Gevulde Zeeuwse bolus

Het idee voor het maken van gevulde Zeeuwse bolus heeft echt járen op mijn lijstje gestaan. Enkele jaren terug, toen ik vlak na de scheiding voor het eerst alleen met mijn kinderen op vakantie ging, gingen we een weekje naar Zeeland. Het weer was niet fantastisch helaas, maar wat wel heel leuk was, is dat we een soort ‘gevulde bolus tour’ deden. Via Google maps zocht ik naar tal van bakkers in de buurt waar we gevulde bolus zouden kunnen krijgen en we besloten ze allemaal te proeven.

Zowel ik als de kinderen zijn namelijk dól op alles dat maar een vulling heeft van (vanille)room, dus je begrijpt dat we met gevulde bolussen al gauw goed zaten. Spoiler alert: we vonden ze allemaal lekker.

Maar eindelijk heb ik dan na al die jaren het recept idee van mijn lijstje afgestoft en ben ik ermee aan de slag gegaan. Mocht je er de tijd en moeite in willen steken, is dit natuurlijk wel een heel tof recept om te maken met Pasen.

Zeeuwse bolussen

Zeeuwse bolus recept

Op OMF hebben we al eerder een Zeeuws bolus recept gedeeld. Deze Zeeuwse Bolussen deelden we bijvoorbeeld al in 2012 en is nog altijd een veel gezocht en vaak gemaakt recept hier op OMF. Dit is tevens het recept dat ik voor de gevulde bolussen heb gebruikt.

Enkele laten jaren deelden we ook nog deze Zeeuwse bolussen. Ook erg lekker, een tikkeltje luchtiger en misschien iets lastiger om te maken, gezien de reacties die we ontvingen op dat specifieke recept.

Voor een goede bolus heb je in ieder geval lekker brooddeeg nodig en flink wat donkerbruine basterdsuiker en een snuf kaneel. Onmisbaar ingrediënt en bovendien eentje die je snel zult overslaan als je het niet in huis hebt, is citroensap. Door een klein beetje citroensap aan het bolusdeeg toe te voegen, krijgt het echt die authentieke Zeeuwse bolus smaak.

Eén van de grootste uitdagingen van het maken van (gevulde) bolussen zit hem in het plakkerig krijgen van het deeg. De suikerlaag aan de buitenkant van het brooddeeg heeft in de oven natuurlijk de neiging om te karameliseren, wat de suiker hard maakt en zeker niet plakkerig. De stap van het karameliseren moet je eigenlijk voor zijn en dit doe je door de bolussen kort maar heet te bakken. Zo bak ik de bolussen op 250 graden Celsius, het maximale dat mijn oven aan kan, en niet langer dan 8 minuten. Maar hou vooral jouw oven in de gaten. Zodra de suiker begint met karameliseren ben je eigenlijk al iets te laat.

Ook is het belangrijk dat je de bolussen na het bakken direct omdraait op het bakpapier. Zo komt de ‘hardere’ bovenkant onderop te liggen en sijpelt de vloeibare suiker terug in de broodjes.

Tot slot heb ik gemerkt dat de bolussen ook plakkeriger worden door ze na het afkoelen in een ziplockbag te bewaren.

Gevulde bolus maken

Maar goed, we zijn hier natuurlijk niet voor het basisrecept van een Zeeuwse bolus, we willen gevulde bolus maken. Het vullen van bolussen is niet lastig, zeker niet als je een spuitzak met een brede spuitmond gebruikt, maar het is natuurlijk wel wat extra werk.

Ook zijn gevulde bolussen het aller lekkerst als je ze direct na het vullen eet. Mocht je nou per ongeluk teveel bolussen hebben gevuld, dan kun je ze eventueel wel bewaren in de koelkast. Leg de gevulde bolussen op een bord en dek ze af met plasticfolie. Bewaar ze echter niet langer dan een dag, anders drogen de bolussen echt teveel uit en dat zou natuurlijk zonde zijn.

