CITY GUIDE | LONDEN – TO KNOW

Londen is een stad waar je in principe redelijk blanco naartoe kunt. Ok, als je de stad écht wilt ontdekken is het wellicht handig om met een klein wensenlijstje die kant op te gaan, maar buiten dat is het een redelijk eenvoudige bestemming die je zo onder de knie hebt. Om onze City Guide compleet te maken delen we toch een aantal handige tips met je. Want hoe zit het nou precies met die #BREXIT en hoe kom je vanaf de vliegvelden nou makkelijk in het centrum?

#BREXIT

Goh ja, die Brexit. Dat is nogal een dingetje. Op 23 juni 2016 werd middels een referendum door 51,9% van de stemmers gekozen voor uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Wat veel mensen niet weten is dat het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk eigenlijk sinds het begin (1973) al vrij omstreden is. Het land heeft sinds die tijd al vrij stelselmatig uitzonderingen bedongen op de Europese wetgeving, denk bijvoorbeeld aan het niet mee willen doen aan de euro. In 1975 werd er al een referendum georganiseerd, toen stemde echter het grootste deel van de stemmers nog vóór continuering van het lidmaatschap.

Nu kan ik een heel politiek verhaal gaan ophangen maar dat lijkt me niet de bedoeling. Wat de Brexit voor ons als uitgaande toerist betekent is eigenlijk niet heel veel. Een gunstige bijkomstigheid is dat het voor ons goedkoper is geworden om naar Engeland te reizen. Waar 1 pond ‘vroeger’ nog zo’n 1,5 euro waard was, staat het nu een stuk dichter bij elkaar: £1 = €1,14 (26 sept ’17). Voor Engelse reizigers die naar Nederland gaan is dat minder gunstig, helaas.

Omdat de uittreding van het Verenigd Koninkrijk nog niet definitief is (dit kan nog zo’n 1,5 – 2 jaar duren), kunnen we nog niet met zekerheid voorspellen wat dit in de toekomst gaat betekenen voor het toerisme. Wellicht dat vliegtickets duurder worden en dat we op den duur een visum moeten gaan aanvragen om het land binnen te kunnen komen, maar daar zullen we je t.z.t. over berichten.

Valuta

Ik zei het net al even: in Londen wordt betaalt met de Engelse pond. De actuele wisselkoers kun je hier bekijken. Ponden worden uitgeven in munten, waaronder 1 pence – je portemonnee zit er in no-time vol mee -, 2 pence en 1 en 2 pond. Bankbiljetten van de pond komen in waardes van 5, 10 20 en 50 pond.

Pinnen kan vrijwel overal met een reguliere pinpas of met de creditcard. Het kan wel zo zijn dat de bank hiervoor transactiekosten in rekening brengt. Top tip: wanneer je tijdens het geld opnemen de keuze krijgt of je de automaat wilt laten omrekenen naar jouw eigen valuta: niet doen. Ik las ooit een artikel over een man die een experiment uitvoerde met geld pinnen: in één dag tijd pinde hij bij twee verschillende automaten hetzelfde bedrag. De eerste keer liet hij het geld omrekenen, de tweede keer niet. Uiteindelijk bleek dat er door het geld te laten omrekenen 8%(!) meer werd afgeschreven voor dezelfde hoeveelheid geld. Da’s toch zonde. Lekker pinnen in de valuta van het land waar je bent dus.

Tijdsverschil

In Londen is het 1 uur vroeger dan in Nederland. Aangezien ook zij zomertijden hanteren, is dit het hele jaar gelijk.

Hoe er te komen

Het fijne aan Londen is dat je er op verschillende manieren kunt komen, whatever floats your boat.

