Aangezien jullie de artikelen op OhMyFoodness lezen ga ik er vanuit dat jullie het niet erg vinden om over eten te lezen. En dat is maar goed ook, want zoals na iedere trip volgt ook van de perstrip naar Thailand een Foodie in… artikel! En het is een lange kan ik je vertellen, bomvol lekker eten uit Thailand, fijne foodkiekjes en een overload aan Pad Thai. Ik was al dol op Thais eten maar sinds ik terug ben van de perstrip ben ik vastberaden om veel vaker Thais te gaan eten en te koken!
Shanghai Mansion
Op de eerste echte dag in Bangkok lunchten we ’s middags bij het Shanghai Mansion hotel, een authentiek Chinees boetiekhotel in het midden van Chinatown. Logischerwijs serveren ze in de restaurants van dit hotel ook Chinees eten en wij schoven aan voor een dim sum lunch. Geen straf voor mij want ik ben gek op dim sum. Hoewel ik niet van alles precies weet wat het was (de uitleg van de gerechten liet helaas te wensen over) hieronder een opsomming van de gerechten die ik me kan herinneren.
- Pannenkoekje van pastinaak en gefrituurde tapioca met garnalen
- Dim sum met een vulling van garnalen
- ‘Bapao’ met een zoete vulling, barbecuepork en kwartelei
- Een soepje met vissenlong
- Salade van kwal met sesamdressing
- Peking eend
- Gebakken rijst met krabvlees
- Puddinkje van mango
Thai on 4 – Amari Watergate Hotel
Diezelfde avond schoven we aan in restaurant Thai on 4, het restaurant van het Amari Watergate Hotel in Bangkok. Het menu is samengesteld door de 78-jarige chef. Zoals vrijwel in ieder restaurant in Thailand was het licht niet optimaal, maar ik hoop je met het onderstaande menu toch een goede indruk te kunnen geven van het eten dat we voorgeschoteld kregen in Thai on 4. Volgens Thaise begrippen werden onderstaande gerechten overigens gezamenlijk in het midden van de tafel geplaatst zodat we met zijn allen konden delen.
- Sho Muang: soort bitterbal met een vulling van kip en ui
- Kra Tong Thong: krokante noedels in deeg
- Khao Tang na tang: krokante rijstcrackers met een dip van varkensgehakt en garnaal
- Gai Talai: gestoomd kippengehakt met mais en gezouten eidooier.
- Too mun saung sahai: gefrituurd pittig vispasteitje van gemalen garnalen met een dip van komkommer en pruim
- Tom yam goong mae nam: pittig soepje van garnaal met limoengras, limoensap en pepertjes
- Phad piewwan pla: roergebakken vis met zoetzure saus
- Gai hor bai toey: gefrituurde gemarineerde kip, gewikkeld in pandanblad
- Phad hed khon yee pun: roergebakken paddenstoelen in sojasaus
- Khao niew mamuang: sticky rice met mango en kokosijs
Executive Lounge Amari Watergate Hotel
Omdat wij in de Executive rooms van het Amari Watergate Hotel verbleven, mochten wij gebruik maken van het ontbijt in de Executive Lounge en dit ontbijt was een perfecte mengelmoes tussen diverse wereldkeukens. Zo konden we naar hartenlust genieten van verse broodjes met vleeswaren, kaas(!), maar ook van yoghurtjes met vers fruit en diverse soorten muesli. Mijn favoriete ontbijt aldaar bestond uit een bordje met van alles een beetje. Een vers bolletje met gezouten roomboter, vegetarisch gebakken rijst, gebakken noedels, een stukje gegrilde zalm en sushi. Het ontbijt ging gepaard met een vers sapje (jus d’orange of watermeloensap) en een bakje vers fruit met onder andere meloen, ananas, dragonfruit en mango. Verrukkelijk!
