Mijn Tweede Kerstdiner

Ondanks dat Kerst al lang en breed voorbij is en we zelfs al weer in het nieuwe jaar zitten, wil ik jullie toch graag nog even laten zien waar mijn kerstdiner op Tweede Kerstdag uit bestond. Zoals ik al eerder vertelde vieren we steevast Eerste Kerstdag bij mijn schoonfamilie en zijn op Tweede Kerstdag mijn ouders aan de beurt. Helaas moest ik op Tweede Kerstdag wel eerst aan het werk waardoor het diner iets werd verlaat, maar desalniettemin hebben zowel mijn ouders als wij zelf veel moeite in het eten gestoken. Al een paar maanden geleden hadden mijn moeder en ik besloten dat het een uitgebreid diner zou worden met vier-gangen. De amuse was voor rekening van mijn ouders, evenals het hoofdgerecht inclusief de bijgerechten. Tim en ik waren verantwoordelijk voor het voorgerecht, het dessert en kochten bonbons voor bij de koffie/thee na.

Het diner was héérlijk en zoals elk jaar hebben we weer genoten. Kijk mee naar een aantal foto’s.

Amuse
Van de amuse ben ik vergeten een foto te maken, maar mijn moeder had een heerlijke champignonnensoep gemaakt. From scratch dus. Hij was heerlijk romig en precies zoals een goede champignonnensoep hoort te zijn.

eendenborstcarpaccio

Voorgerecht
Al een hele poos geleden besloten Tim en ik om eendenborstcarpaccio te serveren als hoofdgerecht. Eén van de leukste dingen aan koken voor een uitgebreider diner vind ik het opmaken van het bord. We waren best trots op het voorgerecht, ziet het er niet lekker uit? Ik ga dit zeker vaker maken.

De plakjes zijn dus eendenborstcarpaccio welke we hebben afgetopt met een salade van knapperige rucola, Parmezaan schilfers en geroosterde pijboompitjes. De dressing/saus die we hebben gebruikt is een Sherry/Truffel saus. Onwijs lekker en het paste perfect bij de eend.

vleesschotel

Hoofdgerechten
Natuurlijk moest het hoofdgerecht draaien om vlees en dat deed het ook zeker. We aten wild zwijn medaillons, ontzéttend lekker. Ik had nog nooit eerder wild zwijn gegeten maar vond het verrukkelijk. Daarnaast hebben mijn ouders nog een braadstuk gekocht dat bestond uit verschillende soorten vlees (waaronder varkensvlees en eend). Ook erg lekker, maar de wild zwijn medaillons spanden toch echt de kroon.

bospaddestoelen

jachtsaus

pommes
witlofhamkaasBijgerechten
Natuurlijk werden er ook nog verschillende bijgerechten bij het vlees geserveerd. Omkomen van de honger deden we in ieder geval niet. Niet alles staat op de foto, maar de bijgerechten die op tafel stonden waren:

 • Salade van gebakken bospaddenstoelen met paprika en ui
 • Knapperige groene salade
 • Verse sperziebonen met nootmuskaat
 • Een lekkere jachtsaus die goed paste bij het wild
 • Gebakken kerstboom aardappeltjes
 • Pommes Duchesses uit de oven met lente-ui
 • Witlofrolletjes met ham en kaas uit de oven

Creme brûlée

Dessert
Het dessert weten jullie al, maar ik maakte een crème brûlée. Het was even afwachten of mijn vader het lekker zou vinden -hij is niet zo’n toetjes mens-, maar hij vroeg of ik er niet een hele schaal van had kunnen maken in plaats van vier kleine schaaltjes. Het was overigens de eerste keer dat de crème brûlée écht goed gelukt was. De custard/pudding was goed van structuur en het suikerlaagje bovenop was goed knapperig. Yay!

We sloten het diner af met een kop koffie of thee en wat bonbons.

Het leukste aspect aan de feestdagen vind ik ongetwijfeld het uitgebreid koken. Ik heb een hekel aan de onregelmatigheid, bedrijven die niet bereikbaar zijn, chaos op het werk etc. maar het koken vind ik ge-wel-dig. Alleen om die reden vind ik het jammer dat de Kerst voorbij is en daarom vind ik dat we er ook met Pasen, verjaardagen en alle andere redenen die maar te verzinnen zijn, er maar een feestje van moeten maken.

Wat stond er bij jou met Kerst op tafel?

Join the Conversation

 1. Isabel says:

  Ziet er heerlijk uit zeg! Wij aten met kerst amusevorkjes (verschillende kleine hapjes aan een vork geprikt), een rivierkreeftjescocktail, ossenhaas met een kruidenkorst met verschillende bijgerechten een een zelfgemaakte chocomousse met witte chocoladesaus! Was ook allemaal echt heerlijk en superleuk om te maken!

 2. Tedje says:

  Hmmm die carpaccio!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close