Italiaans stoofvlees (Stracotto)

Ik deelde al eens eerder een recept voor Italiaans stoofvlees hier op OMF, maar dit recept voor ‘Stracotto’ is weer compleet anders. Stracotto is langzaamgegaard rundvlees dat in de oven wordt klaargemaakt in plaats van in de pan. Het vlees wordt gestoofd in onder andere rode wijn en is na het garen zo boterzacht, dat je het met een vork uit elkaar kunt trekken.

Bovendien is het een regelrechte smaakbom. De verse kruiden die tijdens het koken worden gebruikt proef je ook echt nog in het eindresultaat en het is een heerlijk gerecht om na het bereiden te serveren met pasta.

Uiteraard is het ook mogelijk om dit Italiaanse stoofvlees te bereiden in de slowcooker, dus die instructies geef ik je als bonus mee.

Italiaans gestoofd rundvlees

Stracotto recept

Zoals met alle gerechten is ieder Stracotto recept ook weer anders. Er wordt flink gevarieerd met de kruiden die worden gebruikt bijvoorbeeld, maar er wordt vrijwel altijd wijn aan het gerecht toegevoegd.

Wees overigens niet al te bang voor het gebruik van wijn in dit gerecht. De smaak is absoluut niet overheersend. Bovendien gaat het gerecht drie uur in de oven waardoor er van de alcohol nog maar zéér weinig over blijft. In zoverre dat ik dit Italiaans stoofvlees prima aan mijn kinderen durfde te geven in ieder geval. En ze vonden het fantastisch lekker, niet geheel onbelangrijk.

De meningen zijn nogal verdeeld over het vervliegen van alcohol na een lange tijd stoven, maar ik vind het na drie uur meer dan veilig genoeg. Maar die keuze laat ik verder aan jou over.

Mocht je het toch een eng idee vinden en weet je een goede alcoholvrije rode wijn, dan kun je dat uiteraard ook altijd nog gebruiken.

Italiaans stoofvlees met pasta

Ik zei het net al even, maar dit gerecht leent zich uitstekend om te serveren met pasta. Italiaans stoofvlees met pasta is sowieso een match made in heaven als je het mij vraagt.

Natúúrlijk is Stracotto ook lekker met bijvoorbeeld orzo, polenta of zelfs met risotto, maar als het aan mij ligt kies ik altijd voor pasta.

Bij dit Italiaans stoofvlees vind ik pappardelle het lekkerst. Kook de pasta gaar terwijl het stoofvlees voor de laatste minuten in de oven staat. Giet de pasta af en schep het vervolgens door het stoofvlees in de nog warme pan. Zálig! Het water loopt me nu alweer in de mond.

En juist omdat het vlees zo boterzacht is geworden na drie uur stoven in de oven, blijft het goed aan de pasta plakken. Ook is de saus als het goed is goed ingedikt, waardoor ieder sliertje pasta is voorzien van saus. Top!

Stracotto

Italiaans stoofvlees uit de slowcooker

Natuurlijk kun je dit Italiaans stoofvlees ook in de slowcooker maken, maar van tevoren wil ik je wel even waarschuwen. Door de Stracotto in de oven te garen dikt de saus vanzelf in en dat is in een slowcooker vaak wat lastiger. Gebruik in de slowcooker dus aanzienlijk minder vocht dan in het recept in de box staat beschreven en dik de saus eventueel in met een maïzenapapje of haal het deksel van de pot af de laatste 1,5 uur.

Belangrijk bij Italiaans stoofvlees uit de slowcooker is dat je het vlees eerst even goed aanbraadt. Ja, de meningen zijn er over verdeeld en ook ik vind het lang niet altijd nodig om vlees aan te bakken voordat het de slowcooker in gaat, maar bij deze Stracotto komt het de smaak wel ten goede.

Doe het vlees vervolgens met alle andere ingrediënten in de pot van de slowcooker. Je kunt het beste onderstaande hoeveelheden aanhouden qua vloeistof:

  • 200 ml rode wijn
  • 2 blokjes runderbouillon (zonder water dus!)
  • 400 g tomatenblokjes

Gaar het Italiaans stoofvlees 8 uur op standje Low. Kies bij voorkeur voor dit recept niet voor de hoge stand en minder garingstijd. Hoe langer dit gerecht opstaat hoe beter het namelijk wordt. Haal zoals ik al zei het deksel de laatste 1,5 uur van de pot zodat de saus vast wat kan indikken.

Maak het Italiaans stoofvlees eventueel vast een dag van tevoren en bewaar het in de koelkast, dan kunnen de smaken nóg meer intrekken.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Italiaans stoofvlees met pasta
5 van 1 stem

Italiaans stoofvlees (Stracotto)

Eén van de meest smaakvolle stoofvlees gerechten moet toch wel deze Italiaanse Stracotto zijn. Een echt smaakbommetje met boterzacht vlees. Perfect om te eten met pasta.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 10 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • ovenbestendige pan

Ingrediënten

  • 800 g runderlap (heel)
  • 1 ui – gesnipperd
  • 8 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 1 winterpeen – in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij – in stukjes
  • 2 el tomatenpuree
  • 300 ml rode wijn
  • 400 ml runderbouillon
  • 400 g tomatenblokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 blaadjes salie
  • 5 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160℃ en verhit een beetje olie in een ovenbestendige pan.
  • Dep het vlees droog met keukenrol en braad het rondom aan tot het bruin kleurt. Haal het vlees dan even uit de pan.
  • Fruit in het achtergebleven bakvet de ui, knoflook, winterpeen en bleekselderij aan tot de ui zacht wordt.
  • Doe dan de tomatenpuree in de pan en bak deze 2 minuten mee.
  • Schenk de rode wijn, bouillon en tomatenblokjes in de pan en voeg de kruiden toe. Roer even goed door en leg het vlees weer in de pan.
  • Doe de deksel op de pan en plaats de pan in de oven. Gaar het vlees 3 uur in het midden van de oven, tot het vlees boterzacht is.
  • Verwijder zodra het vlees gaar is de takjes tijm, rozemarijn en laurierblaadjes. Pluk het vlees met een vork in stukken en breng op smaak met peper en zout.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: italiaans recept, italiaans stoofvlees, stoofvlees, stracotto, winter recept

Join the Conversation

  1. Oh, dit klinkt zo lekker, mijn handen jeuken om het te gaan maken! Ik heb wel 1 vraagje: moet ik de oven op boven- en onderwarmte zetten? Lijkt me beter dan hetelucht.

    1. Maakt in het geval van dit gerecht eigenlijk niet uit. Ik heb zelf hetelucht gebruikt geloof ik!

  2. Ik heb hem gemaakt en met geitenkaas geserveerd. Heel erg lekker ook met rijst

  3. 5 sterren
    Fantastisch een absolute aanrader

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close