Foodie in Dublin

#spon

In samenwerking met Tourism Ireland

Als je mij volgt op Instagram dan heb je het ongetwijfeld voorbij zien komen; Tim en ik waren twee weken terug met zijn tweeën een weekendje naar Dublin op uitnodiging van Tourism Ireland. Ierland an sich stond al langere tijd op Tims lijstje en het was eigenlijk de bedoeling dat we twee jaar geleden samen naar Belfast zouden gaan. Niet lang na het boeken van deze reis bleek ik zwanger te zijn van Cody en die zwangerschap verliep niet helemaal vlekkeloos (lees: bekkenpijn). Aangezien de citytrip ver in het derde trimester ging plaatsvinden, hebben we met pijn in ons hart geannuleerd. Maar toen was daar de uitnodiging om naar Dublin te komen en die kans grepen we natuurlijk met beide handen aan!

Via Instagram heb ik jullie tijdens de trip uitgebreid meegenomen via stories, maar volgende week komt de uitgebreide CITY GUIDE online waarin ik jullie echt alles ga vertellen. Er werd in ieder geval ook weer genoeg gegeten en daarom is het eindelijk weer eens tijd voor een Foodie in… Deze keer Foodie in Dublin dus!

Vrijdag

Ons vliegtuig naar Dublin vertrok vrijdag pas om 16.00u dus ons programma bestond uitsluitend nog uit een diner. En die was érg lekker. We aten bij The Green Hen en kozen voor een twee-gangendiner want voor een dessert hadden we geen ruimte meer – haha. The Green Hen is een Frans-georiënteerd restaurant; je vindt dan ook niet echt klassieke gerechten op de kaart.

green hen 1

Mijn voorgerecht bestond uit gamba’s met Njuda-worst,  vermouth, citroen en koriander. Die koriander proefde je overigens niet zo erg, gelukkig.

green hen 2

Als ik in restaurants eet let ik altijd wat beter op wat ik eet vanwege mijn buik, dus ik koos voor een relatief veilig gerecht als hoofdmaaltijd: gegrilde kip met bacon, pastinaakpuree, erwtjes en lente-ui. Zo lekker. Ik kreeg het niet op dus Tim heeft nog een stuk van de kip gegeten.

brooks 1

Zaterdag

We begonnen de zaterdag met een lekker ontbijtje in ons hotel. We overnachtten in het Brooks Hotel en daar maken ze het ontbijt op bestelling voor je klaar. Aangezien we een foodtour zouden gaan doen, koos ik voor een relatief licht ontbijt: zachtgekookte eitjes met broodsoldaatjes. Eén eitje ging naar Tim en ik at zelf nog wat plakjes toast met gezouten roomboter.

Om 10.00u verzamelden we voor onze foodtour met Fab Food Trails. Mocht je van plan zijn om deze tour te gaan doen en verrast willen worden: niet verder lezen! Ik ga je nu namelijk alles laten zien wat we hebben geproefd.

kaas

We trapten af met een kaasproeverij bij Sheridans Cheese, een súper leuk delicatessenzaakje met naast kaas ook diverse vleeswaren en producten die geserveerd kunnen worden bij kaas. De kaas wordt gemaakt van lokale melk.

pepper pot

Daarna liepen we door naar Powercourt House waar we bij The Pepper Pot een tasting kregen van: grof brood met gewéldige gerookte zalm en een heerlijke scone met jam en clotted cream. Deze scone is de lekkerste die ik ooit heb gegeten, zo zacht en luchtig en totaal niet droog. Ook het brood met de zalm was waanzinnig lekker, dus onthoud dit tentje als je naar Dublin gaat. Ze maken bij The Pepper Pot alles zelf, ook het brood.