Gevulde bolus met banketbakkersroom of Zwitserse room

Een gevulde bolus wordt meestal gevuld met banketbakkersroom of Zwitserse room. Zelf vonden de varianten met banketbakkersroom het aller lekkerst, dus daarvan geef ik je in onderstaande receptenbox ook de bereidingswijze mee.

Wil je de vulling liever wat luchtiger en minder custard-achtig, dan kun je er Zwitserse room van maken. Zwiterse room is niets meer dan banketbakkersroom, gemengd met slagroom. Voeg aan het banketbakkersroom recept in de receptenbox ongeveer 350 ml opgeklopte slagroom toe. Spatel de slagroom rustig door de banketbakkersroom en klaar is je overheerlijke bolus vulling.

P.S: vind je dit nou allemaal VEEL te veel gedoe, maak dan eens onze Zeeuwse boluscake of Bolusboterkoek.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Zeeuws bolus recept
No ratings yet

Gevulde Zeeuwse bolussen

Een groot favoriet van mijn kinderen zijn deze gevulde Zeeuwse bolussen. Ik waarschuw je vast: het is een flinke klus om deze zoete broodjes te maken, maar dan heb je daarna wel iets overheerlijks te pakken.
Porties10 stuks
Moeilijkheidsgraad gevorderd
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Rijstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 50 minuten
Waar te bewaren afzonderlijk van elkaar in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • elektrische (hand)mixer met deeghaken
  • beslagkom en garde
  • bakplaat met bakpapier
  • licht vochtige theedoek
  • spuitzak met brede spuitmond

Ingrediënten

Bolussen

  • 500 g bloem
  • 2 zakjes instant gist (14 g)
  • 75 g kristalsuiker
  • 1 tl zout
  • 1 el citroensap
  • 250 ml lauwwarme melk
  • 100 g boter – gesmolten
  • 150 g donkerbruine basterdsuiker
  • 3 tl kaneelpoeder

Banketbakkersroom

  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 50 g kristalsuiker
  • 50 g custardpoeder
  • 1 ei

Instructies

  • Begin met het maken van het brooddeeg.
  • Doe hiervoor de bloem, gist, suiker en zout in een kom en roer dit door elkaar.
  • Voeg citroensap, melk en gesmolten boter toe en kneed het geheel met de keukenmachine in 10 minuten tot een soepel deeg.
  • Vorm een bal van het deeg, leg deze in een licht ingevette kom en laat het deeg 1 uur op een warme plek rijzen.
  • Maak ondertussen de banketbakkersroom zodat deze kan afkoelen. Doe de melk in een steelpannetje.
  • Schraap het vanillestokje leeg en doe het merg en het lege stokje bij de melk in de pan. Verwarm de melk.
  • Klop ondertussen de suiker met custardpoeder en het ei op tot een lichtgeel mengsel.
  • Schenk al kloppend de warme melk bij de custard en schenk daarna alles weer terug in de pan. Breng de banketbakkersroom al roerend aan de kook en kook 5 minuten door tot de room is ingedikt. Laat de room volledig afkoelen.
  • Verdeel na de eerste rijstijd van het deeg het brooddeeg in 10 gelijke stukken.
  • Meng de basterdsuiker met de kaneelpoeder en strooi de kaneelsuiker op het aanrecht.
  • Rol lange banen van de stukken deeg in de kaneelsuiker. Zorg ervoor dat het deeg voorzien is van een flinke laag suiker.
  • Vorm bolussen van het brooddeeg en plaats deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Dek de bolussen af met een licht vochtige theedoek en laat ze 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 250℃ boven- en onderwarmte.
  • Plaats de bolussen met voldoende tussenruimte op de bakplaat en bak ze in maximaal 8 minuten gaar.
  • Haal de bakplaat uit de oven en draai de bolussen direct om. Laat ze zo volledig afkoelen.
  • Schep de afgekoelde banketbakkersroom in de spuitzak.
  • Snijd de afgekoelde bolussen open en vul ze met de banketbakkersroom. Serveer direct.
Gang: lunch, ontbijt
Keuken: Hollands
Trefwoord: banketbakkersroom, gevulde broodjes, kaneelbroodjes, Zeeuwse bolus, zoete broodjes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close