw mail. De Römertopf die ik 41! jaar gebruikt heb, staat nu bij een van de kinderen die er ook mee in haar nopjes is…Klasse gewoon! Omdat ik nu in een gebied zonder aardgas woon en flessengas erg onhandig in gebruik is, heb ik een slowcoocer gekocht. Héérlijk, na 3 jaar zonder mijn Römertopf, weer zalige, gezonde gerechten. Met de huidige moderne techniek, kan de slowcoocer gewoon aan blijven, ook als ik er niet ben. De aardlekschakelaars slaan uit als er ergens iets fout gaat met een apparaat. Onze stroomleverancier staat er garant voor, als je een druktoets systeem van meterkast hebt. ( Hagar is de onze) Dus hartstikke veilig om het apparaat zonder toezicht het werk te laten doen.

   1. De aardlekschakelaar is een beveiliging voor mensen, niet voor apparatuur. De aardlekschakelaar voorkomt niet dat er brand kan uitbreken als er iets mis gaat met een elektrisch apparaat. Immers, zolang er geen ‘lekstroom naar aarde’ optreedt, slaat de aardlekschakelaar er niet ut.

   2. Een aardlekschakelaar reageert niet op stroom die naar aarde gaat, maar meet het verschil tussen toe terugstroom als deze ongelijk zijn is er ergens in de apparatuur een lekstroom en schakelt betreffende schakelaar uit.

  2. yvonne says:

   dat kost dan toch veel stroom als het zolang aan moet staan?

   1. Sabine Author says:

    Nee, is een heel zuinig apparaat :)

   2. Mirjam says:

    Hoeveel stroom gebruikt het ?? Mijn man dteigerd al bij electra zo lang aan laten staan, of hoeveel watt is t ??
    Gr mirjam

   3. Een uur de oven aan hebben staan staat gelijk aan 8-10 uur een werkende slowcooker.

   4. Sabine Author says:

    Dat is in mijn ervaring niet helemaal juist :)

  3. Dank voor de uitleg. Heb net een nieuwe gekocht op MP voor €20,00. Lijkt mij nl. ideaal met een partner in ploegendienst. Altijd iets gezonds in de maak voor hem. Ik ben benieuwd ☆

   1. Jan Hendrik says:

    Beste allemaal.

    Is deze pan geschikt om rundvlees mee te sudderen zoals mijn moeder dat deed op een petreoleum stel.
    Ben benieuwd.

 2. Paula says:

  Met sommige pannen kun je wel bakken.

  Ik heb de Crockpot Sauté (1 maatje groter) en daar kan ik gewoon op het gasfornuis mee bakken. Erg handig dus. Vlees in de pan, bakken en vervolgens pan in de warmtebron zetten van het apparaat.

  Voor mij is hij inmiddels onmisbaar. Ik gebruik hem zoveel, vooral omdat ik fulltime werk, is het erg handig en kan ik nu ook doordeweek genieten van bijvoorbeeld een stoofpot.

  1. Sabine Author says:

   Oh dat is ideaal! Misschien ooit ter uitbreiding van mijn slowcooker-familie-to-be ;)

 3. Marije says:

  Goed, dit was het laatste zetje, haha. Ik ben heel erg benieuwd naar de slowcooker en nu alleen nog maar meer. Ik vrees dat ik hem ga bestellen! Ga je ook recepten voor de slowcooker delen? Ik zag op je instagram al een soepje voorbij komen wat er héél erg lekker uit zag :-)

  1. Sabine Author says:

   Ja, zeker! Nagenoeg alle recepten die ik maak – in ieder geval die ik tot nu toe heb gemaakt – met de slowcooker ga ik delen. Daarbij zet ik ook direct de instructies om het gerecht te maken zónder slowcooker.

  2. Karel says:

   Hoi die Marije het moet er niet lekker uitzien het moet lekker smaken?? nou ik kan je vertellen
   ik was bij mijn zwager en hij vroeg of wij mee deden eten nouja waarom niet we zijn er nu toch
   en hij had me daar een lekkere pot eten dat wil je niet weten maar je weet het nu, Hij heeft die Cooker meegenomen vanuit de USA. nou ik ga zo’n ding kopen dan kan eindelijk die ketting van de voet los van mijn vrouw en mag weer uit de keuken. want die cooker lost het op en lekker eten s’avonds . dus Marije mijn vooruitzichten zijn goed in 2015. succes

 4. Birgit says:

  Duurt alles in die slowcooker zo lang? Gewone hachee bijvoorbeeld pruttelt 3 uur op het gas. In een slowcooker ook, of duurt het dan echt 8 – 10 uur? De prijs valt me nog mee, had verwacht dat ze veel duurder zouden zijn.