Restaurant met alleen Thaise naam
Helaas kent mijn MacBook geen Thais schrift want anders had ik de naam van dit straatrestaurant met alle liefde gedeeld. Je vindt het restaurantje in ieder geval vlak voor het pontje dat je naar de over kant van Chao Praya richting Wat Arun brengt. Bij dit typisch Thaise straatrestaurant aten we de allerlekkerste Pad Thai, mijn favoriete Thaise gerecht. Omdat het stalletje dat ernaast stond wel erg lekker uitziende varkenssaté aan het roosteren was, bestelden we daar ook nog een aantal stokjes van. Prijs? Zo’n 60 Baht (€ 1,44) voor een bord Pad Thai en nog geen 10 Baht (€ 0,24) voor een stokje saté. En de smaak? Fantastisch.
Wat Arun
Op de dag dat wij in Bangkok de tempels gingen bezoeken was het heet, bloedje heet. ’s Ochtends zei ik nog tegen onze gids dat ik het jammer vond dat Bangkok nooit zo zonnig was maar voornamelijk benauwd door de bewolking. De stad pikte dit blijkbaar niet want urenlang scheen de zon fel en brandde deze op je huid. Na het beklimmen van de Wat Arun was de verkoelende kokosnoot aan de voet van de tempel dan ook meer dan welkom. Voor rond de 10 Baht koop je in Bangkok een verse kokosnoot. De kokosnoten worden bewaard tussen de ijsblokjes en dit zorgt ervoor dat het kokoswater lekker koud blijft. Verrukkelijk en een hele fijne dorstlesser.
Mandarin Hotel
Na een tour per longtailboat door de Klongs van Bangkok legden we aan bij de steiger van het chique (maar naar mijn idee toch wat ouderwetse) Mandarin hotel. Compleet in kloffie en vieze kleding vleiden we ons op de zachte banken en lieten we ons verwennen met een High Tea waardoor we ons nog meer underdressed voelden. De High Tea bij de Mandarin is echter wel een aanrader. Niet heel goedkoop en ietwat te westers, maar alleen vanwege de waanzinnige macarons (serieus, deze smaakten me vele malen beter dan de macarons van Ladurée) al het proberen waard.
Sala Rattanakosin
Op de avond van de tweede dag Bangkok streken we neer in de rooftopbar van restaurant Sala Rattanakosin, direct aan de Chao Praya rivier. Beneden op het terras aten we uiteindelijk ons diner. Wederom over het algemeen Thaise gerechten en op de Thaise manier geserveerd: in het midden van de tafel zodat iedereen kon delen. Bij het eten dronken we heerlijke cocktails die overigens echt een aanrader zijn bij dit restaurant. Ook hier had ik de mazzel een foto te kunnen maken van het menu zodat ik alle gerechten die we aten nog met jullie kan delen:
- Verse loempia’s met garnaal, glasnoedels, sla, basilicum, wortel en komkommer
- Gefrituurde gemarineerde kip in pandanblad
- Gefrituurde soft shell crab met groene mangosalade met geroosterde cashewnoten, Thaise kruiden en een chili/limoendressing
- Tom Yum Pla: pittige zure soep met visfilet, limoengras, kaffir-limoen en chilipasta
- Massaman chicken: milde kipcurry met aardappel, pinda’s en ui
- Roergebakken coquilles met asperges en champignons
- Gefrituurde gamba’s met tamarindesaus en geroosterde sjalot
- Sticky rice met mango en met kaffir-limoen op smaak gebrachte kokosmelk met geroosterde sesamzaadjes
Baipai Cooking School
Alsof de rest van de reis nog niet genoeg in het teken van eten stond, deden we op vrijdagochtend de Baipai Cooking School aan waar we echt Thais leerden koken. Uiteraard mochten we onze gerechten ook op eten en dat lieten we ons geen twee keer zeggen. We aten Golden Bags – gefrituurde pasteitjes gevuld met gekruid varkensgehakt, Tom Yum Goong – hier hebben jullie het recept afgelopen maandag van gezien en Green Curry met kip.
