Foodie in Mechelen, België

Wellicht heb je het via Instagram of mijn eetoverzicht meegekregen, maar vorig weekend zat ik voor OMF in België. Op uitnodiging van visitvlaanderen.be mocht ik in 1 weekend twee steden gaan ontdekken. Twee pareltjes van steden die helemaal niet zo ver van ons Hollandse landje vandaan liggen, maar waar ik nog nooit was geweest: Mechelen en Leuven. Uiteraard ben ik op zoek gegaan naar de leukste en lekkerste hotspots zodat we jullie binnenkort kunnen verblijden met City Guide’s over beide steden. Maar wat ik er allemaal precies heb gegeten, dat laat ik natuurlijk zien in een ‘Foodie in…’ artikel. Vandaag Mechelen op het menu, kort maar krachtig en ik heb er heerlijk gegeten!

Vrijdag

Om kwart over 8 in de ochtend stapte ik in Deventer al op de trein richting België. Rond het middaguur kwam ik aan in Mechelen en je kunt je voorstellen; ik rammelde van de honger. Uiteraard had ik het een en ander bij me en werkte ik in de trein 4 eierkoeken weg (soms is dit ook een guilty pleasure van me, niet te stoppen), maar ik kan altijd eten en ik had echt wel trek.

Foto 14 07 17 12 53 16

Er was voor me gereserveerd bij Sister Bean en deze lunch/bruch/taart hotspot bleek naast mijn hotel te zitten. Vond het vrij lastig om een keuze te maken want de kaart was uitgebreid maar uiteindelijk bestelde ik een Croque Chorizo (YES, chorizoooooooo); broodbroedersbrood, chorizo, rucolapesto, geroosterde paprika en manchego. Erg lekker al vond ik de geroosterde paprika op mijn tostietje wat overheersend. Erbij een appel/kersensap. Check! Leuke zaak. Ik besloot later nog even terug te gaan voor ‘De allerbeste chocolademelk van de wereld’.

Foto 14 07 17 15 21 58

Nadat ik de Romboutstoren had beklommen (met waanzinnig uitzicht), ben ik op zoek gegaan naar leuke plekken die we jullie in de komende city guide gaan tippen. Bovenaan mijn lijstje stond MLKSHK BAR. Ik ben er twee keer voorbij gelopen en dat is niet zo gek achteraf gezien, dit superkleine tentje zit echt een beetje verstopt. Ín een pilaar zou je kunnen zeggen. Maar milkshakes maken kunnen ze. Ze hebben zo hun eigen combinatie’s bedacht maar je mag ook zeker zelf kiezen. Ik koos voor Witte Chocolade/Framboos. Niet te zwaar, welk lekker zoet en fris.


Foto 14 07 17 18 04 33

Foto 14 07 17 18 16 06

Na mijn milkshake liep ik richting ZOET, de leukste snoepwinkel van Mechelen als je het mij vraag. Een klein, stylish ingericht winkeltje met next level snoep en koek. Achter de toonbank ook een heleboel old school snoepjes in potten én de niet te missen ‘neuzekes’. Ik kocht er marshmallows met een smaakje; koffie, karamel, en de gewone melk en puur. En een doosje Stella Straciatella koekjes. Alleen al vanwege de verpakking kon ik deze niet laten staan. De koekje bleken klein en flinterdun te zijn, niet helemaal wat ik hoopte maar wel lekker.

Foto 14 07 17 18 03 58

Tussendoor liep ik nog even langs een bakker om 2 Maneblussers op te halen. Dit is een gevuld chocolaatje, verkrijgbaar in wit, melk en puur. Mechelaars worden ook wel Maneblussers genoemd, waarom precies vond ik online:

De naam “Maneblusser” verwijst naar de bijnaam van de Mechelaars: Maneblusser. Deze naam gaat terug op een legende volgens dewelke een dronkaard in 1687 tijdens een bewolkte nacht de volle maan achter de Sint-Romboutstoren zag en dacht dat die brandde. Hij sloeg alarm en de Mechelaars kwamen ijlings blussen, tot ze op de toren merkten dat het vals alarm was. Op het etiket van het bier van Mechelen stond tot 2013 de Sint-Romboutstoren. In 2013 werd het etiket vernieuwd. Sindsdien staat er een brandweerman op met een emmer met flesjes bier in de ene hand en in de andere hand een glas bier.

En ze hebben er dus ook een chocolaatje naar gemaakt.

Foto 14 07 17 20 09 05Foto 14 07 17 20 25 10

Foto 14 07 17 20 38 11

’s Avonds was er voor me gereserveerd bij COSMA. Het leuke aan een persreis zoals deze is dat je vaak in restaurants komt waarvan je van tevoren niet had gedacht er te komen. COSMA zit namelijk verstopt achterin een traiteur/delicatessenwinkel. Een en al van dezelfde eigenaar en het restaurant is nog maar kort open, maar nu al een succes. Hadden ze zelf niet helemaal verwacht maar als je er een keertje bent geweest, dan begrijp je het wel; heerlijk eten, fijne sfeer.

Ik at er steak tartare ‘van het Piemontese rund’, lente-rolletjes met krokante scampi en frambozendip, kerstomaatjes met wasabimascarpone en watermeloen met feta. Concept: een hoofdgerecht kiezen, eventueel een voorgerecht en vooral wat bijgerechtjes. Alles samen en door elkaar eten zodat je van alles tegelijk kunt genieten. Erg lekker maar het was wat veel dus de laatste twee zijn niet helemaal op gegaan.

Foto 14 07 17 21 33 15

Maar een dessert kon ik niet aan me voorbij laten gaan dus na een korte pauze (als het om zoet gaat hoef ik meestal niet heel lang te pauzeren) bestelde ik nog een rabarber crumble.

Zaterdag

Foto 15 07 17 08 55 02

Ik ontbeet in het hotel en daar was genoeg te kiezen. Zodra er gerookte zalm is hoef ik het aanbod nooit verder te bestuderen. Lekker met vers gesneden brood + wat druiven.

Foto 15 07 17 11 01 16

En als laatste hopte ik nog even binnen bij Sister Bean voor die warme choco. Dat werd er eentje met spicy kaneel shot, slagroom, karamel en Maltesers. En die Maltesers zaten er ook nog eens in. Perfecte afsluiter van Mechelen!

Join the Conversation

  1. Neverdullmoments says:

    Die chocolademelk! Daarna valt toch iedere chocolademelk tegen?! Leuk geschreven :)

  2. FLoris says:

    Ziet er heel leuk uit, misschien binnenkort weer een keer een weekendje stedentripje :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close