  1. Sabine Author says:

   Je moet voor het koken met een slowcooker wel echt lang uittrekken ja. Hachee in een slowcooker zal (zeer waarschijnlijk) langer duren omdat je echt alles op héle lage temperatuur gaart, een temperatuur die je met gas niet kunt bereiken.

   1. Sylvia says:

    Hoi Sabine,

    Ik woon in Amerika en erg in mijn nopjes met de slow cooker. Het antwoord op de vraag hierboven is nee. Niet alles hoeft zolang erin. Er zijn genoeg recepten met kortere kooktijd.
    Op pinterest staat genoeg. En amerikaanse sauzen zijn zo te vervangen door nl of andere kruiden als je een beetje handig in de keuken bent.
    Ideaal aparaat als je wel gezond wilt eten maar niet nog in de keuken wilt staan als je thuis komt van het werk. En het hoeft toch ook niet elke dag?
    Zelfs de Hollandse hachee en Limburgs zuurvlees kan ik makkelijk in gemaakt worden. En inderdaad, als je vlees bruin wilt hebben, gewoon ff lekker bakken in een pan vantevoren en hupskee de crockpot in.
    Je kunt het zelfs de avond vantevoren klaarmaken en of in de ijskast zetten of in de winter in de garage (het is tenslotte geen klein pannetje) en hopla ’s morgens in het stopcontact!
    Hier een heerlijk recept voor de herfst/winter, niet heel gezond, maar super voor zo’n heerlijke druilerige dag.
    https://www.stockpilingmoms.com/2014/08/crockpot-honey-pork-and-apples/

 5. MySimplySpecial says:

  Ik ben heel benieuwd naar gerechten die je hiermee maakt!

  1. Sabine Author says:

   Ik ga ze sowieso delen! :)

 6. Nienke says:

  Naast healthy sunday, fastfood friday, nu crockpot monday?

  1. Sabine Author says:

   Haha! Beetje teveel van het goede denk ik ;)

 7. Ooohh een slowcooker <3 Ooit wil ik er een :)

 8. Tanja says:

  Toevallig dacht ik van de week aan een andere slowcoocker, de hooikist ( of was het nu strokist) ;-)Energie besparend en geen omkijken naar, las ik wel eens. Volgens mij moet je voor die methode veel ervaring hebben en lijkt jou slowcoocker me veel handiger:-)In hoeverre is dit apparaat energie zuinig want door die lange kooktijden zal het toch wel de nodige energie verbruiken. Kun je een voorbeeld geven met een gerecht, hoe lang de bereidingstijd was en hoeveel watt (of zoiets) hij dus verbruikte. Verder was je verhaal heel duidelijk en zeker het overwegen waard om op lage temperaturen te koken

  1. Marijke says:

   Sinds een tijdje ben ik bezig mijn eigen mobile-hooikist te ontwikkelen, te leren gebruiken , te testen. Eigenlijk net als Sabine, maar zonder blog
   En zonder electiciteit. Ik heb nu 3 vilten variaties en als controle variant een zelfgemaakte hooikistDe kook resultaten zijn gelijk qua tijd met de low stand van de slow cooker.( uit kook boekjes)te vergelijken alleen hier begin je met bv het aanbakken van je gerecht.. je brengt het gerecht aan de kook ( min 5 min) en dan gaat hij de hooikist/ mand in.. het koelt heel langzaam af ipv warmt langzaam op . Je zet de pan ook zo weer op get vuur sls je dat handig/ nodig vindt .
   Ik noem ze mijne somsde flexbags omdat ze mijn leven flexibeler maken maar ze zijn mooi als een mongoolse yurt.. kortom de naam is er nog niet.
   zuid Afrika heeft zijn wonderbags ( super webside) en nieuw zeeland heeft de heylobag
   ( ik denk dat die super voor de camping is) hier in nederland heb je de hooimadam . check it out.
   Ik vindt het een vijlig en een fijn eco gevoel dat er geen snoertjes aan zitten als ik snachts havermout maak

 9. Elsie says:

  Ik heb een half jaar geleden een slowcooker gekregen, maar heb er nog niet veel mee gedaan omdat ik er geen recepten voor heb. Maar nu jij er recepten voor gaat plaatsen ga ik hem snel weer uit de kast halen. Verheug me er nu al op!

 10. Barbara says:

  Ja! Slowcooker is zeker leuk! Mijn heb ik nu een jaartje… moest er wel heel erg aan wennen en mee leren koken, maar denk dat ik nu toch al snel vier a vijf keer in de week mijn avondeten in de crockpot maak. Ideaal als je allebei pas na half zeven thuis bent en dan niet nog in de keuken wil staan voordat je (GEZOND) aan tafel kunt!

 11. Brigit says:

  ◦Alle smaken en voedingsstoffen van de ingrediënten blijven behouden;
  Oh echt, en dat heb je in een laboratorium allemaal getest?

