Foodie in Antwerpen

Hallo daar! Als je mij volgt op Instagram dan weet je dat ik onlangs met hubby Tim twee dagen in Antwerpen was. We waren uitgenodigd door Toerisme Vlaanderen vanwege de campagne Flemish Masters. Dit jaar en de komende twee jaren koppelt Toerisme Vlaanderen meesters uit de oude kunst aan hedendaagse masters. In Week van OMF heb ik er al iets meer over verteld en daar hebben jullie tevens wat snapshots uit Antwerpen kunnen zien. Vandaag is het tijd voor het allerleukste deel wat mij betreft namelijk: ETEN! Zoals altijd neem ik jullie weer mee in een eetoverzicht en deze keer is het dus Foodie in Antwerpen.

Coffeelabs

Coffeelabs

Op vrijdagochtend reden we al vroeg richting Antwerpen en omdat het maar 2 uur rijden is, waren we lekker bijtijds in de stad. We ploften neer bij Coffeelabs waar ik ging voor cappuccino en Tim voor een chai tea latte, zijn favoriet. Omdat de taartjes in de vitrine er zó lekker uitzagen kon ik me niet inhouden en deelden we een stuk lemon & poppyseedcake. Die viel in de smaak!

Bourla

Bourla

Bourla

Op jullie aanraden streken we voor de lunch neer op het terras van Bourla, achter de schouwburg. We hadden zo’n mazzel met het weer! Het was echt heerlijk dat we buiten konden zitten. Hoewel de kaart vrij uitgebreid was, waren we er al snel over uit wat we namen. Uiteraard een biertje, Kriek voor mij want daar had ik écht zin in, en daarbij garnalen- en kaaskroketjes. Van ieder kregen we er twee dus onderling konden we er mooi eentje wisselen. Vooral de garnalenkroket was zálig.

De Koninck

De Koninck

De Koninck

Brouwerij de Koninck

Vanuit het centrum liepen we naar Brouwerij de Koninck. Een flink eindje lopen (30 minuten) maar zeer zeker de moeite waard als je in Antwerpen bent. Je kunt een tour door de brouwerij doen maar achteraf vonden we deze niet de moeite waard. Er is vrij weinig te zien en de historie van het bier en de brouwerij wordt eigenlijk alleen maar vertelt door minder van films, niet heel spannend. Wel krijg je bij het doen van de tour vooraf een biertje en kun je er naderhand ook eentje halen bij de bar. Da’s dan wel weer heel leuk.

Jitsk

Jitsk

Op het terrein van de brouwerij zitten een aantal kleine zaakjes die ook echt de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo ook Jitsk. Ik vond hiervan al een chocolaatje op onze hotelkamer en België kun je eigenlijk niet verlaten zonder goede Belgische chocolade geproefd te hebben. We kochten bij Jitsk hun eigen variatie op Twix en Melo Cakes, beide erg lekker. De bonbons lieten we, met pijn in mijn hart, voor wat ze waren – daar had ik nog veel teveel van thuis.

The Butcher's Son

The Butcher’s Son & Only Cheese

Ook vonden we een fantástische slagerij en kaaswinkeltje om de hoek van de brouwerij. We konden beide shops niet voorbij gaan zonder er iets te kopen. Bij Only Cheese namen we twee kaasproeverijtjes mee voor thuis en bij The Butcher’s Son lieten we ons adviseren door de slager zelf. We gingen naar huis met prachtige gedroogde en gerookte hammen en salami met truffel en Parmezaan. Als je in de buurt bent: ga alsjeblieft naar deze zaakjes en koop er iets!

