Gelderse Streekgids #2: Rijk van Nijmegen

gesponsord

Na mijn bezoekje aan de Achterhoek half december mocht ik vlak voor kerst nog een keer op pad om de Gelderse streken te ontdekken. Deze keer toog ik af naar het Rijk van Nijmegen, naar Groesbeek wel te verstaan. Uit mijn programma werd duidelijk dat ik daarheen ging om kennis te maken met Groesbeekse wijnen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik verrast was toen ik het programma zag. Ik ben niet zo thuis in wijn en had dan ook geen flauw idee dat er wijn geproduceerd werd in Nederland, laat staan zo dichtbij mijn huis. Maar wauw, wat had ik het mis en wat ben ik enorm onder de indruk van Groesbeek en haar wijnen!

Groesbeek

Als je niets met de Nijmeegse Vierdaagse hebt of niet uit de regio komt dan heb je wellicht nog niet eerder van Groesbeek gehoord. Groesbeek vind je ten zuidoosten van Nijmegen in de gemeente Berg en Dal en ligt in een heuvelachtig en bosrijk landschap; dit landschap wordt voortgezet in het Duitse Reichswald.

Groesbeek dankt haar heuvelachtige landschap aan de voorlaatste ijstijd, het Saalien. Ter hoogte van Groesbeek kwam het laatste gletsjerijs tot stilstand; op het hoogste punt meet Groesbeek 95 meter boven het NAP.

Opgravingen hebben aangetoond dat Groesbeek al vanaf de Romeinse tijd bewoond werd, ook dit is wederom een dorp met een rijke historie dus.

Waar je Groesbeek wellicht ook van kunt kennen is de Nijmeegse Vierdaagse, de beroemde en beruchte Zevenheuvelenweg welke iedere derde dag van de vierdaagse wordt gelopen ligt namelijk in Groesbeek.

Nederlandse Wijnfeesten

Wat ik verbazend genoeg niet wist is dat Groesbeek iedere maand september ook de Nederlandse Wijnfeesten host. Tijdens deze feesten kun je drie dagen lang proeven en beleven van alles wat met wijn te maken heeft. Er is een wijnmarkt, er zijn wijnworkshops te volgen en de wijngaarden houden open dagen. Ook vinden de jaarlijkse Nederlandse Kampioenschappen Wijnvatrollen plaats tijdens de Nederlandse Wijnfeesten. Echte wijnliefhebbers moeten deze feesten dus echt een keer bezocht hebben. Dit jaar vinden de wijnfeesten overigens plaats op 28, 29 en 30 september.

Nederlands Wijnbouwcentrum

Nederlands Wijnbouwcentrum

Tijdens de Nederlandse Wijnbouwfeesten van 2017 werd het Nederlands Wijnbouwcentrum geopend. Het wijnbouwcentrum is een sociaal, ecologisch en economisch duurzaam centrum dat zich richt op wijnbouw, wijnproductie, wijnanalyse, wijnopleidingen, wijnhandel en wijnbeleving. Kortom: alles dat maar enigszins met wijn te maken heeft vind je terug in het wijnbouwcentrum.

Wat mij vooral positief verrast heeft is dat het Nederlands Wijnbouwcentrum plek biedt aan mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Het centrum biedt passende leer-werktrajecten die zich richten op het vergroten van zelfredzaamheid, da’s toch geweldig!

In gesprek met directrice Bauke leerde ik over de verschillende druivenrassen die er zijn en dat de wijn die in Nederland geproduceerd wordt, wordt gemaakt van schimmelresistente rassen. Deze zijn dus beter bestand tegen het vochtige Nederlandse klimaat.

Wijnhoeve Colonjes

Wijnhoeve Colonjes

Aan het wijnbouwcentrum vast zit Wijnhoeve Colonjes, een biologische wijngaard en één van de toonaangevende producenten van Nederlandse wijnen. Met 13 hectare aan wijngaarden en tien verschillende druivenrassen maakt Colonjes een grote verscheidenheid aan wijnen. Witte wijn, rosé, mousserende wijnen en rode wijn worden allemaal in eigen beheer gemaakt.

Verder biedt de Wijnhoeve verschillende arrangementen voor wijnliefhebbers. Denk aan een Secret Wine Tour waarmee je met een treintje langs diverse wijngaarden gaat of een wijnfietsroute. Meer informatie kun je vinden op de website van het Nederlands Wijnbouwcentrum.

