In deze Eten in Çesme, neem ik je mee naar een regio in Turkije, die ik pas sinds kort heb ontdekt. Een pareltje waar we allemaal nog veel te weinig over weten, maar die absoluut het bezoeken waard is.
Sinds lange tijd ben ik weer een keer op persreis geweest! Om precies te zijn naar regio Çesme, aan de zuidkant van Izmir, de derde grootste stad van Turkije.
Voordat ik kinderen had, was ik vrijwel iedere maand een keertje op reis voor Ohmyfoodness, maar toen mijn oudste werd geboren vond ik het belangrijk om op zoek te gaan naar een nieuwe balans in mijn leven als mama en om alle aandacht naar hem (en later zijn broertje) uit te laten gaan.
Nu ze allebei alweer wat ouder zijn, op school zitten en ik het co-ouderschap met hun vader deel, is er voor mij weer wat meer ruimte ontstaan om te gaan reizen. En daar maak ik gretig gebruik van!
Half augustus stapte ik in het vliegtuig naar Turkije om de regio Çesme te ontdekken en vandaag vertel ik je alles over eten in Çesme. Dat de Turkse keuken heerlijk is wist ik al, maar dat je er ook culinair op zeer hoog niveau kunt eten, bleek een verrassing.
Binnenkort deel ik hier op OMF nog wat meer tips over deze regio ten zuiden van Izmir, maar laten we eerst focussen op het eten.
Inhoudsopgave
Eten in Alaçatı
Eten in Alaçatı is een feestje en je hoeft niet lang te zoeken voordat je een heerlijk restaurant tegenkomt. De gezellige, picture perfect straatjes zijn bezaaid met gezellige terrasjes en de heerlijke eetgeuren komen je op ieder moment van de dag tegemoet.
Je kunt ervoor kiezen om in een van deze, zeer drukke maar ook heel gezellige, straatjes te gaan dineren. Onderstaande tips gaan echter wat meer buiten de gebaande paden en zijn regelrechte pareltjes.
Sota Alaçatı
Restaurant Sota hoort bij een kleinschalig B&B, dus kijk niet gek op als je ineens het zwembad naast je restauranttafel ziet. Een bijzondere mix, maar het zorgt wel voor een heerlijk sfeertje.
Restaurant Sota ligt een klein stukje buiten het drukke centrum van Alaçatı, maar is een parel die je eigenlijk niet mag overslaan. Zeker niet als je een liefhebber bent van eten uit de zee, want vis, schaal- en schelpdieren voeren de boventoon in het menu.
Middenin het openlucht terras staat een enorm grote olijfboom en de vrolijke tegeltjes op de vloer doen haast Portugees aan. Een heerlijk restaurant om uitgebreid en rustig te tafelen.
P.S: zorg ervoor dat je Katmer als dessert besteld. Dit krokante deeg met een vulling van room, roomijs en pistache is echt gruwelijk lekker.
Alaçatı, 11039. Sokak No:18, 35930 Çeşme/İzmir
Ova Sofra
Van compleet andere orde is farm to table restaurant Ova Sofra. Een stukje buiten Alaçatı en compleet in de middle of nowhere. Als je er in het donker heen rijdt zul je je zeer waarschijnlijk afvragen waar je nu weer belandt bent, maar geloof mij: het is dik de moeite waard.
Ova Sofra is een familierestaurant dat is ontstaan uit een passie voor koken. De eigenaressen kookten in eerste instantie regelmatig voor hun buren, tot die vroegen of ze niet een restaurant konden beginnen. Dat restaurant is er nu. Ruim van tevoren reserveren is aan te raden; er zijn slechts 8 (ruime) tafels en ze houden zich strikt aan een maximum aantal gasten.
Ze zijn dan ook afhankelijk van de oogst van de dag. ’s Ochtends wordt bekeken wat er te oogsten is en die ingrediënten gebruiken ze in het menu van de avond. Waanzinnig vers dus allemaal en echt authentiek Turks.
Ovacık, İnice Küme evler No 11, 35930 Çeşme/İzmir
Eten in Urla
Een andere, heerlijke stad in regio Çesme is Urla, een kunstzinnig stadje met tal van ateliers, de mooiste winkels en tientallen plekken om op de kiek te zetten. Met de camera om je nek blijf je maar foto’s maken.
Regio Urla heeft een tiental hele fijne wijnhuizen, waarover in een ander artikel later meer, maar je kunt er ook zalig eten. Hierbij drie van mijn top tips.
