Foodie in Antwerpen

Half december was ik samen met een vriendin een nachtje in het fijne Antwerpen. Omdat het kledingmerk Penn&Ink N.Y (waar ik 8 jaar voor heb gewerkt) daar een winkelde opende, reden we op die zaterdagochtend tijdens de feestmaand al vroeg richting het zuiden. De uitnodiging voor deze opening gebruikten we mooi als excuus voor een weekendje in de stad waar ik vroeger geregeld kwam (want, Brabo). En wat blijf ik die stad toch leuk vinden. We waren er maar 1 nachtje dus dit foto-overzicht is niet mega, maar zit wel vol tips. Want terwijl we naar het restaurant liepen waar we die zaterdagavond zijn gaan eten, spotte ik onderweg bijvoorbeeld nog een aantal toffe restaurants. Leuk om te delen dacht ik dus ik heb visitekaartjes meegenomen, aantekeningen in mijn telefoon gemaakt en natuurlijk foto’s van alles wat ik heb gegeten. Hieronder alles op een rij en wie weet maken Sab en ik nog eens een cityguide van d’Anvers!

Zaterdag

Foodie in Antwerpen 1

Rond een uur of 10 arriveerden we bij ons hotel. Of eigenlijk moet ik zeggen; hostel. Tegenwoordig zijn er steeds meer toffe hostels die ook hotelkamers hebben. Of een tussenvariant; wel een eigen kamer maar een gedeelde badkamer. Voor mij geen hostelkamer hoor, nee dankjewel. Maar een eigen kamer in dit leuke hotel boekte ik voor een mooie prijs (ik geloof nog geen 100 euro voor 1 nacht) en de sfeer die er heerst is heel goed en gezellig. Hotel Yust is het, een dikke aanrader.

Foodie in Antwerpen 2

We zijn begonnen bij Le Pain Quotidien voor een klein taartje. Een goede start van de dag zullen we maar zeggen en in de vitrine stonden alleen maar van dit soort mooie exemplaren. Luxe wel, en heel erg lekker. Ik at een citroentaartje met een verse gember thee.

Foodie in Antwerpen 3

Na een winkel hier en daar – we waren er tenslotte vlak voor de kerstdagen en er moesten nog wat cadeautjes gekocht worden –zijn we neergestreken bij Cafématic. Een gezellig lunchrestaurant op een kruispunt, en zelfs het terras zat er vol. We liepen hier naar binnen omdat het ons wel leuk leek, maar het bleek een hele populaire plek te zijn. Wij hadden op dat moment het geluk dat er een tafeltje vrij kwam maar we hebben veel mensen weer rechtsomkeert zien maken.

Foodie in Antwerpen 4

Wijn. Want we zijn in Antwerpen dus daar moet op geproost worden.

Foodie in Antwerpen 5

Ik bestelde speltbrood met gegrilde groenten en dat was een héél lekker broodje. Super smaakvol door wat er allemaal aan toegevoegd was en zoals op de menukaart ook al vermeld stond, zat er ook granola bij. Granola? Precies, dat dacht ik ook. Maar zoals je ziet was het een klein beetje, er overheen gestrooid. En dat krokante, zoete smaakje erbij was hartstikke lekker.

Foodie in Antwerpen 6

We liepen voorbij het Frites Atelier en daar was het ontzettend druk. Nu heb ik er in Utrecht al een paar keer gegeten dus ik weet hoe lekker de frieten en kroketten daar zijn. We sloegen het nu over maar bij de nieuwe winkel van Penn&Ink N.Y werden er garnalenkroketten van het Frites Atelier geserveerd als borrelhap. Lekker! Slaan we natuurlijk niet over. Wel jammer dat de dame zei dat het truffelmayonaise was terwijl er toch echt iets anders in het bakje lag ;-)

Foodie in Antwerpen 7

Later op de dag gaan we bij In de Roskam een biertje drinken en ondertussen zoeken we ook een leuk restaurant op. Aangezien onze restaurantbestemming nog wel een stukje wandelen is en we al wel een beetje trek hebben, bestellen we ook een kleine snack bij ons biertje. Leuke plek, dit café. En ook al is het december, het is zacht voor de tijd van het jaar dus we zitten buiten aan een grote picknicktafel.

