Gepofte zoete aardappel met chiligehakt en guacamole

Ik geloof dat ik al aardig wat recepten met zoete aardappel op OMF geplaatst heb, maar nog niet eerder eentje met gepofte zoete aardappel. Dus ja, die doen we dan ook maar even natuurlijk. Moet zeggen dat toen ik dit klaarmaakte, ik me eigenlijk bedacht dat een zoete aardappel poffen heel makkelijk is. Dus waarom doe ik dat niet vaker? Toch maar eens doen. Want terwijl de oven het werk doet voor deel één van dit gerecht, kun je aan de slag met deel twee en drie: het gehakt en de guacamole.

Waarom kiezen voor gepofte zoete aardappel?

Een gepofte zoete aardappel is echt een van de simpelste maar meest smaakvolle manieren om deze veelzijdige groente te bereiden. Door de hitte van de oven karamelliseren de natuurlijke suikers in de zoete aardappel, waardoor je een zachte, lichtzoete basis krijgt. Bovendien hoef je er nauwelijks naar om te kijken terwijl hij in de oven ligt. Perfect voor drukke dagen waarop je toch iets lekkers op tafel wilt zetten.

Daarnaast is een gepofte zoete aardappel super veelzijdig. Je kunt hem vullen met werkelijk alles wat je lekker vindt: van groenten en kaas tot bonen en kruiden. In dit geval gaan we voor een pittige twist met chiligehakt en romige guacamole, maar de mogelijkheden zijn eindeloos.

Hoe pof je een zoete aardappel?

Het poffen van een zoete aardappel is makkelijker dan je denkt. Je hoeft hem alleen goed schoon te maken, eventueel in te prikken met een vork en daarna in aluminiumfolie te wikkelen (hoewel dat laatste niet per se nodig is). Dan gaat hij gewoon de oven in. Meestal heb je zo’n 45 minuten tot een uur nodig, afhankelijk van de grootte van de zoete aardappel. Terwijl de oven zijn werk doet, kun je de rest van het gerecht voorbereiden. Efficiëntie ten top!

Het pittige chiligehakt

Om wat tegenwicht te bieden aan de zoete smaak van de aardappel, maak ik het gehakt lekker pittig. Dat doe ik met chilipoeder, knoflook en een vleugje gerookt paprikapoeder. Niet té pittig hoor, want het moet wel een beetje toegankelijk blijven. Je kunt natuurlijk zelf variëren met de hoeveelheden kruiden, afhankelijk van hoe pittig jij het wilt. Heb je liever iets minder pit? Voeg dan bijvoorbeeld een klein beetje tomatenpuree toe om de smaken wat milder te maken.

Guacamole

En dan die guacamole. Het lijkt misschien maar een bijgerecht, maar geloof me, het maakt dit gerecht echt af. De romige avocado past perfect bij de zoete aardappel en het kruidige gehakt. Het geheim van een goede guacamole zit ‘m wat mij betreft in de eenvoud. Je hebt echt niet veel nodig: een rijpe avocado (zo herken je een rijpe avocado), wat fijngehakte rode ui, een kneepje citroensap en een snufje komijn. Dat laatste is trouwens mijn geheime ingrediënt. Het geeft de guacamole net die extra diepe smaak. En vergeet natuurlijk niet om goed op smaak te brengen met zout en peper.

Een frisse finishing touch

Om het gerecht helemaal compleet te maken, voeg ik graag een flinke dot Griekse yoghurt toe. Die frisheid zorgt voor een mooie balans tussen de zoetheid van de aardappel, het pittige gehakt en de romige guacamole. Daarnaast is het ook nog eens een gezond alternatief voor bijvoorbeeld crème fraîche. Wil je het gerecht nog kleurrijker maken? Garneer dan met wat verse koriander, ringetjes rode peper of een paar partjes limoen.

Gezond, lekker én snel

Wat ik zo fijn vind aan dit gerecht, is dat het niet alleen heel lekker is, maar ook nog eens gezond. Zoete aardappelen zitten boordevol vitamines, vezels en antioxidanten. In combinatie met de gezonde vetten van de avocado en het eiwitrijke gehakt heb je een maaltijd die niet alleen goed vult, maar je ook voedt. Bovendien is dit recept ideaal voor doordeweeks, omdat je het in minder dan een uur op tafel hebt staan, inclusief voorbereidingstijd.

Variëren maar!

Het leuke aan een gepofte zoete aardappel is dat je eindeloos kunt variëren met de vulling. Geen zin in gehakt? Vervang het dan door pulled chicken of een vegetarische optie zoals linzen of jackfruit. Je kunt ook experimenteren met andere toppings, zoals geraspte kaas, kikkererwten of een salsa van verse tomaat en mango. Laat je creativiteit de vrije loop!

Hopelijk inspireert dit recept je om ook eens aan de slag te gaan met een gepofte zoete aardappel. Het is simpel, voedzaam en ontzettend lekker. Dus pak die zoete aardappels uit de voorraadkast en probeer het eens! Laat me vooral weten hoe jij jouw gepofte zoete aardappel vult.

GepofteZoeteAardappelChiligehakt ST

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

GepofteZoeteAardappelChiligehakt Pinterest
4.45 van 9 stemmen

Gepofte zoete aardappel met chiligehakt en guacamole

Porties2 personen

Ingrediënten

Chiligehakt

  • 500 gram rundergehakt
  • 1/2 rode ui gesnipperd
  • 1 teen verse knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 rode peper
  • 2 tl paprikapoeder smoke
  • 100 ml runderbouillon
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1 el maïzena

Overig

  • 4 kleine of 2 grote zoete aardappelen
  • 2 avocado’s
  • 1/2 rode ui gesnipperd
  • 1 el citroensap
  • 1 tl komijnpoeder
  • peper
  • zout
  • een paar dotten Griekse yoghurt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Boen de zoete aardappelen schoon met water, dep ze droog en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik gaatjes in de aardappelen met een vork. Schuif in de oven voor 30 minuten.
  • Meng ondertussen alle ingrediënten voor het gehakt en rul het gehakt gaar in een koekenpan. Voeg op het laatst de maizena toe om het gehakt een beetje te binden.
  • Maak daarna de guacamole door de avocado’s te prakken en te mengen met de rode ui, het citroensap, de theelepel komijnpoeder en een beetje peper en zout.
  • Haal de aardappelen uit de oven en snijd ze in de lengte doormidden. Breek ze een beetje open en vul met het gehakt, een dot guacamole en een dot Griekse yoghurt.

Join the Conversation

  1. Leuk recept! Maar 500 gr. gehakt voor 2 personen. Klopt dit wel?

    1. Vivian Author says:

      Hoi Erna,

      Ja dit klopt wel. Het gehakt verdeel je over de zoete aardappels (in mijn geval waren dat kleine) en zo eet je al gauw 250 gram per persoon. Maar, doe vooral wat je zelf wilt natuurlijk want minder mag altijd. En dit recept kan ook voor 2-3 of misschien wel vier personen.

  2. Bianca Belksma says:

    Vandaag gemaakt met grote aardappelen….maar groot is dan waarschijnlijk giga groot want een half uur was bij lange na niet genoeg tijd. Wel 1,5 uur over gedaan. Iets om rekening mee te houden voor een volgende keer, want die komt er wel! Gerecht was echt super lekker. Had geen citroen in huis maar wel witte wijnazijn en dat werkt ook prima.

4.45 from 9 votes (9 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close