Foodie in Noord-Ierland

Inmiddels ben ik alweer twee weken terug uit Noord-Ierland en ben ik ondertussen op persreis naar Malta geweest. Vaak als persreizen elkaar zo snel opvolgen vergeet ik soms wat ik tijdens de eerste reis heb gedaan en gegeten. Maar dat is nu absolúút niet het geval want wauw, wat heeft Noord-Ierland mij ontzettend verrast. Ik probeer altijd zo blanco mogelijk op reis te gaan, zonder al teveel verwachtingen. Als je dat doet word je namelijk pas echt verrast (of teleurgesteld, ook dat kan) door een bestemming. Noord-Ierland heeft me op alle fronten verbaasd. Wat een geweldige natuur, wat is Belfast leuk en wat is het eten er verrukkelijk. Vers is het kenmerk van Noord-Ierland, vrijwel alle producten die er worden gebruikt komen ofwel direct van het land of uit de zee. En dat proef je! Echt, als je op zoek bent naar een bestemming waar je heerlijk kunt eten dan hoort Noord-Ierland absoluut in het rijtje thuis. Aan de hand van deze Foodie in Noord-Ierland laat ik je kennismaken met de Noord-Ierse keuken.

James St. South Cookery School

seafood_fricassee

We begonnen onze eerste avond met een cooking class. Wat we zelf maakten mochten we gelukkig ook opeten. Het eerste gerecht: een seafood fricassee. Mijn reisgenoten maakten hem met schaal- en schelpdieren maar in verband met mijn zwangerschap had de chef voor mij diverse soorten vis klaargezet. Geen straf hoor! Het was een lekker licht maar erg smaakvol gerecht. Mochten jullie hier het recept van willen hebben, let me know. Ik heb hem hier liggen namelijk.

kwartel

Gelukkig kookte de chef ook nog gerechten uit zijn restaurant voor ons. Stiekem is het in het buitenland namelijk leuker om vooral te proeven van de gerechten daar. Mijn hoofdgerecht was kwartel met bramen. Goddelijk. Ik ben gek op kwartel!

witte_chocolademousse

Het dessert: witte chocolademousse met lavendelijs, lavendeljelly en verse frambozen. Ik ben niet zo gek op jelly, maar die mousse… mijn hemel. Witte chocoladebom. Heerlijk!

Ursa Minor Café

zuurdesemtoast

Bij Ursa Minor, wat Kleine Beer betekent.. Ok, wacht. Dit verhaal moet ik jullie even vertellen want het is zo schattig! Bakker Dara en zijn vrouw waren in verwachting van hun eerste kindje toen ze met het idee kwamen om een zuurdesembrood-bakkerij te beginnen. Toen de kleine nog in de buik zat werd hij liefkozend ursa minor genoemd, kleine beer. Uiteindelijk is dit dus de naam geworden van hun bakkerij. Hoe leuk! Maar in ieder geval, we kregen van Dara bij Ursa Minor een snelle demonstratie zuurdesembrood maken. Verrukkelijk brood, echt. Mazzelaars dat we zijn lunchten we daarna in het Ursa Minor Café waar ik ging voor vers zuurdesembrood met gekarameliseerde uien, green beans, kerrie en mozzarella.

Co Couture

brownie_bomb

Co Couture zit in Belfast en hier koop je de allerlekkerste handgemaakte chocolade met cacao uit Madagascar. We kregen tijdens een workshop uitleg over de diverse soorten cacao en welke invloed de smaak van de cacao op de chocolade kan hebben. We proefden diverse soorten cacaopoeder en diverse soorten chocolade. Het allerlekkerste was echter deze brownie bomb. Een melkchocolade bonbon gevuld met een soort browniemousse. Zo onwijs lekker.

Howard Street

fish_chips

Dineren deden we die avond bij Howard Street in Belfast. Een onwijs leuk restaurant waar je prachtige originele gerechten kunt eten, maar ook back to basics kan. Ik koos voor Fish & Chips, want daar kun je in de UK nooit de plank mee misslaan. Mijn tafelgenoten waren gelukkig schappelijk genoeg om het gerecht met me te delen, want voor mij was het teveel.

St. George’s Market

chicken_burrito

De zaterdagen en zondagen in Belfast zijn de dagen waarop het foodie walhalla is. Op die dagen staat de St. George’s Market namelijk in het teken van food. En trust me, je hebt nog nooit zo’n foodmarkt gezien als daar. Wat een hoop lekkers en wat een variatie! Van Antilliaans tot Mexicaans, van traditioneel Noord-Iers tot vegan en paleo stands, je kunt het echt zo gek niet bedenken. Omdat er geen lunch gepland stond voor de zaterdag kocht ik een waanzinnige chicken burrito. Gevuld met groenten, salsa, lekkere kaas, gekruide kip.. Hmm, ik krijg er weer zin in!

Hans Sloane Chocolate Festival

ijsje

Op onze route van Belfast naar Newcastle gingen we langs het Hans Sloane Chocolate Festival, dit wordt iedere twee jaar georganiseerd en ook daar vind je tal van foodstalletjes met lokale producten. Omdat ik de burrito al achter de kiezen had, had ik niet zo’n honger maar kocht ik wel een ijsje. Ik heb me namelijk laten vertellen dat dit ijs het lekkerste ijs van heel Noord-Ierland was. Was het inderdaad ook, zo lekker. Ik weet de smaken niet meer precies maar het was in ieder geval iets met rabarber.

