Hachee uit de instant pot

Hachee is bij ons in huis het meest geliefde stoofvlees. Zodra de herfst is aangebroken staat het gerecht meerdere malen in het seizoen op tafel.

Hachee maak ik meestal een dag van tevoren. In eerste instantie omdat het best een tijdrovend gerecht is, het liefst laat je het vlees 3 – 4 uur zachtjes pruttelen, maar ook omdat een dag later de smaken lekker zijn ingetrokken. Om deze redenen maak ik het gerecht negen van de tien keer in het weekend, maar sinds ik de multicooker van Crock Pot heb, hoeft dat niet meer!

Met dit apparaat is de hachee al binnen een uur, inclusief al het snijwerk!, klaar. En ja, het vlees is botermals, súper zacht en mega smaakvol. Hoe te gek is dat!

Het recept moest ik natuurlijk even met jullie delen. Ik weet niet of ik ooit nog hachee op een andere manier wil maken dan deze.

Hachee uit de instant pot

Wat is Hachee?

Hachee is een traditioneel Nederlands gerecht dat bekendstaat om zijn hartige, zoete en zure smaak. Het wordt meestal bereid met rundvlees, uien en een mengsel van kruiden, en vervolgens langzaam gestoofd om een rijke saus te creëren.

Voor hachee wordt meestal rundvlees gebruikt. De keuze van het rundvlees kan variëren, maar populaire keuzes zijn onder andere sucadelappen, riblappen, en runderlappen. Deze vleessoorten zijn bij uitstek geschikt voor hachee vanwege hun smaak en de manier waarop ze botermals worden tijdens het langzame kookproces.

De malsheid van het rundvlees is essentieel om de hachee tot een heerlijk zacht en smaakvol gerecht te maken. Het vlees wordt meestal in stukken gesneden voordat het wordt gestoofd, en de langzame bereidingstijd helpt bij het ontwikkelen van de diepe smaken in de saus.

CrockPot Multicooker

De Crock Pot Multicooker, een elektrische snelkookpan, heeft het bereiden van hachee voor mij zoveel makkelijker gemaakt! Waardoor ik ook veel vaker hachee op tafel zet.

Het apparaat biedt zowel gemak als tijdbesparing, wat perfect past bij mijn (soms) drukke agenda. In plaats van urenlang te wachten tot het vlees zacht wordt, hoef ik nu alleen maar de ingrediënten in de multicooker te doen, het juiste programma te selecteren en te wachten tot het signaal aangeeft dat het gerecht klaar is.

Het belangrijkste pluspunt, in mijn ogen, is de onweerstaanbare smaak van de hachee. Ondanks de kortere kooktijd behoudt het vlees zijn ongelofelijke malsheid en de smaken worden super goed opgenomen. Het is alsof je een traditioneel langzaam gestoofd gerecht krijgt, maar dan in een fractie van de tijd.

Veelgestelde vragen over Hachee uit de instant pot

 • Welk vlees is het beste voor hachee in de Instant Pot?

Voor hachee kun je het beste kiezen voor rundvlees, zoals sucadelappen, riblappen of runderlappen. 

Moet ik het vlees eerst bruin bakken?

 • Het is niet nodig om het vlees vooraf te bakken.

Hoe lang duurt het om hachee in de Instant Pot te bereiden?

 • In de Instant Pot duurt het bereiden van hachee meestal 30-40 minuten.

Kan ik hachee van tevoren bereiden en opwarmen?

 • Ja, hachee kun je goed bewaren en later eten! In de koelkast blijft hachee nog 4 dagen goed en in de vriezer 3 maanden. 

Moet ik een specifieke Instant Pot-instelling gebruiken?

 • Dat hangt af van het apparaat dat je gebruikt. Ik heb de stand ‘meat’ gebruikt op de stand ‘high’.

Wat zijn goede bijgerechten voor hachee?

 • Hachee smaakt heerlijk met aardappelpuree, aardappelkroketten, rode kool, en een frisse salade. Vergeet ook niet wat zilveruitjes en augurken voor een zure toevoeging.

Ik hoop dat jullie net zo enthousiast zullen zijn over dit snellere en gemakkelijkere bereidingsproces. Met de Instant Pot is het bereiden van hachee gemakkelijker dan ooit.

Het vlees wordt botermals en de smaken doen niet onder voor de traditionele bereidingswijze. De herfst en winter kunnen niet snel genoeg komen, want ik verheug me er al op om dit heerlijke gerecht te delen met vrienden en familie.

Dus, als je nog steeds vasthoudt aan de ‘oude manier’ van hachee maken, overweeg dan zeker om het eens met de crock pot te maken! 

Wil je toch liever de hachee in een normale pan maken, volg dan dit recept. Heb je enkel een slowcooker dan heb ik daar ook een recept voor.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Hachee uit de instant pot

3.54 van 47 stemmen

Hachee uit de instant pot

Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Extra tijd 15 minuten
Totale tijd 1 uur
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 4 dagen in de koelkast, 3 maanden in de vriezer

Benodigdheden

 • snelkookpan, instant pot of multicooker

Ingrediënten

 • klontje boter
 • 1 kg rib- of sukadelappen – in stukken
 • 4 grote uien – in halve ringen
 • 3 laurierblaadjes
 • 3 kruidnagels
 • 2 el bloem
 • 2 el appelstroop
 • 2 el ketjap manis
 • 1 el appelciderazijn
 • 200 ml runderbouillon
 • peper en zout

Instructies

 • Zet de instant pot op de sauté stand en smelt het klontje boter in de pot.
 • Braad het vlees aan tot het bruin kleurt en schep het daarna uit de pot.
 • Doe de uienringen in de pot en bak deze tot ze zacht zijn.
 • Doe vervolgens alle andere ingrediënten en het vlees weer in de pot en schep het geheel goed om.
 • Draai de deksel op de pot met het stoomventiel dicht.
 • Zet de pot op stand 'meat' –> high en zet de timer op 35 minuten.
 • Laat de instant pot na het aflopen van de timer zelf stoom afblazen als je de tijd hebt of draai het stoomventiel met behulp van een pollepel zelf open zodat alle stoom in een keer ontsnapt.

