FaQ: Roomboter vervangen door margarine?

Gesponsord – In alle recepten die ik maak en in alle video’s die ik opneem zie je mij altijd roomboter gebruiken. Negen van de tien keer is dit ongezouten roomboter en voeg ik zelf een snufje zout aan het gerecht toe. Gezouten roomboter gebruik ik alleen voor op brood. Verse broodjes met gezouten roomboter vormen mijn favoriete ontbijt, lunch en avondeten. Eerlijk, zo heel af en toe zou ik rustig kunnen teren op drie keer per dag vers brood met gezouten roomboter. Wat mij betreft is roomboter één van de absolute musthaves in de keuken en toch krijg ik, vooral op YouTube, héél vaak de vraag of de roomboter die ik gebruik niet vervangen zou kunnen worden door margarine. De neiging is groot om heel hard NEE te schreeuwen. Margarine is geen boter. In het artikel van vandaag leg ik je het verschil even haarfijn uit.

Margarine

Margarine is geen boter. Margarine vind ik persoonlijk naar plastic smaken. Vroeger lustte ik geen boter maar achteraf kwam ik erachter dat ik gewoon geen margarine lust. Het is ook te bizar voor woorden als je onderzoekt waar margarine eigenlijk uit bestaat. Ik durf te wedden dat je per direct nooit meer margarine in huis haalt wanneer je het weet. De lijst aan ingrediënten die zijn verstopt in margarine is namelijk onwijs lang. Nergens voor nodigHet is dan ook niet voor niets dat vroeger margarine nog kunstboter werd genoemd.

De meningen over de (on)gezonde werking van margarine zijn nogal verdeeld en daar wil ik hier dan ook geen uitspraken over doen, feit is echter dat de smaak van deze kunstboter in de verste verte niet lijkt op die van echte roomboter. En daarom raad ik ook iedereen af om ooit roomboter te vervangen door margarine. Het smaakt gewoon niet en het verpest het eindresultaat. Wil je niet toch?

Lurpak2

Roomboter

Dan over naar het echte werk: roomboter. Om het heel even technisch te maken: roomboter ontstaat door geconcentreerd melkvet te karnen, ook wel het opkloppen van room genoemd. Door die room te kloppen gaan vetdeeltjes zich nog meer aan elkaar hechten waardoor het zich nog beter concentreert. Resultaat? Roomboter en karnemelk. Aan roomboter zijn dus geen gekke dingen toegevoegd. De enige toevoeging die aan goede roomboter wordt gedaan zijn melkzuurbacteriën, toegevoegd voor aroma en conservering.

Hands down de lekkerste roomboter die er is. #loveit 

Een foto die is geplaatst door sabine_koning (@ohmyfoodnessnl) op

Nu sta je voor het boterschap in de supermarkt en word je waarschijnlijk overdonderd door het aanbod. Snap ik. Maar ik heb zo mijn favorieten. Zo gebruik ik voor op brood altijd de smeerbare producten van Lurpak, die in de kuipjes. Deze is al jaren favoriet en dit zeg ik niet alleen omdat ze me toevallig betalen voor dit artikel. Zoek mijn Twitter of Instagram er maar op na, vorig jaar vermeldde ik daar al dat ik de smeerbare producten van Lurpak de allerlekkerste vind. Zelfs Tim pakt Lurpak het eerste uit het boterschap en hij doet nooit de boodschappen! De roomboter van Lurpak wordt gemaakt met melk van Deense koeien en zo gekarnd tot het een volle smaak en zachte textuur heeft. De smeerbare producten in de kuipjes vind ik heel fijn, niets is zo vervelend als een broodje compleet vernaggelen omdat de boter niet goed smeert. Aan de smeerbare producten in kuipjes is een klein beetje raapzaadolie toegevoegd om het smeerbaar te houden. Maar de pakjes roomboter zijn ook bijzonder fijn om mee te werken. Door de traditionele manier van karnen bevat Lurpak namelijk minder vocht waardoor ze minder spetteren in de pan. En dát bespaart me weer een hoop brandwondjes.

Lurpak wordt overigens verkocht bij Albert Heijn en Jumbo. Qua prijs verschilt het nauwelijks met de andere roomboter-merken die naast Lurpak in het schap staan, qua smaak scheelt een hele hoop.

Dus, nog even in het kort: Kun je roomboter vervangen door margarine? NEE!

Lurpak

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Lurpak

ohmyfoodness nl&sz=1x1&t=campaign%3Dohmyfoodness nl 337946524 1
ohmyfoodness nl article&sz=1x1&t=campaign%3Dohmyfoodness nl article 337946524 1
B8958775

Join the Conversation

 1. Jiska says:

  Vind dit wel wat hard. Ben het met je eens dat roomboter gezonder is dan margarine en ook beter smaakt, maar als je allergisch bent voor melk dan mag je geen roomboter. Dan vervang je de roomboter dus wel voor plantaardige margarine. Vind het vreemd dat je zegt dat het dan niet smaakt en dat het eindresultaat verpest is. Dit had wat meer genuanceerd kunnen zijn.