 12. Joke Staal says:

  Waar zijn de recepten geplaatst?

  1. Sabine Author says:

   Zoek op ‘slowcooker’ in de menubalk of klik rechts in de sidebar op ‘slowcooker’ in de tagcloud en je ziet alle recepten vanzelf!

 13. Deirdre says:

  Ik wil ‘m echt meer gebruiken maar als ik op pinterst zoek naar lekkere recepten kom ik vaak recepten tegen waar ze amerikaanse sauzen of andere ingredieten gebruiken wat hier niet te koop is! Ben erg benieuwd naar jouw recepten! :D En als je nog tips hebt voor recepten.. deel ze! Ik wil met m’n slowcooker aan de gang :)

 14. Berty says:

  Ik heb een slowcoking stand op mijn oven, kan je daar dezelfde gerechten mee maken dan met een slow cooker? Deze stand gaart op 80 graden en is niet op een andere temperatuur in te stellen.

 15. Jeanne says:

  Slowcooker…..
  Ideaal…je kunt het vergelijken met het vroegere oliestelletje van oma.
  Een bruin korstje kan ook.
  je braad je vlees eerst aan en doe het dan in de slowcooker.
  Verder laten sudderen.
  Je hebt er geen omkijken naar.
  ik heb een grote en een kleine slowcooker.
  De grote gebruik ik voor soep, spaghettisaus, chili e.d.
  Dan vries ik de inhoud verder in.
  De kleine ( 1en 1/2 liter inhoud) gebruik ik voor kleinere dingen
  o.a. stoofpeertjes en sudderlapjes.
  En er zijn veel recepten te vinden op kooksites (op mijn blog ook) :-)

 16. Wilma says:

  Ik heb mijn slowcooker jaren geleden op 5 december gekregen. Toen had ik echt zoiets van: wat moet ik er mee. Maar een paar maanden later vond ik een kookboek voor de slowcooker met heel veel lekkere recepten en ook tips hoe je gewone recepten aan kunt passen voor de slowcooker. Sinds dien ben ik fan van de slowcooker. Hij is ideaal voor bouillon trekken. Peulvruchten koken. Soep maken. Stoofpeertjes rood koken terwijl ze mooi heel blijven. Ik bak er zelfs cake in. Een keer was ik door een bezoek aan het ziekenhuis een paar uur later thuis dan gepland, maar de cake was nog steeds lekker. Dat is het grote voordeel van de slowcooker.
  Het recept van de cake staat ook in het kookboek. Ik weet alleen niet of het wel de bedoeling is dat ik hier reclame ga maken voor een kookboek?
  Maar ik blijf altijd nieuwe recepten verzamelen, dus vandaar dat ik hier terecht kwam.

  1. Sabine Author says:

   Voel je vrij om te laten weten welk boek het is hoor, ik ben wel benieuwd!

 17. Wilma says:

  Het is: Het slowcooker kookboek. Geschreven door Catherine Atkinson en in Nederland uitgegeven door Veltman Uitgevers.
  Ik heb even gekeken, maar op dit moment is hij niet nieuw te verkrijgen. Bij Bruna is hij vanaf augustus volgend jaar weer verkrijgbaar.
  Ik ga trouwens deze week je recept voor de gevulde kerriesoep maken. Die lijkt me erg lekker.
  Groetjes, Wilma

 18. Waar kan ik een goed slowcooker kopen?
  Heeft iemand evaring hier voor ?
  Groetjes, Kim

  1. Sabine Author says:

   Mijn slowcooker komt van Fonq, maar Bol.com verkoopt ze ook. Ik denk dat je ze ook wel kunt krijgen in diverse kookwinkels.

 19. In Nederland misschien een nieuwtje maar bij mijn zus in de states al een eeuwigheid gebruikt in de keuken.Wij lopen gewoon achter en je moet niets en ook niet elke dag maar wel handig en leuk.

 20. Geppie says:

  Wat is een goede maat voor 4 personen? Wij zijn met zijn tweeen maar ik vind het wel handig om de volgende dag er nog van te smullen. Over het stroomverbruik is al een vraag gesteld maar een antwoord heb ik niet gelezen. Daar ben ik wel benieuwd naar. Verder de vraag of een timer echt nodig is….

  1. Sabine Author says:

   Voor soep, stoofpotten etc. kun je met deze van 2,4L prima uit de voeten. Mocht je echt vlees willen bereiden voor vier personen dan heb je met een 3,5L toch iets meer ruimte.

   En ben je benieuwd naar hoeveel stroom de slowcooker gebruikt? Met getallen durf ik niet te gaan strooien, maar deze slowcookers staan erom bekend energiezuinig te zijn.

