Italiaans stoofvlees (Stracotto)
Eén van de meest smaakvolle stoofvlees gerechten moet toch wel deze Italiaanse Stracotto zijn. Een echt smaakbommetje met boterzacht vlees. Perfect om te eten met pasta.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd3 uur uur
Totale tijd3 uur uur 10 minuten min
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: italiaans recept, italiaans stoofvlees, stoofvlees, stracotto, winter recept
Servings: 4 personen
- 800 g runderlap (heel)
- 1 ui - gesnipperd
- 8 teentjes knoflook - fijngehakt
- 1 winterpeen - in blokjes
- 2 stengels bleekselderij - in stukjes
- 2 el tomatenpuree
- 300 ml rode wijn
- 400 ml runderbouillon
- 400 g tomatenblokjes
- 2 laurierblaadjes
- 5 blaadjes salie
- 5 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn
- peper en zout
Verwarm de oven voor op 160℃ en verhit een beetje olie in een ovenbestendige pan.
Dep het vlees droog met keukenrol en braad het rondom aan tot het bruin kleurt. Haal het vlees dan even uit de pan.
Fruit in het achtergebleven bakvet de ui, knoflook, winterpeen en bleekselderij aan tot de ui zacht wordt.
Doe dan de tomatenpuree in de pan en bak deze 2 minuten mee.
Schenk de rode wijn, bouillon en tomatenblokjes in de pan en voeg de kruiden toe. Roer even goed door en leg het vlees weer in de pan.
Doe de deksel op de pan en plaats de pan in de oven. Gaar het vlees 3 uur in het midden van de oven, tot het vlees boterzacht is.
Verwijder zodra het vlees gaar is de takjes tijm, rozemarijn en laurierblaadjes. Pluk het vlees met een vork in stukken en breng op smaak met peper en zout.