Amphawa Floating Market
Tijdens het middagbezoek aan de Amphawa Floating market deelde ik met Jeroen van Oriental Travel Thailand een aantal Thaise snacks (een foodie kan immers altijd eten). We namen gefrituurde viskoekjes, die helaas niet heel erg lekker waren, gefrituurde kip – kip wordt hier gewoon random in stukken gehakt en dan gefrituurd, wel erg lekker! – en gemarineerde varkensreepjes. Ik geloof dat de prijs van iedere snack zo rond de 60 – 66 Baht lag.
Chal Sam Rhan
Op de terugweg van de Amphawa Floating market stopten we bij restaurant Chal Sam Rhan, een gezellig restaurantje aan het water waar iedere avond een band de gasten voorziet van livemuziek. Er was geen menu maar er werden lukraak een aantal gerechten op tafel gezet die stuk voor stuk voortreffelijk waren. We aten onder andere kreeft, krabbenpoten, gebakken rijst, groenten met een dipsaus en krabvlees.
Koh Talu Island Resort
De laatste dagen van de perstrip verbleven we op het eiland Koh Talu. We verbleven daar all-inclusive en dat betekent dat iedere ochtend, middag en avond het eten voor ons klaar stond. Er werd gelukkig flink gevarieerd met het eten waardoor ik wederom de kans kreeg om typisch Thaise gerechten te proberen. Op de foto hierboven zie je onze eerste lunch op het eiland met onder andere gefrituurde kip, Pad Thai (daar is ‘ie weer!) en roergebakken pittige vis op mijn bord.
Pandanrijst met gemberkip, gewokte groenten met garnaal, gegrilde inktvis, patatjes en salade.
Gekookte groenten, gewokte groenten met varkensvlees, pandanrijst, patatjes en gefrituurde gemarineerde varkensreepjes.
Reef Deli & Wine Lounge – Amari Hua Hin
Op de allerlaatste dag in Thailand op de terugweg van Koh Talu naar Bangkok stopten we nog in Hua Hin voor een site inspection van het Amari Hua Hin hotel. We lunchten hier in de Reef Deli & Wine Lounge en mochten van het menu kiezen. Uiteraard kon ik het land niet zomaar verlaten zonder nog een allerlaatste keer te genieten van mijn meest favoriete Thaise gerecht ooit: Pad Thai. Ik denk dat de Pad Thai van de Reef Deli & Wine Lounge de lekkerste was die ik tijdens deze trip heb gegeten.
’s Avonds laat at ik in de business lounge van China Airlines nog een paar stukjes dim sum, maar hier heb ik geen foto van gemaakt. Uiteindelijk at ik in het vliegtuig nog een keer gebakken rijst als avondeten en noedels als ontbijt maar daarna was het toch echt gebeurd met het Thaise eten, helaas.
Veel mensen zijn een beetje huiverig voor Thais eten omdat ze denken dat het allemaal heel spicy is, maar ik hoop dat de bovenstaande foto’s je een beetje van dat idee hebben afgeholpen. Het eten in Thailand is doorgaans helemaal niet pittig namelijk. Gerechten worden meestal zonder (al te veel) pepers geserveerd en de Thai strooien of schenken zelf vaak nog extra pittige toevoegingen over de gerechten. No worries dus als je niet van pittig eten houdt, gewoon lekker naar Thailand gaan!
Het ziet er super uit. Nu vriendlief overhalen mee te gaan
Ik krijg spontaan honger van deze foto’s!
Ik wil naar Shanghai Mansion <3 Zijn de prijzen daar ook een beetje leuk?
Ik ben zo benieuwd naar al het eten daar, de gerechten die jij hebt gegeten zien er zo lekker uit!
Wat ziet dat er allemaal heerlijk uit zeg!
Oh, heerlijk allemaal!
Alleen al om het eten zou je naar Thailand willen gaan :O
Ah ziet er lekker uit!
Het ziet er allemaal zó smakelijk uit; prachtige gerechten!