   En wat bedoel je met een timer? Zolang je in de buurt zit van de aangeraden kooktijd (een uur meer of minder maakt vast niet uit) gaat het altijd goed. Maar laat een gerecht niet 15 uur in de pot zitten wanneer er 8 uur voor staat.

 21. Geppie says:

  Een timer zit op sommige apparaten zodat je hem kunt laten starten wanneer jij het wilt. Als je om 8 uur de deur uitgaat is het eten om 16 uur klaar. Dat lijkt me te vroeg….

  1. Sabine Author says:

   Het kan geen kwaad om hem iets langer aan te laten staan. Als je hem op standje Low zet en de slowcooker vervolgens tot 17.00 uur of 17.30 uur laat staan gaat er niets mis. Dus ik zou niet té veel op de tijd zitten. Mocht je het geen fijn idee vinden dan kun je natuurlijk wel altijd voor een slowcooker gaan met timer.

   1. De timer is bedoeld voor de gerechten die minder tijd nodig hebben, je kan er de slowcooker niet later mee laten starten.
    Bijna alle slowcookers garen op de lage stand 10 uur en op de hoge stand 6 uur. Met de timer kan je die tijd verkorten waardoor hij eerder op warmhouden overgaat. Erg handig als je zoals ik de cooker gebruikt om na een dag werken direct te kunnen eten en om energie te besparen.

  2. Wilma says:

   Ik heb al jaren een slowcooker en heb wel geleerd dat je de meeste gerechten zonder problemen ruim 2 uur langer in de slowcooker kunt laten. Behalve als je rijst toevoegt, dan wordt het een prut. Sommige gerechten, bijvoorbeeld stoofvlees, kunnen rustig 4 uur langer in de slowcooker. Die worden alleen maar lekkerder!

 22. mulder says:

  Dan vraag ik me af als de temp zo laag is hoe zit dat dan met bacterieen. Die pas bij hoge temp dood gaan

 23. Nelly says:

  Een slowcooker staat al heel lang op mn verlanglijst :))
  afgelopen december had ik een 6 in 1 apparaat gekocht bij de lidl waaronder functie slowcooking
  dat ding maakte een leven, iedere 3 minuten ging deze heel hard tikken
  de soep was zalig maar ik heb het apparaat weer snel teruggebracht
  De crockpot hoor je toch niet?
  Ik hoop dat de travel & go uitvoering van de crockpot ook in Nederland verkocht gaat worden
  Hierbij zitten er klemmen op de deksel zodat je de pan met eten ook kan vervoeren
  In amerika wel te koop maar op ander voltage :(

  1. Sabine Author says:

   Nee, de Crockpot hoor je niet inderdaad! Die Travel & Go uitvoering klinkt wel heel goed zeg, even duimen!

 24. hallo allemaal,

  ik wil zo’n slowcoocker cadeau geven, voor een gezin met 2 kindjes

  welke is de beste?

  allemaal alvast bedankt voor de reacties,

  mooie zonnige dag gewenst,

  lisa

  1. Sabine Author says:

   Dat ligt een beetje aan je wensen denk ik.. Ik vind degene die ik heb heel fijn, al zou ik hem net iets groter nemen.

 25. martin says:

  Ik heb al heel lang een slowcooker, maar gebruik hem weinig. Wil ik meer gaan doen. Zijn er ook slowcookers waarbij je de temperatuur kunt instellen? Een timer kun je makkelijk zelf regelen door er één op het stopcontact te zetten.

  Groeten,

  Martin.

 26. Ceciel says:

  Ik heb sinds een aantal weken de crockpot sauté 5,7 liter in huis. Wat een topding! Heb er inmiddels al een stoof met rundvlees en iets met kippendijen in gemaakt. Heerlijk allemaal. Ik had alleen te veel wijn bij de runderstoof gedaan waardoor ik het nog met maizena moest aanmaken. Volgende keer vlees in bloem wentelen en veel minder wijn toevoegen…..
  Ook gehaktballetjes in zoetzure saus (chilisaus, blik tomatenblokjes, ui, knoflook, paprikastukjes en abrikozenjam door elkaar geroerd, gehaktballetjes erin en 8 uur op laag) waren superlekker!
  Kortom, ik vind het een aanrader!

  1. Sabine Author says:

   Klinkt heerlijk allemaal! Wel inderdaad even opletten dat je minder vocht toevoegt dan je in een normale pan zou doen :)

  2. ik heb 25 jaar geleden al een elektrische slow-cooker uit Engeland meegenomen. Stoofvlees staat de hele dag in het schuurtje zachtjes te pruttelen en is ’s avonds klaar zonder dat je dat in huis ruikt. Ik braad het vlees voor en doe het gerecht met de meegebakken uien, kruiden en soms groenten over in de pot van de slow-cooker. Daarna gaat hij naar buiten ( wel droog neerzetten). Groenten blijven stevig.