Foodie in Antwerpen 8

De borrelkaart is niet groot, maar lekkere olijven en pecorino is altijd goed.

Foodie in Antwerpen 9

Foodie in Antwerpen 10

Wanneer je wandeling best wel lang is, je nog een beetje te vroeg bent voor je reservering en je nog een leuk café tegenkomt; dan bestel je daar ook gewoon een biertje. We zaten bij Bar Palmier, wat net als In de Roskam ook een restaurant is. Gezellig zitten hier.

Foodie in Antwerpen 11

Als een restaurant dit op het visitekaartje heeft staan, dan ben ik al een klein beetje verkocht. We aten bij Sum Sum, een Aziatisch restaurant waar je dim sum, bao’s en bowls eet. Need I say more?

Foodie in Antwerpen 12

We besloten een aantal lekkere gerechten van de kaart te bestellen en die samen te delen. Hierboven een mandje met een mix van verschillende dim sum. Die met beef lemongrass & mint was mijn favoriet. De rest was gevuld met: classic pork, chicken jalapeno & yuzu, shrimp pork and coriander, ha kao, siu mai.

Foodie in Antwerpen 13

Zoete aardappelfriet eet ik nog liever dan gewone friet denk ik. Zo lekker als ze krokant zijn, en al helemaal met sriracha mayo.

Foodie in Antwerpen 14

Een bao met een tempura garnaal. Ook hier zat die lekkere mayo op.

Foodie in Antwerpen 15

En tot slot nog een paar gyoza’s. Hierna zaten we vol en zelfs een dessert is me niet meer gelukt hier. Deze vier gerechtjes samen was voor ons, met zijn tweeën, een prima diner. Héél lekker ook en als ik weer eens in Antwerpen ben dan ga ik graag nog eens bij dit restaurant eten. Want naast dat het eten er erg lekker is, is het restaurant ook erg leuk. Het zijn eigenlijk twee pandjes met in het midden de keuken. Door een gangetje (via de wc’s) loop je van het ene pand, het andere pand in.

Foodie in Antwerpen 16

Weer terug in ons hotel, en je kunt daar bij een barretje naast de receptie gratis koffie en thee pakken mét een schuimpje. We hadden er inmiddels weer een flinke wandeling op zitten dus het eten was gezakt, en ik had ruimte voor een schuimpje of tien.

Foodie in Antwerpen 17

Zondag

Hoe heerlijk ziet dit ontbijt eruit? Een sapje en thee, niet heel anders dan bij andere hotels. Maar grote schalen met verschillende soorten hummus zie je niet snel ergens. En yoghurt met ècht lekkere granola ook niet. Dus ik heb ervan genoten, van dit fijne ontbijt. Overigens sla ik een croissantje nooit over als het er is, en al helemaal niet als het een pain au chocolat is.

Foodie in Antwerpen 18

We zijn deze dag niet de hele dag meer in Antwerpen geweest want we reden einde middag weer naar huis. Maar lunchen deden we er nog wel en wel bij ‘de Wasbar’. Je kunt daar dus letterlijk je was wassen, en ondertussen aan de bar hangen of een bakkie koffie drinken aan een van de tafeltjes. We vonden wel verdacht veel geruite thee- en handdoeken in de wasmachines zitten, dus we hadden een donkerbruin vermoeden dat de wasjes niet van de klanten waren, maar van de toko zelf. Nou ja, goed, maakt het concept niet minder leuk natuurlijk. Zit overigens tegenover Le Pain Quotidien, waar we deze trip begonnen met een taartje.

Foodie in Antwerpen 20

Ik bestelde er een bagel pastrami en kreeg daar een beetje quinoa salade bij. Met een verse jus en een glas water.

Foodie in Antwerpen 19

Dat was ‘m, bijna. Want hier nog even de de restaurants die ik onderweg tegenkwam of die door Sum Sum getipt werden: SUMAC (Libanees street food), Fugu (sushi bar), Fiskebar, BÚN en Yam Thai.

En het is ons deze keer niet gelukt maar een bierproeverij bij De Koninck Brouwerij – om de hoek bij YUST – pakken we de volgende keer zeker mee. Overigens zitten er op het pleintje bij deze brouwerij aan aantal leuke food winkels; een leuke bakkerswinkel, een sjieke chocolatier en slager. Dus mocht je nog wat in willen slaan voor thuis…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close