5 van mijn favoriete kruiden en specerijen

gesponsord

Als jullie mijn keukentour hebben gezien of mij volgen op Instagram dan heb je ongetwijfeld mijn ge-wel-di-ge kruidenlade gezien. Voorheen had ik al mijn kruiden en specerijen in een kastje staan, totaal onoverzichtelijk en in no-time was het een gigantische rommel. Nu heb ik vrijwel al mijn kruiden en specerijen in weckpotjes of blikjes zitten en iedere keer dat ik mijn kruidenlade opentrek doe ik weer even een dansje. Ik hou van de opgeruimde aanblik maar nog fijner vind ik het mega assortiment dat ik in mijn lade heb zitten. Kruiden en specerijen van over de hele wereld vind je in mijn lade en het leek mij leuk om eens te kijken naar mijn favorieten. Ik heb een hele lijst aan favoriete kruiden en specerijen die ik graag gebruik, hieronder vind je er 5.

Dille

Dille

Wat is het?
Dille is een plantje en verre familie van venkel en kervel. Het heeft hele fijne, bijna naaldachtige blaadjes en een mooie groene kleur. Heel in de verte heeft dille een ietwat anijs-achtige smaak maar deze is zo subtiel dat ik het zelfs heerlijk vind (ik ben niet zo van anijs).

Waar komt het vandaan?
Hoewel dille ongetwijfeld ergens haar herkomst vindt, wordt het gebruikt in talloze keukens. In de Scandinavische keuken is het een immens populair kruid, voornamelijk in combinatie met augurk of vis, maar in Griekenland wordt het ook als smaakmaker aan tzatziki toegevoegd.

Waarom is het een favoriet?
Van alle groene kruiden is dille een van mijn meest favoriete, in verse vorm maar ook zeker in gedroogde vorm. Toen ik op persreis was in Noorwegen en Zweden vond ik het ge-wel-dig dat ze daar overal dille bij gebruiken, ik smul daar echt van. Omdat ik een grootgebruiker ben van dille kies ik voor de kruidenpotjes van Euroma, daar zit heerlijk veel in. Daarnaast is de kleur van deze dille dankzij het vriesdrogen ook nog echt mooi groen en niet vaal-bruinig.

Waar gebruik ik het voor?
Voor vrijwel alle visgerechten maar ook voor een aantal van mijn meest bekende gerechten: in de dressing voor mijn zoete aardappelsalade en uiteraard voor de kip in mosterdroomsaus. Daar is dille dé smaakmaker.

Ras el hanout

Ras el hanout

Wat is het?
De Noord-Afrikaanse naam Ras el Hanout betekent ‘het beste van de winkel’. De naam doet het al vermoeden maar het is een kruiden en specerijenmelange die per recept nogal kan verschillen, iedere familie houdt er een andere samenstelling op na. Vaak zie je specerijen als kaneel en gember terugkomen in deze mix welke worden aangevuld met soms wel 10 andere specerijen als paprika, korianderzaad, komijnzaad, zwarte peper, kurkuma, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel en piment. Er zit geen toegevoegd zout in deze Ras el hanout.

Waar komt het vandaan?
Ras el hanout vindt zijn oorsprong in Marokko. Deze keuken kent een lange traditie en invloeden uit talloze andere wereldkeukens. Ras el hanout kun je dan ook op tal van manieren inzetten.

Waarom is het een favoriet?
Als ik warmte wil geven aan een gerecht is Ras el hanout de way to go. Je waant je onmiddellijk in Marokko wanneer je deze specerijenmix gebruikt en hierdoor kun je heel makkelijk een ietwat saai of simpel gerecht interessanter maken. Daarnaast is de geur van de specerijenmix ook heel herkenbaar. Als Tim binnenkomt ruikt hij het direct als ik Ras el hanout heb gebruikt.

Waar gebruik ik het voor?
Om couscous wat meer smaak te geven maar ook als onderdeel van een vleesmarinade, smaakmaker in een stoof of in tajines.

Pimentón

Pimentón

Wat is het?
Pimentón, niet te verwarren met piment want dit is echt iets heel anders, is gerookt paprikapoeder. Peperachtige paprika’s worden gerookt boven een vuurtje en dagelijks met de hand gedraaid tot ze droog genoeg zijn geworden. De steeltjes en zaadjes van de gerookte paprika’s worden verwijderd en hetgeen achterblijft wordt compleet vermalen tot fijn poeder. Pimentón vind je vaak in twee smaken: mild of pittig.

Waar komt het vandaan?
Spanjeeee! Eerlijk, als je waar dan ook in Spanje loopt ruik je vrijwel overal de geur van Pimentón, haha. Het is een onmisbare specerij in de Spaanse keuken.