 27. Truus says:

  Er wordt veel gezegd over vleesgerechten, ook handig voor vegetariër?

  1. Wil - Gil says:

   Natuurlijk kan je vegetarische maaltijden ook prima in een Crockpot bereiden.

 28. Oscar says:

  Ik heb een 7 liter versie en we zijn met “slechts” 2 personen.
  Als je een Crockpot koopt, neem er dan een voor meer personen dan er in het huishouden wonen, je krijgt er echt geen spijt van dat je een wat groter model hebt omdat je simpelweg wat meer ruimte in de pan hebt.
  Ik heb de pan nu ruim een jaar en kook er zeker om de week gerechten mee, in de winterperiode is dat bijna wekelijks.

 29. marieke says:

  Ik lees hier allemaal interresante dingen over de lsowcooker ga me er eeerst verder in verdiepen. Een aantal mensen vinden het gebrek van een timer lastig. Je kunt bij de bouwmarkt gewoon een stekker kopen die je in het stopcontact steekt met de stekker van het apparaat en dan stel je in wanneer de stroom erop moet komen.

 30. Ik heb mijn slow-cooker gekocht in Engeland bij de TESCO ( een mega-grote supermarkt).
  Omdat ik lamsstoofvlees had gekocht en er geen lage sudder-stand op het fornuis aldaar zat, was ik op zoek naar een sudderplaatje. Dit kenden ze niet.
  Een kordate winkelverkoopster kwam met een alternatief. de slow-cooker van hun huismerk.
  Toen in de aanbieding voor nog geen tien pond, nu drie pond duurder.
  In Nederland is de stekker vervangen voor een Hollands exemplaar, een stekker kost een euro.

  Ik gebruik mijn slow-cooker minimaal drie dagen in de week. En het is een ideaal ding.
  Vlees ( stoofvlees bijvoorbeeld) bak ik eerst even aan in een braadpan.
  Daarna gaat het met groenten en bijvoorbeeld piepers en wat vocht, wijn, bier of bouillon of fond, in de cooker.
  Het scheelt mij ook nog eens energiekosten omdat ik een oude keramische kookplaat heb die energie vreet. De slow-cooker verbruikt heel wat minder energie.

  Smaken zijn veel intenser, vooral als je kruiden gebruikt. Opeens heb je wel stoofpotje wat echt lekker is.

  Een tip: wil je je gerecht sneller klaar hebben? Kook dan de groenten en aardappels even voor.
  Nog een tip voor de singles onder ons. kook voor twee dagen een stoofpot, of een gevulde soep of een één-pots- gerecht. Je laat de pot afkoelen en zet die in de koelkast tot de volgende dag.

 31. elske says:

  Hoi,

  Zelf zit ik ook al tijden te twijfelen of ik een crock-pot zal aanschaffen.
  Ik vraag mij nog steeds af wat kan hij wat mijn grote le creuset braadpan niet kan?
  ook daarin kan ik vlees aanbraden en op mijn kookplaat laten sudden voor de hele dag.
  stoofschotels maak ik juist hierin nl.
  Ik zie ook recepten van helle pasta gerechten of brood etc op pinterest en vraag mij af kan dat dan niet in de braadpan, wat is daarmee het verschil?

  Groetjes Elske

  1. Sabine Author says:

   Het grote verschil voor mij persoonlijk: ik durf mijn (ook van Le Creuset) braadpan niet zomaar de hele dag op het vuur te laten staan en het huis uit te gaan. Met een slowcooker kun je dat gerust doen :) Daarnaast worden de dingen in een slowcooker op hele lage temperatuur gegaard, iets wat in een braadpan toch lastiger is.

 32. Ingrid says:

  Ik heb een inductiekookplaat die je qua temperatuur heel goed kan regelen en goede kookpotten. Op welke temperaturen kook je met de slow cooker? Ik denk dat dat wel moet lukken met wat ik in huis heb :-). Nog eens een nieuw toestel vind ik dan echt niet nodig.

  1. Sabine Author says:

   De meeste slowcookers verwarmen tussen de 80 en 90 graden Celcius.

 33. Vanessa says:

  Hallo,

  Ik lees nergens iets terug over de antiaanbaklaag van de binnenpan. ..Kan dit kwaad? Zijn er crockpotten zonder deze?

 34. Nelly says:

  Op zoek naar het energie verbruik van de crockpot kwam ik op deze site terecht , ik word steeds enthousiaster….ik maak bijv mijn kippenpoten altijd in de oven op 85 graden en ook een aantal uren, ik bak ze eerst aan…iemand enig idee van het energie verbruik van de oven en crockpot…..
  Hartelijke groeten

 35. Simone says:

  Ik ben ook benieuwd naar de anti aanbaklaag van de Crockpot. Zijn ze verkrijgbaar zonder? Wellicht van een ander merk?