  • Met het vliegtuig. Diverse lowcost carriers vliegen zeer frequent naar Londen en de prijzen van vliegtickets zijn soms bespottelijk goedkoop. Je kunt bijvoorbeeld al vanaf €20(!)/retour vliegen als je niet heel veeleisend bent wat betreft vluchttijden en vertrekdata. Vertrekken voor deze tarieven doe je vaak vanaf Eindhoven. Uiteraard is het ook mogelijk om vanaf Amsterdam te vliegen, dan ben je alleen iets meer kwijt. Denk aan vanaf prijzen rond de €55 voor een retour. Ook niet verkeerd natuurlijk!
  • Met de auto. Bezoek je niet alleen Londen maar ook de omliggende plaatsen dan kun je met de auto naar de hoofdstad. De makkelijkste route is via Calais naar Dover. In Calais zet je de auto op de boot en vanaf daar is het anderhalf uur varen. Mocht je zin hebben om meer te varen dan te rijden dan kun je vanuit Hoek van Holland ook de boot nemen naar Harwich. Ben je wel wat langer onderweg, de boottocht vanaf hier duurt zo’n 5,5 uur.
  • Met de trein. Tot slot is daar de trein, met de Eurostar reis je vanaf station Brussel-Zuid in ongeveer 2 uur naar St. Pancras in Londen.

Vliegvelden

De verschillende vliegvelden
Ik weet bijna niet waar ik moet beginnen wanneer het aankomt op de vliegvelden van Londen. Hoewel Londen maar een uurtje vliegen is vanuit Nederland, kan het je vrij zuur komen te staan wanneer je landt op een vliegveld ver buiten de stad en je dus nog (flink) moet investeren in de reis naar het centrum. Goed, Londen heeft 6 verschillende vliegvelden:

  • London Heathrow, het grootste en meest bekende vliegveld van de stad met 4 terminals. Het is één van de drukste vliegvelden ter wereld en veel intercontinentale vluchten gebruiken Heathrow als basis. Het centrum van Londen is in 50 minuten per metro te bereiken of in 15 minuten met de trein.
  • London Gatwick, het tweede vliegveld van Londen waar vooral vliegtuigen van EasyJet en British Airways te vinden zijn. Ligt op zo’n 30 minuten reizen met de trein vanaf het centrum van Londen.
  • London Stansted, het derde vliegveld van Londen en hét vliegveld waar je de prijsvechters Ryanair en EasyJet zult tegenkomen. Ligt op ongeveer 50 – 60 minuten reizen met de trein vanaf het centrum van Londen.

Dan hebben we nog een drietal kleinere luchthavens die je waarschijnlijk minder snel zult aandoen maar die ook zeker een optie zijn: London Luton (thuisbasis van EasyJet), London City Airport en London Southend.

Stationshal van de Stansted Express

Van de vliegvelden naar het centrum van Londen
Ik beperk me even tot de drie grootste vliegvelden van de stad, aangezien ik er vanuit ga dat je op één van deze luchthavens zult aanvliegen. Vanaf iedere luchthaven zijn er verschillende opties om in het centrum van Londen te komen.

Heathrow
Heathrow Express (trein)
De snelste route om van Heathrow in het centrum van Londen te komen is met de trein. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat vertrekt er ieder kwartier een trein naar station Paddington in het centrum. De kosten voor een treinkaartje verschillen nogal en zijn afhankelijk of je van tevoren online reserveert of liever het kaartje pas in de trein koopt. Daarnaast scheelt het ook nogal of je ruim van tevoren boekt of pas op het laatste moment. Check deze pagina om te kijken hoeveel een reis met de Heathrow Express jou gaat kosten. Het tripje kost je om en nabij de 15 – 20 minuten.

metro
Een veel goedkopere maar tevens langzamere manier is reizen per metro. Vanaf Heathrow reis je in ongeveer 1 uur met de Piccadilly lijn naar het centrum van Londen. Kosten? Zo’n £5 – £6.

National Express (luxe bus)
Je kunt er ook nog voor kiezen om met de bus te reizen. De National Express brengt je in 55 minuten naar Victoria Coach Station in het centrum van Londen. Het is een goedkope manier van reizen, kaartjes zijn beschikbaar vanaf £5 enkele reis.

taxi
Tot slot is er nog de mogelijkheid om een taxi te boeken als je echt geen zin meer hebt om te slepen met bagage. De prijs is variabel en afhankelijk van de verkeerssituatie. Gemiddeld duurt de rit ongeveer een uur, je betaalt tussen de £40 en £75.