Join the Conversation

 1. Appelciderazijn, is dit hetzelfde als appelazijn?

  1. Sabine Author says:

   Dat is hetzelfde inderdaad.

 2. Heb je een quick release geprobeerd? Ik lees overal dat ze bij vlees aanraden om een natural release te doen omdat het vlees bij een qr taai kan worden.

  1. Sabine Author says:

   Ik heb beide manieren geprobeerd maar ik merk niet echt verschil!

   1. Koel! Dank. Handig om te weten.

 3. De ingrediënten van deze hachee wijken wat af van het slowcooker recept. Kan ik dezelfde ingrediënten gebruiken of raad je aan het slowcooker recept te gebruiken?

  1. Sabine Author says:

   Je kunt de ingrediënten van dit recept gebruiken en de bereidingswijze voor die uit de slowcooker.

 4. Cindy says:

  Afgelopen week deze hachee gemaakt. Wauw! Het vlees zo zacht in deze korte tijd. Ik stond versteld. Ik denk niet dat ik hachee ooit nog gewoon in een pan ga maken.

  Ik vond hem wel nog aan de natte kant. Wij zijn meer van een wat dikkere hachee. Hoe krijg ik dit het beste voor elkaar met een multicooker?

  1. Sabine Author says:

   Het is heel lastig om hem minder nat te krijgen omdat al het vocht natuurlijk in de pot blijft zitten, ook het vocht dat uit het vlees komt. Je zou eventueel de helft runderbouillon kunnen gebruiken of na het garen van het vlees de hachee kunnen indikken met een maizenapapje terwijl je de pot op sauteerstand hebt staan.

   1. Cindy says:

    Dankje voor je antwoord. Ik dacht misschien is er nog een trucje. Dat maizenapapje had ik voor de 2e portie de volgende dag toegevoegd. Zal dat met minder bouillon volgende keer eens proberen

 5. Margriet says:

  Hallo Sabine, ik maakte vorige week dit recept maar ik miste de ouderwetse hacheesmaak.
  Klopt het dat bij dit recept geen hacheekruiden worden toegevoegd? In je andere hacheerecept voor de gewone pan voeg je die nl. wel toe.
  Heerlijke recepten maak je , dank je wel

 6. Dag Sabine, heb het recept proberen te maken in de instant pot. Ik kreeg echter een ‘burn’ signaal. De instant pot geeft dat signaal als de bodem van de pot aanbrandt. Werd toch nog een succes nadat ik de hachee in mijn Creuset pan 2 uurtjes liet sudderen maar wel elke 7 minuten de bodem los maakte met de spatel. Ik denk dat de bloem het vocht te snel gebonden heeft, waardoor er geen vrij water meer in de instant pot zat. De volgende keer ga ik de bloem toevoegen na het kookproces. Ik ben benieuwd of je mijn redenering deelt dat de bloem het vocht weggevangen heeft waardoor de bodem aanbrandde.

  1. Sabine Author says:

   Hmm, ik moet eerlijk zeggen dat ik dit echt nog nooit heb gezien of heb gehoord. Ik heb zelf ook het ‘burn’ signaal ook nog nooit gezien.

   De bloem na het kookproces toevoegen zou ik echter niet doen, je kunt dan beter maizena nemen en daar een papje van maken om klontjes te voorkomen. Daarnaast zou er meer dan genoeg vocht t.o.v. de bloem moeten zijn.

   Weet je zeker dat het deksel van de pot er goed op zat en het stoomventiel dicht zat zodat het vocht niet kon ontsnappen?

   1. Barbara says:

    Ik had hetzelfde probleem, recept precies gevolgd. Ik heb de boel overgeheveld (aangekoekte rommel laten zitten) naar de braadpan & nu hopen dat het niet verbrand smaakt ! :)
    Volgende x toch maar iets meer vocht

 7. Rudy Veldhuis says:

  Hi Sabine, bedankt voor dit heerlijke recept! Als ik dit voor 8 personen wil maken, kan ik dan simpelweg alle ingrediënten verdubbelen of moet ik ergens rekening mee houden? (Heb een Crockpot Express 5.7l)
  Groetjes Rudy

  1. Sabine Author says:

   Verdubbelen is wel heel heftig! Ik zou met name het vlees en de uien verdubbelen en het vocht x 1,5 doen.

   1. Rudy Veldhuis says:

    Top, dank voor de tip!

 8. Hei Sabine,
  Hoeveel is “4 grote uien”? 1 kilo of zo? Bedankt!

  1. Sabine Author says:

   Ik hou altijd net zoveel gram uien als gram vlees aan!

 9. Crista says:

  Net een instant pot gekocht en het eerste recept wat ik gemaakt heb is jou hachee. Wat een fijn recept, het vlees is super mals en snel klaar. Dank je wel. Ga ik zeker vaker maken

  1. Sabine Author says:

   Wat leuk, veel plezier met de instant pot!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close