  1. Sabine Author says:

   Anti-aanbaklagen zijn ‘gevaarlijk’ op het moment dat ze stuk gaan en restjes achterlaten in het eten (dan nog is dat vrij sterk overdreven overigens). Aangezien je nagenoeg nooit hoeft te roeren, je de pan met de hand afwast en, als je dan toch moet roeren, het beste een houten lepel kunt gebruiken is er niets aan de hand.

   Je kunt natuurlijk altijd op zoek naar een Crockpot zonder anti-aanbaklaag maar ik gok dat dit vrij lastig gaat zijn. Het is niet de bedoeling dat je met een slowcooker olie of boter gebruikt, dus zo’n laagje is wel echt nodig.

 36. Ik heb toevallig gisteren een Instant pot gekocht op amazon. Het zijn 7 apparaten in 1, waaronder een slowcooker. Ook kun je in het apparaat zelf bakken, dus hoef je niet nog en andere pan te gebruiken om bv je vlees te bruinen. Een ander voordeel is dat de binnenpot van rvs is, dus geen antiaanbaklaag. Amerikanen zijn er helemaal lyrisch over (zie reviews op amazon), dus ik ben heel erg benieuwd hoe het apparaat gaat bevallen.

  1. Sabine Author says:

   Wauw, ik ben heel benieuwd hoe dat apparaat je gaat bevallen. Klinkt ideaal!

  2. Sarah says:

   Beste L, ik denk erover om de instant pot te kopen! Ik vroeg me af: heb je ‘m op amazon.co.uk gekocht? En zo ja, heb je dan nog steeds een andere stekker nodig/voltage converter of werkt ie gewoon direct? Ben heeeeel benieuwd!

 37. Simone says:

  Ik ga kijken op amazon.
  Alsnog ben ik benieuwd hoe het zit met de antiaanbaklaag van de Crockpot.
  Ben benieuwd hoe je nieuwe Instant Pot bevalt.

 38. Harry says:

  Dit is een “must have” en zou in geen enkele keuken mogen ontbreken. Wij wonen nu 11 jaar in Ierland en hebben er eeg gekocht voor € 10,== toen we hier net 1 jaar woonde. Geweldig en erg smaakvolle gerechten.

  Twee tips:

  – Koop alleen een met een keramieke binnenpot (houden beter warmte vast)

  – Amazon.co.uk is een goed website om een slowcooker te vinden en worden gratis verzonden (mits boven £ 40.==)

 39. Liesbeth says:

  Ik heb ook mijn crockpot (keramiek dus zonder antiaanbaklaag) gekocht via amazon.co.uk. Voor het geld dat ik hier kwijt zou zijn aan het kleinste model heb ik nu het grootste model. Een verloopstekker voor 2 euro gekocht en klaar!
  Ik vind het een geweldig ding. Ik gebruik hem wel te weinig, goewel hij de afgelopen week wel vier keer zijn geweldige werk heeft gedaan.
  Bij mensen die bang zijn voor brand of kortsluiting vraag ik me altijd of ze hun koelkast ook uitzetten als ze de deur uitgaan. Die verbruikt tenslotte ook stroom.

  1. Sabine Author says:

   Hahaha, oh dat is een perfecte comeback met die koelkast. Die ga ik onthouden.

  2. Jolanda says:

   Hoi liesbeth,
   Welk type crockpot heb je via Amazon aangeschaft zonder anti-aanbaklaag? Ben me aan het oriënteren, maar kom er niet echt uit op deze site;-)

 40. Ik heb ook de slowcooker van de Tesco. Kostte omgerekend 13 euro. Deze is voorzien van een aardenwerk binnenpot, zonder anti-aanbaklaag. Europese stekker eraan en klaar voor gebruik!
  Een heel handig apparaat, waaruit de lekkerste gerechten komen. Vooral met de kruidenmixen van Schwartz die eveneens bij de Tesco te verkrijgen zijn. Die voor de pulled pork is uitstekend!

  Ik gebruik geregeld recepten met tomatenblokjes en Griekse pasta. Door die pasta is het uiteindelijke resultaat nooit te nat.

 41. Rogér says:

  Hallo,

  Ik heb ook een originele ‘crockpot’, maar veel gerechten branden (onderin) toch aan, ondanks voldoende vloeistof (water, bouillon e.d.).

  1. Sabine Author says:

   Hmm, dat is wel vreemd. Misschien moet je CrockPot of de leverancier even mailen hierover. Er hoort niets aan te branden in de slowcooker.