IMG 4701

Fallon & Byrne is foodiewalhalla in Dublin. Het is een supermarkt met tal van te gekke producten in nóg leukere verpakking. Beneden zit geloof ik een wijnbar en boven een cafeetje waar je kunt eten. Ik ben helemaal vergeten een foto te maken van de snack (crackertjes met paté en uienchutney) die we daar kregen, maar hierboven wel wat producten die we er kochten.

burger

Er was een klein foodmarktje gaande in het centrum en bij het kraampje van Broughgammon kregen we een burger van kalfsvlees te proeven. Broughgammon is een boerderij in het Noorden van Ierland en ze maken hele mooie producten. Bovendien gebruiken ze ook echt alles van de dieren dus er is geen verspilling. De burger was precies zoals ‘ie hoort te zijn: onmogelijk om fatsoenlijk te eten maar erg lekker.

loose canon

Wijnliefhebbers moeten een bezoekje brengen aan Loose Canon, een heel klein zaakje vol mooie en lekkere wijnen. Ze serveren er echter ook charchuterie en je kunt er tosti’s eten. Bijzondere combinatie wel hè? Wij proefden er drie verschillende soorten salami’s en chorizo.

swan house

Een foodtour is niet compleet zonder een bezoekje aan een pub. Dat werd The Swan House waar we helaas geen pintje bier dronken maar een kleine whiskey-tasting kregen. Niet helemaal mijn ding, maar Tim werd er blij van. De pub zelf zag er wel heel gezellig uit trouwens.

icelab

De laatste stop van de foodtour was een hele goede. Bij Three Twenty Ice-Cream Lab konden we zien hoe ijs werd gemaakt met vloeibare stikstof en dat ijs kregen we ook direct te proeven. Het was Salted Caramel Brownie ijs, waanzinnig lekker. Het ijs krijgt door de stikstof een bijna stroperige textuur.

farrier draper

Na de foodtour doken we wat winkels in en aan het einde van de middag streken we neer bij Farrier & Draper, een hele hippe en gezellige cocktailbar waar je naast cocktails ook kunt eten. Tim ging voor een whiskey sour, ik koos voor mijn favoriete cocktail: de pornstar martini. Erbij hadden we een schaaltje gefrituurde inktvis en frietjes.

winding stairs

We sloten zaterdag-eetdag af bij restaurant The Winding Stairs. De voorgerechten die we kozen stelden eerlijk gezegd niet zoveel voor dus ik maakte alleen een foto van het hoofdgerecht: varkenswang met sperzieboontjes en een scotch egg. Het vlees was ongelofelijk lekker maar naar mijn smaak was de saus echt iets te zout. Tim vond het daarentegen perfect, smaken verschillen – haha.

brooks 2

Zondag

Onze zondag begon wederom met een ontbijtje in het hotel. Tim koos deze keer voor het Full Irish Breakfast; ik ging voor de gepocheerde eitjes met tomaat, champignons, potato bread (typische Iers) en een plakje bacon.

guinness

We maakten een ochtendwandeling van ongeveer 30 minuten naar het Guinness Storehouse waar we om 11.30u al aan een pint Guinness zaten. Mét foto van onszelf op de schuimkraag – hoe tof is dat?! Ik vond de storehouse onwijs leuk en ook echt een aanrader om te bezoeken, maar ben zelf niet zo weg van Guinness dus mijn biertje heb ik niet opgedronken.

roe co

Naderhand liepen we naar Roe & Co waar we kennis maakten met hun whiskey en hun manier van whiskey maken. Tijdens de tour ga je aan de slag met het maken van je eigen cocktail, op basis van whiskey uiteraard. Heel erg leuk! Naderhand krijg je bij de bar ook nog een cocktail maar helaas gingen we dat tijd-technisch niet meer redden.

De food scene in Ierland is behoorlijk aan het veranderen, steeds meer zie je invloeden van buitenaf en tijdens onze wandelingen door Dublin kwamen we dan ook met regelmaat Turkse, Taiwanese, Japanse etc. restaurants tegen. De stad heeft eigenlijk voor iedereen wel wat te bieden. Of je nou op zoek bent naar klassiek Iers comfort food of juist de wat meer hippe tenten, je gaat het ongetwijfeld in Dublin vinden.

Voor wat betreft het vega/vegan-aanbod: het is er, maar je moet zoeken. Vrijwel alle restaurants hebben we vega opties, maar voor wat ik heb kunnen zien is dit nog relatief beperkt.

Op de website van Tourism Ireland kun je nog veel meer (food)tips vinden, mocht je nog niet genoeg hebben aan bovenstaand lijstje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close