HUS
Eén van de wijnhuizen in regio Urla is HUS Vineyard. Een kleinschalige wijngaard, die wordt gerund door eigenaresse Ceylan Ertörer Diaz Leon. Ceylan had als doel de wijndroom van haar moeder voort te zetten, samen met haar man. Tot plotseling haar 34-jarige man enkele jaren geleden overleed en ze er alleen voor kwam te staan. Wat een powerhouse van een vrouw en wat een geweldige plek heeft ze gecreëerd.
HUS is een heerlijke plek om wijn te proeven in de mooie tuin met uitzicht over de wijngaarden, maar het kleine scala aan gerechten dat ze klaar kunnen maken in de keuken is ook fantastisch. Wij proefden er een geweldig gerecht van kaasmousse met lokale groene kruiden, groene appel en gekarameliseerde hazelnoten met honing. Ge-ni-aal lekker.
Kuşçular Mah. 8018/1 Sk. No:39, URLA / İZMİR
Vino Locale
De allereerste Michelinster in regio Urla is dit jaar uitgereikt aan restaurant Vino Locale. En het toeval wil ook, dat de beste sommelier van Turkije (een vrouw!) mede-eigenaar is. Sommelier Seray Kumbasar en haar man (de chef) Ozan Kumbasar zijn Vino Locale enkele jaren geleden gestart. Het restaurant is geboren vanuit passie en dat Ozan nooit een ‘officiële chefsopleiding’ heeft gehad, zul je nooit zeggen.
Bij Vino Locale kun je genieten van heerlijke gerechten, gemaakt met lokale ingrediënten en gepaard met mooie wijnen. Iedere maand lanceren ze een nieuw menu, alleen de lemon parfait, naar het recept van Ozans moeder, is de constante factor.
Van tevoren reserveren, het restaurant is namelijk niet zo groot.
Kuşçular, 8037. Sk. No:3, 35430 Urla/Izmir.
Girit Pastanesi 1950
Een beetje verborgen in het centrum van Urla ligt Girit Pastenesi 1950. Het is een piepklein zaakje, met een heel klein terras, maar je haalt er een authentieke Turkse lekkernij: Kazandibi. Kazandibi is een soort gekarameliseerde melkpudding. Je kunt het ’t beste vergelijken met een dikke custard die wordt gebakken in een grote pan, waardoor de onderste laag een gebakken laagje krijgt.
De custard is verder verrijkt met amandelen. Meestal wordt het geserveerd als dessert, maar wij proefden het bij een kopje koffie en dat smaakte ook meer dan goed. Je kunt vragen om een bolletje ijs erbij, mocht je dat lekker vinden.
Yeni, Zafer Cd. No:79, 35340 Urla/İzmir
Ander eten in Çesme
Als ik een ding heb gedaan tijdens mijn bezoek aan regio Çesme, is het wel lekker eten. Ik wil nog één restaurant aan je tippen die officieel niet in de regio ligt, maar net iets erbuiten. Het restaurant ligt echter vlakbij een zeer bekende badplaats, dus de kans is best aanwezig dat je hier een keer in de buurt komt.
Çiy restaurant & Konukevi
Dichtbij de bekende badplaats Kuşadası light restaurant Çiy verstopt, een restaurant met wederom een prachtig terras, regio Çesme stikt ervan! en een even zo mooi uitzicht bij daglicht. De vrouwelijke chef kookt hier met de mooiste ingrediënten. Alles wordt zelfgemaakt, zelfs het zuurdesembrood dat als voorafje wordt geserveerd. En daarmee scoor je natuurlijk punten!
We genoten van een veel-gangen diner, maar dat was absoluut geen straf an de mooi gedekte tafels, onder de prachtige en enorme boom die het terras versiert. De service was geweldig en al het personeel ontzettend vriendelijk. Als je graag uitgebreid wilt dineren, is dit de plek waar je moet zijn.
Caferli, Zeybekler Sokak No: 6, 09430 Kuşadası/Aydın
Kortom: eten in Çesme is echt één groot feest. Van geweldig smaakvolle, authentieke gerechten tot luxere Michelin-kwaliteit diners, je vindt het er allemaal. Voor echte foodies is dit dan ook een regio die je eigenlijk niet zou mogen overslaan.
Vanaf de diverse vliegvelden in Nederland vlieg je in 3,5 uur naar Istanbul en van daaruit nog in drie kwartier naar Izmir.
Meer van dit soort handige eettips i.c.m. een eetoverzicht? Hier vind je al onze reis-eetoverzichten.
Met dank aan GoTurkiye voor de uitnodiging van deze reis.