 42. Sabine Author says:

  Ik kopieer even mijn Facebookpost die ik hierover heb geplaatst:

  Er wordt mij altijd een miljoen keer gevraagd hoe het zit met stroomverbruik van een slowcooker. Nu ben ik dankzij de geweldige ‘De Slowcookers’ groep op Facebook tot een heel eenvoudig antwoord gekomen. Manlief van één van de leden is gaan speuren en kwam tot de conclusie dat het gezin ongeveer €1,50 kwijt is wanneer er op het fornuis wordt gekookt. Wanneer de slowcooker wordt gebruikt betalen ze niet meer dan wanneer deze niet wordt gebruikt. Oftewel: zo’n apparaat is zeer energiezuinig.

  Dan wordt óók vaak gezegd dat mensen het eng vinden om het apparaat zolang aan te laten staan. Daarop gaf één van mijn lezers een briljante return: “Halen die mensen ook de stekker van de koelkast uit het stopcontact als ze weggaan?”.
  Deze info wilde ik jullie niet onthouden wink emoticon Dus degenen die nog geen slowcooker hebben of hem (te) weinig gebruiken: go for it.

 43. Clover says:

  Ik wil er ook graag een kopen. Ik zag de CR507 (https://www.fonq.nl/product/crock-pot-cr507-4-7-l-slowcooker/116810/), die kun je instellen met een timer.

  Zo’n timer is handig maar het zou ook fijn zijn als je de begintijd kunt instellen. Anders zou ik met een wifi-stopcontact gaan werken (dan krijgt de crockpot wel of geen stroom) maar ik weet niet hoe dat werkt met zo’n digitale versie… iemand ervaring?

 44. IIk weet niet of ik het hier mag vragen, maar ik wilde een slowcooker aanschaffen. Maar nu kom ik in de wereld van de multicooker terecht. Waarom een slow cooker en geen multi cooker? Wat is het verschil?

  Ik kwam deze bijv tegen Tefal RK8121 Rijstkoker / Multicooker 45-in-1, wbt slow cooking kan je met zo’n multi cooker hetzelfde als bijv Crock Pot CR507 4,7 L Slowcooker?

  1. Sabine Author says:

   Ik heb helaas geen ervaring met een multicooker dus ik kan je hier niet bij helpen :)

 45. Wat is beetje een goede maat voor een slow cookie voor 3-6 personen?

 46. Barbara says:

  Na al een tijdje dubben….
  https://www.vtwonen.nl/mobile/solis-multi-chef-pro-822-p92875.html
  Ik zag hem op de beurs in Utrecht en thuis meteen besteld…
  Dinsdag weet ik meer ;)

 47. Gerda says:

  Hallo,
  Ik heb nu 2x een slowcooker van crockpot gehad en beide keren gaf de pot en hele vies geur af (tot wel+20x gebruik! )
  Gelukkig mocht ik de pot terugsturen en kreeg ik het aankoopbedrag terug. Zo kon ik rustig nadenken welk ander type ik zou willen.
  Nu kom ik steeds meer Multicookers tegen een twijfel ik of ik die niet beter zou kunnen kopen.
  Is er hier iemand die ervaring heeft met beide apparaten, en me kan vertellen wat de voors en tegens zijn?

 48. Eerlijk gezegd vind ik het 3x niks, dit voor de volledigheid, niet om te zeuren maar ik ben niet zo blij met dat ding, net als de Römertopf die ik heb laten vallen (en meer als ovenschaal gebruikte..)
  Waarom? Alleen geschikt voor 1-pansgerechten dus nog steeds veel afwas, aanbraden, groenten roerbakken, rijst bij het rendangvlees oid moet apart. Tsja.
  Ook het vocht dat uit evt groenten komt verdampt niet wat bij afwezigheid een waterig prutje op kan leveren waardoor je tóch nog een tijd in de keuken staat al met al.
  Als ik lasagne maak (zou niet kunnen, toch?) leg ik graag nog wat knoflookbrood in de oven op het laatst: kan niet.. Wel kan ik mijn elektrische oven gewoon op een lage stand zetten en groenten -vandaag peultjes, worteltjes en courgette- nog eventjes garen in de oven zodat het lekker knapperig blijft. Het stoofvlees- en peertjes ieder in hun eigen schaal: kortom behalve een stevige maaltijdsoep zoals erwtensoep zie ik meer nadelen dan gemak, sorry!!
  Ik zou eenieder aanraden gewoon de oven op een lage stand te gebruiken (zo’n kleine elektrische magnetron/hete luchtoven is groot genoeg voor een braadpan!).
  Wil je lekker stoofvlees of iets als hachee maken: koop een snelkookpan, daar heb je meer aan want ook bakken kan dan, maak het ’s avonds zodat de smaken nog 24 uur in kunnen trekken voor je het gaat eten. Ook kan je de rijst mooi stomen in 1 moeite door.
  Just my 2 cents maar ik zie gewoon geen indrukwekkende voordelen; bij een snel’cooker’ (hihi) zijn die er wel degelijk, langzaam in de oven garen? Niks mis mee ;-)

  1. Ook ik heb nu een paar keer mijn slowcooker gebruikt voor vlees,
   Dacht dat het heerlijk mals en smaakvol zou zijn, maar in werkelijkheid was het heel erg waterig van smaak, de eerste keer had ik had ook groenten toegevoegd
   dus dacht dat het daarvan was, de tweede keer zonder groente was ook waterig,
   en een beetje smakeloos, mss heeft iemand een tip voor mij?