Brunels

tomatensalade

De laatste twee nachten brachten we door in Newcastle en op de eerste avond dineerden we bij Brunels. Brunels wordt gerund door een jonge chef die graag experimenteert met gerechten. De menukaart is een combi van interessante Michelinwaardige gerechten en echte eetcafé gerechten. Mijn voorgerecht was tomatensalade met geitenkaasmousse. Erg lekker, maar de geitenkaas was niet heel sterk van smaak waardoor je die nauwelijks proefde.

rigatoni_met_truffel

Omdat we er zo nieuwsgierig naar waren bestelden we voor de hele tafel een bord Rigatoni met paddestoelen en truffel. De pasta was iets te ver door gegaard maar de smaak was heerlijk. Zie je het verschil in opmaak tussen dit bord en het voorgerecht dat ik had? Wat een verschil he! Zo zag het hele menu er bij Brunels dus uit. Ik vond het leuk.

kip

Mijn eigen hoofdgerecht was gebraden kip met zeewier en babymais. Heerlijk! Desserts heb ik vrijwel deze hele reis overgeslagen, ik zat gewoon te vol!

NI Food Tours

potatobread_met_ei

Zondag begonnen we onze dag met een foodtour van NI Food Tours. We trapten af bij Tracey Jeffery thuis waar we verwend werden met een lekker ontbijt. Ze maakte onder andere vers potato bread voor ons en een lokale boer kwam langs met zijn beroemde eieren die (vaak) twee eidooiers per ei bevatten.

Lokale Oesterboer

oesters

Bij een lokale oesterkweker kregen we verse schaal- en schelpdieren te proeven. Gelukkig lagen er krabbenpoten op de schaal waar ik echt van heb genoten. De vis en zeevruchten in Noord-Ierland zijn fantastisch, dit moet je echt hebben gegeten daar.

Mourne Seafood Bar

calamaris

We sloten de reis af bij Mourne Seafood Bar in Newcastle. Hoewel er ook andere gerechten op de kaart stonden, ga je daar uiteraard voor seafood. Als voorgerecht nam ik de calamaris die licht gepaneerd op tafel kwam. Lekker en niet al teveel.

papardelle_met_kreeft

Mijn hoofdgerecht was papardelle met kreeftensaus, zeeduivel en zeekraal. Ik begin alweer te kwijlen bij het zien van dit bord, deze pasta was zo ongelofelijk lekker! En die stukken kreeftenvlees in de saus, jum.

Zo, dat was een bomvolle Foodie in Noord-Ierland. Ik ben heel benieuwd wat jullie er van vinden? Zijn jullie bij het zien van de foto’s net zo verrast als ik was of had je dit soort eten eigenlijk wel verwacht? Op Instagram kreeg ik van iemand te horen dat zij in Noord-Ierland alleen maar brood en aardappels kon eten. Ik kan nu met zekerheid zeggen dat je dan echt op de verkeerde plekken bent geweest. Noord-Ierland en dan met name Belfast hebben waanzinnige restaurants en plekken waar je heerlijk kunt eten. Vrijwel alle producten die worden gebruikt zijn lokaal geproduceerd en kakelvers, en dat proef je echt.

Jep, Noord-Ierland heeft me onwijs verrast. Helaas kon ik in verband met mijn zwangerschap niet alles proeven, maar des te meer reden heb ik om samen met Tim eens terug te gaan naar dit land.

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Wat fijn dat het zo’n positieve verassing was! het ziet er allemaal super uit!

 2. Wat een heerlijke foto’s! Ik ben zelf wel eens in Iederland geweest, maar nog niet in Noord-Ierland. Ik verbaas mij er eerlijk gezegd wel over dat je daar zo lekker kunt eten. Maar dat is natuurlijk alleen maar een pluspunt :)

 3. Rachel says:

  oeh ziet er erg goed uit!

 4. Charlotte says:

  Oh wat ziet dat er allemaal lekker uit! Vergis je trouwens niet hoor, ook in de UK kun je smerige fish & chips krijgen. Ik kom er al 20 jaar en heb denk ik alle extremen wel gehad – van ultra luchtig en knapperig beslag in London tot een zompige vette vis in Minehead die je liever in de vuilnisbak zou kieperen. Scampi en chips is trouwens ook aan te raden!

 5. Daniëlle says:

  Die chicken burrito ziet er super lekker uit!

 6. Margriet says:

  Leuke topic!
  Wij hebben 1 jaar in Belfast gewerkt en dat was tegenover St George’s Market. Heul verveelunt… Die burrito hebben wij, en vrijwel alle collega’s met ons, iedere vrijdag gegeten. Om maar te zwijgen van de Marokkaan/O’Brien’s/Mace soda farls en last but sure not least: Simply fish and chips op de hoek, allemaal aan de straat om St George’s Market heen. En we hadden lunchbreak van een heel uur! Wat een leven daar, heerlijk!
  Bedankt voor je reviews, leuk!

 7. Vincent says:

  Super eettips voor Noord-Ierland. Die NI Food Tours maar eens doen volgende keer in Noord-Ierland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close