Gatwick
Gatwick Express (trein)
Ook Gatwick heeft een express trein. Kaartjes boek je het goedkoopste online voor zo’n £17-£20 voor een enkele reis naar London Victoria. De trein vertrekt iedere 15 minuten.

easyBus
De goedkoopste manier om vanaf Gatwick naar het centrum van Londen te reizen is met de easyBus. Ook de bus vertrekt ieder kwartier. Kaartjes zijn te koop vanaf £2; de bus brengt je naar Fulham Broadway undergroundstation.

National Express (luxe bus)
Liever iets luxer zitten dan kan dat in de National Express. Deze bus rijdt ieder uur naar Victoria Station, een rit van ongeveer 1 uur en 30 minuten. Tickets zijn te koop vanaf £5 enkele reis.

taxi
Dan heb je uiteraard ook vanaf Gatwick de mogelijkheid om met de taxi te reizen. Prijs is variabel en afhankelijk van de verkeerssituatie. De rit duurt ruim een uur en kost zo’n £95-£110.

Stansted
Stansted Express (trein)
De Stansted Express is de makkelijkste manier om vanaf het vliegveld in het centrum van Londen te komen. De trein vertrekt iedere 15 minuten en stopt bij Liverpool Street. Kost je ongeveer 35 minuten van je tijd en zo’n £22,50 per enkele reis. Reis je met zijn tweeën dan is het boeken van een WebDuo een stuk goedkoper, ongeveer £40 voor een retour voor twee volwassenen. 

easyBus
Kaartjes vanaf £2, diverse uitstaphaltes zijn mogelijk.

National express (luxe bus)
Ook vertrekt vanaf Stansted de National Express. Hij brengt je naar Victoria Station of Liverpool Street en de rit duurt, afhankelijk van de verkeerssituatie, 85 – 100 minuten. De kosten zijn afhankelijk van de route die je kiest. Kijk hier voor meer informatie.

taxi
Reken op ongeveer £90 – £100 voor de reis van Stansted naar het centrum van Londen en een rit van een tot anderhalf uur.

metrokaart
Kaart van de Londense metrolijnen (klik om te vergroten)

Vervoer in de stad

Als je het hebt over het openbaar vervoer in Londen dan kunnen we daar een heel apart hoofdstuk aan wijden, Londen heeft namelijk alles: metro, treinen, bussen, trams, boten en natuurlijk de taxi’s.

Het Londense transportbedrijf heeft de stad onderverdeeld in verschillende zones. Voor iedere rit binnen één zone betaal je dezelfde prijs. Pas wanneer je een andere zone ingaat wordt de prijs hoger. Wanneer je van plan bent om veel te lopen kun je het beste steeds losse kaartjes kopen, maar ben je van plan om veel gebruik te maken van het OV dan heb je twee opties:

  • London TravelCard, een papieren kaartje die 1 of 7 dagen geldig is. Binnen die periode kun je onbeperkt reizen met het openbaar vervoer. De kaart is in drie versies te koop: een geldigheid voor 1 dag kost je €15,00 zone 1-4 / €21,00 zone 1-6. De prijzen voor de 7 dagen-kaart variëren van €39,00 – €71,50, en als je na 09.30u reist is de 1 Day off peak kaart het goedkoopst met €15,00 voor zone 1-6. Klein nadeel: je kunt de TravelCard alleen van tevoren online bestellen.
  • Oystercard, vergelijkbaar met onze OV-chipkaart. Je kunt hem vrijwel overal opladen en door de kaart te scannen gaan de poortjes open. De tarieven zijn vaak ook lager wanneer je reist met een Oystercard. De Visitor Oyster Card heeft verschillende tarieven, check ze allemaal hier.

Wat goed is om te weten dat je voor vrijwel alle bezienswaardigheden binnen Londen in zones 1 en 2 blijft. Alleen voor de vliegvelden reis je richting zone 6.

Veiligheid

Het zal niemand ontgaan zijn dat Londen in de afgelopen jaren meerdere malen mikpunt is geweest van terroristische aanslagen. Voor het hele Verenigd Koninkrijk geldt een verhoogde dreiging op aanslagen wat inhoudt dat er strengere controles kunnen plaatsvinden. Houd hier rekening mee wanneer je naar Londen reist.

Plattegrond van de stad

Londen is gigantisch en past nauwelijks op één plattegrond. Gelukkig kun je de onderstaande inzoomen en verschuiven waar nodig.

INHOUDSOPGAVE CITY GUIDE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close