   1. Sabine Author says:

    Veeeel kruiden en specerijen gebruiken! In een slowcooker heb je meer nodig dan normaal. En minder vocht gebruiken. Of beter vlees. Vlees uit de supermarkt bevat vaak veel vocht :)

 49. Zie hierboven

 50. Maaike says:

  Ik vraag mij af waarom slowcookers heet worden aan de buitenkant. Als ze net zo goed geïsoleerd waren als een thermoskan zou dat toch nog meer energie schelen? Meer het ouderwetse hooikist idee. Maar het nadeel van een hooikist/ hooimadam is dat ie toch langzaam afkoelt.

 51. Jiska Sanders says:

  Even in reactie op je stelling “Alle ingrediënten moeten bij elkaar in één pot. Dat is handig voor eenpansgerechten maar meerdere gerechten in één keer kun je met de slowcooker niet maken”.
  Dit is niet waar. Ik gebruik mijn slowcooker ook voor meerdere gerechten in één keer. Ik maak van de diverse ingrediënten aparte pakketjes in aluminiumfolie. Ik vouw de folie aan de bovenkant dicht, en zet de pakketjes in een klein laagje water in de slowcooker (water raakt de ingrediënten dus niet). Alles wordt goed gaar en neemt weinig geur en smaak van elkaar over. Kruiden kan je ook meteen toevoegen en mee laten garen.

  1. Silvia Jansen says:

   Het risico van pakketjes alufolie is dat ingrediënten die zuren bevatten kunnen leiden tot aluminiumdeeltjes in je eten. Ik zou daarom braadzakken adviseren. :)

 52. Silvia Jansen says:

  Je kunt wel meerdere gerechten in één keer bereiden met mijn tip: doe de ingrediënten per gerecht in een aparte braadzak en zet de zakken naast elkaar met de sluiting naar boven en onder het deksel geklemd in de slowcooker. Bijkomend voordeel: je kunt de gerechten in de zak zo invriezen én je slowcooker blijft schoon. Ik heb zelf een 8 liter slowcooker en maak daar vaak gerechten voor meerdere dagen in. Dan verdeel ik alle ingrediënten gelijkmatig over twee of drie braadzakken en zet die in de slowcooker. Na afkoelen kunnen de zakken in de vriezer.

  1. Shaniq says:

   Wat een vondst. Dankjewel!

 53. Beste Sabine,

  Dank voor je mooie uitleg!
  Ik zou zo graag een slowcooker crockpot vinden met een roestvrijstalen binnenpan.
  Alles wat ik tot nog toe gezien heb heeft een antiaanbaklaag of een keramischelaag.
  Weet jij of er slowcookers crockpotten bestaan met echt binnenpanvan alleen rvs?

  Dank dank,

  1. Sabine Author says:

   Hai Dely,

   Dat weet ik eigenlijk niet, ik ben tot nu toe ook alleen maar slowcookers met antiaanbaklaag of keramische laag tegen gekomen. Ik zou gewoon even goed zoeken op Google; wellicht kom je iets tegen in buitenlandse shops zoals Amazone.

 54. Shaniq says:

  Dankjewel voor je review. Ook handige tips in de comments.
  Een opmerking. Je schreef {een soep die je in tien minuten op het fornuis klaarmaakt }. Lijkt me godsonmogelijk. Bouillon trekken duurt al 45 minuten… ;-)

 55. Antje says:

  Hoi Sabine, ik heb een vraagje. In mijn nieuwe keuken (die volgende week opgeleverd wordt) zit een o.a. stoomoven. Maar ik zit al heel lang te kijken naar een slowcooker. Is de slowcooker een aanvulling op de stoomoven, of ga ik dan een van de 2 niet gebruiken?

 56. Peter says:

  Wij hebben al enkele maanden de slowcooker en onze ervaringen zijn heel anders als wat overal geschreven wordt. Een soep is reuze makkelijk gemaakt in de slowcooker, maar wij vinden dat de soep veel minder smaakt dan een op het fornuis gemaakte soep.
  Wat we nu doen is de soep in de slowcooker maken en daarna nog een uurtje op het gas. Eigenlijk geldt dit voor alle gerechten.
  Het lijkt als gevolg van de lage temperatuur de smaken niet goed mengen. Ik ben benieuwd of meer mensen dit vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close