Waarom is het een favoriet?
Ik weet niet eens meer waar en wanneer ik pimentón precies ontdekte. Het was in ieder geval jaren geleden toen het gerookte paprikapoeder nog nergens in de winkels te vinden was en je het alleen kon krijgen door het online te bestellen. Ik hou ervan dat je met slechts een snufje van de pimentón al zo’n smokey smaak naar voren brengt in gerechten. Het geeft een hele andere dimensie aan een gerecht.

Waar gebruik ik het voor?
Voornamelijk voor vleesmarinades maar ik gebruik het ook in verschillende risottogerechten, paëlla of bij het zelf maken van barbecuesaus.

Laurierblaadjes

Laurierblaadjes

Wat is het?
Laurierblaadjes komen van de Laurierplant welke uit het Middellandse Zeegebied komt. Laurierblaadjes zijn vaak zo’n 5 centimeter lang en kunnen zowel vers als gedroogd in gerechten worden verwerkt. Omdat de blaadjes hard zijn en dit ook blijven, kun je ze niet opeten.

Waar komt het vandaan?
Uit het Middellandse Zeegebied, voornamelijk uit Turkije, Georgië en Griekenland.

Waarom is het een favoriet?
Van mijn moeder leerde ik als klein meisje al dat laurierblaadjes de smaak van hachee heel erg (positief) beïnvloeden. Toen vond ik het maar gek, een blaadje aan je eten toevoegen maar tegenwoordig doet de geur van laurier me al denken aan de herfst en de winter. Hartverwarmende stoofgerechten… heerlijk. Ik heb altijd een potje in huis en zodra het op dreigt te raken snel ik naar de supermarkt.

Waar gebruik ik het voor?
Omdat je laurier niet zo kunt eten gebruik ik het voornamelijk als smaakmaker bij soepen, stoofgerechten of bouillons. Niet vergeten om het blaadje uit de soep te plukken voordat je deze pureert! Omdat gedroogde laurier best snel breekt gebruik ik altijd de laurierblaadjes van Euroma. Niet alleen zitten er mégaveel blaadjes in een potje, ze blijven ook beter beschermd dan in een plastic verpakking.

Basilicum

Basilicum

Wat is het?
Je weet wel, zo’n groen plantje dat onwijs sterk ruikt en dat onmogelijk is om in leven te houden. Haha! Als je echt goed bezig bent kan de basilicumplant 45 centimeter hoog worden. Dat is mij helaas nog nooit gelukt. Daarom grijp ik ook graag naar gedroogde basilicum.

Waar komt het vandaan?
Tegenwoordig vind je basilicumplanten overal maar in Italië is het absoluut onmisbaar.

Waarom is het een favoriet?
In de zomermaanden zweer ik bij verse basilicum, het liefst gebruik ik dit kruid dan in ieder gerecht. De frisse smaak en de groene kleur bezorgen me een instant zomergevoel en de geur… oh zo heerlijk! Het na deel van gedroogde basilicum vind ik altijd dat het wat bruinig wordt, de frisse groene kleur verdwijnt zo gauw – maar omdat de kruiden van Euroma gevriesdroogd worden blijven ze hun mooie kleur behouden. Zeker wanneer deze gedroogde basilicum in aanraking komt met bijvoorbeeld olie, leeft de groene kleur weer helemaal op.

Waar gebruik ik het voor?
Voornamelijk als verrijker voor gerechten. Bij salades is het heerlijk maar op een broodje vind ik basilicum ook waanzinnig. Ik gebruik er altijd lekker veel van als ik mijn favoriete Caprese maak. Basilicum door de mayonaise is echter ook heerlijk en, verrassend genoeg, proefde ik verse basilicum ook ooit eens door een omelet – zo goed!

Naast deze 5 favorieten heb ik er nog veel meer hoor. Ik gebruik bijvoorbeeld ook heel graag komijn en cayennepeper om alles net een beetje meer oompf te geven. De kruiden en specerijen die ik van Euroma gebruik worden overigens allemaal gevriesdroogd. Hierdoor blijven ze hun eigen unieke kleur en smaak houden. Meer inspiratie over het gebruiken van diverse kruiden en specerijen vind je op de website van Euroma!

Ik ben wel benieuwd: wat zijn jouw favoriete kruiden en specerijen?

In samenwerking met Euroma

Join the Conversation

 1. Lidwien says:

  Hoi Sabine,

  Ik heb je een tijdje geleden een filmpje van je gezien( ik kijk trouwens al je filmpjes) en daar gebruikte je EUROMA kruiden in waar geen ZOUT in zit. En op dat laatste moet ik goed opletten.
  Ik weet helaas het recept en ook de kruiden niet meer.
  Wil je me dat laten weten?

  Groetjes Lidwien

  1. Sabine Author says:

   Alle kruidenmelanges van Euroma zijn vrij van toegevoegd zout! :)

   1. Lidwien says:

    Heel goed om te weten dank je wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close