Standard

Standard

Standard

Standard

Voor het diner werden we verwacht bij restaurant Standard, een nieuwe pizzeria op het terrein van PAKT. Bij Standard werken ze zoveel mogelijk met biologische en onbespoten kruiden- en groentesoorten die groeien op het dak van PAKT. In mijn weekoverzicht vertelde ik het al: PAKT is een complex van oude pakhuizen waarin creatieve ondernemers zijn gevestigd. Op de daken van deze pakhuizen hebben ze een urban farm weten te creëren waar tegenwoordig diverse groenten- en kruidensoorten worden verbouwd voor onder andere restaurant The Jane – heel tof. Maar goed, Standard dus. Groenten en kruiden van het dak en pizzabodems van zuurdesemdeeg, dit laatste maakt de pizza een stuk lichter verteerbaar – top! Als voorgerecht deelden we charchuterie met flatbread en als pizza koos ik voor de variant met burrata aangezien ik daar verslaafd aan ben de laatste tijd. Hoewel we erg lang moesten wachten op ons eten, smaakte het gelukkig wel maar súper bijzonder vonden we het niet.

Cocktails at Nine
Cocktails at Nine

Cocktails at Nine

Vriendinnetje Nanda tipte Cocktails at Nine als plek waar we echt even een drankje moesten doen. Na dik een half uur teruglopen naar het centrum hadden we best wel zin in een drankje en dus ploften we neer op een van de loungesets in de tuin. Wat een heerlijke plek en wat een kundige cocktailmakers bij Cocktails at Nine! De kaart is gigantisch, evenals de prijzen aldaar trouwens – bijna dertig euro voor twee cocktails – pff, maar de medewerkers adviseren je met liefde als je geen keuze kunt maken. Tim nam een Whiskey Sour die zeer goed in de smaak viel, ik ging voor de Violet Lady. Heerlijk.

De Witte Lelie

De Witte Lelie

De Witte Lelie

In het hotel waar we verbleven stond de volgende ochtend een ontbijtje op ons te wachten. Ik kan altijd dagenlang uit kijken naar hotelontbijtje; De Witte Lelie stelde niet teleur. De avond van te voren werd ons al gevraagd hoe laat we aan tafel wilden, wat ons deed vermoeden dat het geen standaard ontbijtbuffet zou zijn. Dit bleek te kloppen. Er was een tafel voor ons gedekt waarop al verse broodjes stonden, erbij een kopje koffie, vers geperste jus en beleg kon je wel van een bescheiden buffetje halen. Er werd gevraagd of we en hoe we ons eitje wilden en ik zag zelfs taart staan waar we van konden pakken. Zo luxe, echt verwennerij. We hebben heerlijk rustig aan gedaan.

Antwerpen Proeft

Antwerpen Proeft

Antwerpen Proeft

Antwerpen Proeft

Antwerpen Proeft

Antwerpen Proeft

Als afsluiter van ons tripje naar Antwerpen bezochten we op zaterdagmiddag Antwerpen Proeft. Antwerpen Proeft is een beetje te vergelijken met Taste of Amsterdam, diverse restaurants staan er met hun truck/stand waar je kleine gerechtjes kunt kopen. Verder zijn er diverse winkeltjes, kookdemonstraties, proeverijen en workshops. Het foodfestival wordt ieder jaar georganiseerd aan de Waagnatie en wij hadden de mazzel dat het top weer was. We ontvingen van de organisatie consumptiebonnen en daarmee haalden we een paar lekkere gerechtjes:

  • Plateau van eend met gegrilde mini donut met eendenbout, eendenlevermousse en triple sec infusie | bruschetta eendenborst | gésiers de canard | eendenbitterbal met honing-mosterdmayo | bruschetta eendenlevermousse
  • Geweldig lekkere frietjes met kaassaus, chorizo en jalapeños
  • Sticky ribs met krieltjes en een frisse salade
  • Bitterballen gevuld met slowcooked rundvlees en bier

Je kunt je voorstellen dat we zéér voldaan weer naar huis gingen. Het is jammer dat we niet nog een dag hadden want er waren een aantal plekjes in Antwerpen waar ik heel graag nog even langs wilde. Zo kreeg ik ontzéttend vaak de tip dat ik naar Hoeked Donuts moest gaan voor vierkante donuts en werd Gelato Factory vaak genoemd vanwege waanzinnig lekker ijs. Maar goed, die bewaren we even voor de volgende keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close