Bij de zesde Global Cuisine blijven we wederom iets dichter bij huis. Vandaag reizen we namelijk af naar Italië, een van mijn favoriete culi landen. Ik ben dol op pasta, pizza en risotto en kan niet wachten om weer eens naar Italië af te reizen hiervoor. Antoinette is door haar Italiaanse man gaan wonen in Verona en kwam hierdoor in contact met het Italiaanse eten. Zij stond ervoor open om haar recept voor Risotto alla Milanese te delen, een bekend Italiaans gerecht.
Wat heb je nodig?
- 320 gram rijst, Carnaroli of Vialone Nano
- 1 klein uitje of 2 sjalotten
- merg van 1 runderschenkel of 50 gram olijfolie extra vergine
- 50 gram boter
- 1 envelopje saffraan in draadjes of poeder (0,1 gram)
- 1 liter runderbouillon of groentebouillon
- 60 gram Parmezaanse kaas
1. Doe de helft van de boter in de pan en bak hierin een gesnipperd uitje zacht tot ze glazig zijn. Voeg het merg (of de olie) toe en bak twee minuten op laag vuur.
2. Roerbak de rijst op middelhoog vuur totdat het midden wit kleurt en voeg er dan 200ml bouillon aan toe. Blijf nu gedurende 15 minuten roeren met een houten lepel terwijl je geleidelijk de hete bouillon blijft toevoegen in stapjes van 100ml.
3. Voeg halverwege de saffraan toe.
4. Als de risotto al dente is draai je het vuur uit en roer je de rest van de boter en de Parmezaanse kaas er doorheen. Laat de risotto een paar minuten afgedekt met een deksel of theedoek staan alvorens je het opdient.
Meer heerlijke Italiaanse recepten vind je op de blog van Antoinette.
Een mooie foto Sabine! Risotto goed fotograferen is niet makkelijk. Jou is het gelukt!
Is niet mijn foto hoor, zie bron onderaan het artikel :)
Hi Sabine, heb je toevallig suggesties over bijpassende bijgerechten?
Hmm, ik serveer persoonlijk nooit bijgerechten bij risotto omdat ik het al zo vullend vind. Maar gegrilde/geroosterde groenten gaan er goed bij, Ossobuco misschien, lamskoteletjes…