  Als je de keuze hebt voor roomboter zou ik idd aanraden dat te gebruiken, maar er zijn ook mensen die geen keus hebben en voor een alternatief moeten kiezen. En dat zorgt er niet voor dat het eindresultaat verpest is.

  1. Sabine Author says:

   Ben het niet helemaal met je eens. Margarine is van oorsprong namelijk een product waar alsnog dierlijke (heel vroeger rest-)producten in zijn verwerkt. Tegenwoordig zie je inderdaad veel plantaardige versies maar deze zijn (ook) ontzettend bewerkt en bestaan uit veel (onnodige) toevoegingen. Dit proef je in de smaak van het product zelf maar ook zeker in het eindresultaat. Eet maar eens een brownie gemaakt met boter of met margarine, dat proef je wel. Als je allergisch bent voor melk kun je boter beter vervangen door olie.

  2. Sylvia says:

   Als zij vind dat het eindresultaat verpest is, dan is dat zo. Het is een gevoelskwestie. Dat wil niet zeggen dat het dan voor iedereen verpest is en zeker niet voor de mensen met een allergie. Waarom jezelf altijd maar in een uitzonderingspositie plaatsen als je een allergie of intolerantie hebt? er zijn genoeg alternatieven mogelijk en de schrijfster gaat er waarschijnlijk van uit dat haar bloglezers de nuance kunnen leggen en het niet allemaal te letterlijk nemen.

 2. Leonie says:

  Helemaal mee eens dat roomboter beter is! Mijn opa heeft geen dikke darm meer en daardoor veel problemen met zijn ontlasting. (Sorry niet zo smakelijk) Eerder gebruikte hij altijd magarine sinds ong een jaar is hij overgestapt op roomboter en de problemen waren in ieder geval al een stuk minder!!

 3. Margot says:

  Bah, ik vind margarine ook echt niet lekker en zal het dus ook nooit als vervanging voor roomboter gebruiken.

 4. bieke says:

  Onlangs heb ik ghee ontdekt… wauw! Superlekker en nog gezond ook door zijn nutrienten en ook geschikt voor mensen met lactose intolerantie.
  In de winkel is het redelijk prijzig maar je kan het makkelijk zelf maken van biologische grasboter.

 5. Stephanie says:

  Ik gebruik ook ghee! Margarine is niet voor consumptie als je het mij vraagt. Een product wat is ontstaan als bijproduct daar moet je altijd je vraagtekens bij zetten! Margarine is marketing technisch gezien een gigantisch succes maar het is geen voeding.

 6. Silvia says:

  En je hebt gelijk. Margarine verschilt maar in één molecuul van plastic en bevat 27 stoffen die ook in verf zitten. Ik zal ook nooit koekjes kopen die niet met roomboter zijn bereid. Gewoon niet lekker.
  Overigens zou ik ook niet gaan voor roomboter waar raapzaadolie in zit, omdat dat soort olie genetisch gemodificeerd is. Doe mij maar biologische roomboter. Die is ook van zichzelf al zachter dan de niet-biologische. :)

 7. Ik vind dit redelijk sterk uitgedrukt… ik bak heel vaak met plantaardige margarine en vind het resultaat heerlijk! Heb ook al heel veel mensen blij gemaakt met mijn baksels! Niemand die proefde dat het niet met roomboter gemaakt was. Echt vriendelijk klinkt het niet door te zeggen dat alle baksels met margarine niet te eten zijn. Ik heb ook inderdaad geen keuze om met roomboter te bakken (door een lactose-intolerantie) maar ik ben ook helemaal tevreden met de smaak.

  Op de vraag, kun je roomboter vervangen door margarine, zou het antwoord dus gewoon ja moeten zijn. Je hoeft geen verhoudingen aan te passen en je kunt gewoon 1 op 1 de boter vervangen. Dat jij het niet lekker vindt, wil nog niet zeggen dat het niet kan!

 8. Marvin says:

  Ik lust helemaal geen boter, dus gelukkig hoef ik me niet druk te maken om deze kwestie ;)

 9. Petra says:

  Ah geweldig artikel! Ik ben groooot fan van vers brood met een (dikke) laag gezouten roomboter. Past echt overal bij! Probeer eens vers brood, gezouten roomboter en pindakaas. Klinkt raar maar o zo lekker!

  Ik ga dus direct de smeerbare lurpak halen want die kende ik nog niet, foei! Ik hou er ook echt van als ze bij de lidl met de kerstdagen van die roomboter met dikke zoutkristallen erdoorheen hebben <3

  1. Petra says:

   Ik ben zo blij met deze ontdekking! Eindelijk goede smeerbare roomboter, mmm! Helaas heeft de jumbo hier op de hoek m niet, dus moest ik omfietsen toen mn eerste verpakking op was..

   1. Sabine Author says:

    Oh no! Uiteindelijk wel gevonden gelukkig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close