Wijngaard Klein Amerika

Wijngaard Klein Amerika

Wijngaard Klein Amerika

Toen in 2006 diverse wijngaarden in Groesbeek werden aangelegd, zijn ze ook bij Wijngaard Klein Amerika begonnen met de aanleg van 2000 stokken witte druiven en 2000 stokken blauwe druiven. Bij Wijngaard Klein Amerika kun je uiteraard terecht voor wijnproeverijen en excursies en wat helemaal tof is, is dat je op loopafstand van de wijngaard kunt overnachten.

De camping van Klein Amerika is gelegen op de zuidhelling van Groesbeek en dit zorgt voor prachtige vergezichten. De camping heeft 25 staanplaatsen en biedt een gezellige recreatieruimte. Mocht je geen eigen overnachtingsmogelijkheid mee kunnen brengen dan kun je boven de recreatieruimte ook nog overnachten in de boerenkamers of in de knusse Podge.

Voor de lunch, het avondeten of een fijne snack loop je een paar meter naar de Boerderijwinkel waar agrarische streekproducten worden verkocht, hou ik van!

Kijk voor meer informatie en boekingsmogelijkheden op de website van Klein Amerika.

Wijngaard de Plack

Wijngaard de Plack

Wijngaard de Plack

Toen ik aankwam bij Wijngaard de Plack van John en Virginie maakte ik direct vriendjes met de hond, wat een warm welkom. Hoewel de Plack wellicht heel klein lijkt, behaalde hun Johanniter witte wijn de zilveren prijs op de Wijnkeuring van de Lage Landen 2017 en dat is wel even een vermelding (en bezoekje!) waard.

Wat onwijs leuk is, is dat je bij Wijngaard de Plack talloze activiteiten kunt doen. Uiteraard kun je er terecht voor wijnproeverijen (voorzien van héérlijke bijpassende hapjes die door Virginie zelf zijn gemaakt!), maar een high wine boeken is ook mogelijk. Of doe gek en maak onder begeleiding je eigen likeur – zo leuk!

In de toekomst willen John en Virginie hun pluimveebedrijf meer betrekken bij de wijngaard. Wijn drinken tussen de kippen, hoe geweldig is dat?

Kijk voor meer informatie op de website van Wijngaard de Plack.

Restaurant de Wolfsberg

Restaurant de Wolfsberg

Restaurant de Wolfsberg

Restaurant de Wolfsberg

Mocht je dan besluiten om een keer richting Groesbeek te gaan voor de Nederlandse Wijnfeesten of simpelweg om er een heerlijke fles wijn te halen, maak dan ook nog even een tussenstop bij restaurant de Wolfsberg. De Wolfsberg is gevestigd in een 19e eeuws herenhuis en het terras biedt uitzicht over het dal van Groesbeek. Ook binnen is het goed vertoeven, zeker als je blijft hangen voor een hapje en drankje van de steeds wisselende menukaart. Ik had de mazzel er te mogen lunchen en werd verrast met een 3-gangen lunch:

  • Voorgerecht: Salade met gebakken Oosterse scampi, huisgerookte zalm en aioli
  • Hoofdgerecht: Schelfvisfilet onder een croûte met dragon en kerrie en tomaat-basilicumsaus
  • Dessert: Proeverij met onder andere chocolademousse, stoofperenijs, spekkoek en pruimencrumble

Za-lig!

De Wolfsberg is naast een restaurant ook een 4-sterrenhotel dus je kunt er eventueel ook nog een overnachting aan vast plakken. Meer informatie en boekingsmogelijkheden vind je hier.

Wat een dag was het weer en wat is Groesbeek leuk! Ik had de ‘pech’ er in de winter te zijn maar in warmere maanden van het jaar staan alle wijngaarden in bloei en kijk je eindeloos uit over de weilanden, wijngaarden en akkerbouwvelden van Groesbeek. Genoeg reden voor mij om weer eens terug te gaan naar dit prachtige heuvelrijke landschap.

Door heel Groesbeek loopt een fietswijnroute waarmee je langs de diverse wijngaarden fietst en meer van het mooie Groesbeek ziet. Aanrader dus!

In samenwerking met Gelderse streken

Join the Conversation

  1. Joyce - LemonyLifeNL says:

    Wat grappig, ik woon zelf al mijn hele leven in Nijmegen maar ik kende dit nog helemaal niet! Wat tof!

    1. Sabine Author says:

      Gaaf he! Echt zo’n parel dat nog ontdekt moet worden, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close