OMF legt uit: Gezonde/ongezonde vetten

Bij een dieet worden vetten vaak als eerste geschrapt. Lijkt logisch zou je denken, want als je geen vetten binnen krijgt worden er geen vetten aangemaakt en dus val je af. Niet is minder waar echter, want je hebt ook vetten nodig om je lichaam goed draaiende te houden. Maar in een BigMac zitten vetten, terwijl iedereen weet dat dit een grote boosdoener is bij een dieet. Daarentegen zitten in noten óók vetten, terwijl deze vetten wél heel goed voor je zijn, ook wanneer je aan het diëten bent. Ingewikkeld? OhMyFoodness legt uit.

Waarom is vet nodig?
Zonder vet is het lichaam niet in staat om bepaalde vitamineren op te nemen en hierdoor kunnen de cellen in het lichaam niet goed functioneren. Te weinig of teveel vet zorgt er dus voor uitgebalanceerde voeding en dit doet eerder kwaad dan goed voor je lichaam. Vet is met 9 calorieën per gram de voedingsstof met de hoogste energetische waarde. Even ter vergelijking: die 9 calorieën per gram is bijna twee keer zoveel als eiwitten en koolhydraten. Maar ook het type opgenomen vetten is erg belangrijk voor het lichaam. Verzadigde vetten zijn bijvoorbeeld helemaal niet zo gezond. Tijd om de typen vetten (vetzuren) eens op een rijtje te zetten.

notenEnkelvoudige onverzadigde vetzuren
Enkelvoudige onverzadigde vetzuren zijn plantaardige vetzuren en deze zijn gezond voor je. Door deze vetten te gebruiken in plaats van bijvoorbeeld verzadigde vetzuren, kun je je cholesterolgehalte verlagen. De enkelvoudige onverzadigde vetzuren vinden we terug in onder andere olijfolie, noten en avocado.

Meervoudige onverzadigde vetzuren
Het verschil tussen meervoudige en enkelvoudige onverzadigde vetzuren zit hem in de structuur van het product en heeft te maken met de binding. Een nogal scheikundig verhaal wat niet erg interessant is om hier te vermelden. Wat wel handig is om te weten is dat meervoudige onverzadigde vetzuren worden onderverdeeld in omega-3 en omega-6 vetzuren, deze termen heb je vast wel eens in tv-reclames gehoord. Omega-3 vetzuren zitten onder andere in vette vissoorten zoals zalm. Er wordt beweerd dat omega-3 vetzuren het risico op hartaandoeningen verkleinen. Omega-6 vetzuren vind je in graan, groente, zonnebloemolie en sommige vissoorten. Van omega-6 vetzuren wordt weer beweerd dat ze een cholesterolverlagend effect hebben. Bewezen of niet, het klinkt heel prettig toch?

Transvetzuren
Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen verzadigd en onverzadigde vetten, maar transvetzuren moeten ook zeker niet vergeten worden. Deze vetten ontstaan bij de stolling van onverzadigde vetzuren, dus bijvoorbeeld als je iets bakt. Deze ’transvetzuren’ kunnen weer cholesterol verhogend werken. En helaas vinden we deze vetzuren terug in taart en koekjes. Genieten met mate dus.

kaasVerzadigde vetzuren
Van verzadigde vetzuren weet bijna iedereen dat ze slecht zijn en normaal gesproken hebben deze vetzuren een vaste vorm. Ze komen voor in dierlijke producten als kaas, boter en vlees. Ook deze vetten werken cholesterolverhogend al bevatten de voedingsproducten wel andere voedingsstoffen (als calcium) die belangrijk zijn voor je lichaam. Ook hier geldt dus: niet helemaal schrappen van je voedingslijst, maar met mate eten.

Zoals je ziet betekent het woordje ‘vet’ bij een voedingsmiddel niet direct dat het product slecht is om te eten. Je hebt zelfs je vetten nodig om je lichaam goed op gang te helpen maar kies wel voor de goede vetten en eet ze uiteraard met mate. Hoeveel gram vetten je mag eten per dag is afhankelijk van je lengte, leeftijd en gewicht maar wanneer we uitgaan van een volwassen persoon die 2000 calorieën per dag tot zich mag nemen, is 65 gram vet een goed uitgangspunt. Van deze 65 gram moet 20 gram uit verzadigde vetzuren bestaan.

Informatief artikel vandaag op OhMyFoodness, maar het is natuurlijk wel fijn om bij de recepten te weten wat je eet en hoe gezond je bezig bent.

bron foto 1 | foto 2
Het idee voor dit artikel is ontstaan aan de hand van een publicatie in WeightWatchers Magazine

Join the Conversation

  1. Esmay says:

    Heel erg handig én intressant artikel. Vind ’t wel leuk om vaker over zoiets te lezen ;)! :D

  2. Kylie says:

    Leuk en helder artikeltje!

    Liefs

  3. Samantha says:

    Handig artikel! Hier heb ik echt iets aan. :)

  4. Lotje says:

    Interessant!

  5. Maartje says:

    Volgens mij is het advies van het voedingscentrum wat betreft verzadigd vet nog altijd: max. 10en% verzadigde vetzuren. Het liefst zo min mogelijk. Verzadigd vet heeft je lichaam niet nodig. En er zit ook geen calcium in verzadigd vet voor zover ik weet, maar in producten waar calcium in zit, zit waarschijnlijk wel verzadigd vet, zoals (volle) melk en volvette kazen.
    Groetjes, een diëtiste ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close