Foodie in Cork, Ierland

Wellicht heb je het meegekregen via Instagram, maar vorige week zat ik voor OMF in Cork, Ierland. Ook wel bekend als een enorm foodwalhalla gezien de vele lokale producten die er te krijgen zijn én de typisch Corkse gerechten zoals Tripe & Drisheen  (maag van een dier + bloedpudding) of Crubeen (varkenstenen). Echte carnivoren die Corken, maar mij hoef je er niet perse voor wakker te maken. Ik hou het wel bij Irish Butter Fudge. En scones. En Chester Cake (Chester Cake? Lees maar snel verder wat dat precies is). Want uiteindelijk ben ik natuurlijk een enorme zoetekauw en kan ik dit soort dingen moeiteloos achter elkaar wegwerken, maar dat neemt niet weg dat een bordje Fish and Chips en een flinke Irish Steak er ook prima in gaan. Kortom, wat eten betreft (zoet én hartig) is Cork een stad naar mijn hart!

Maandag

Direct uit het vliegtuig richting de English Market rijden. Kan het nog beter? Deze markt stond bovenaan mijn lijstje van plekken die ik graag in Cork wilde bezoeken, dus dat we hier als eerste naartoe reden was natuurlijk een perfect begin van het tripje Cork. Alles wat typisch Iers is, of wat een lokaal product is, wordt hier verkocht. Van fudge en chocolade (deze waren hemels trouwens) tot aan en de eerder genoemde vleesgerechten.

Bij een bakkerskraam midden in de English Market lagen deze enorme scones. Daar zijn mijn Lavendel Scones helemaal niets bij, was het eerste wat ik dacht toen ik deze units zag. Toch maar eens die grote scones vorm kopen bij Dille&Kamille om ook deze grootte te kunnen fabriceren. Zien ze er niet heerlijk uit? Beetje lemon curd erbij, kopje Engelse thee…

Chester Cake

Over Engelse thee gesproken; de Chester Cake. Wat Engelse thee daarmee te maken heeft? Daar kwam ik later pas achter. Eerst proefde ik een stuk van deze goedkope, kruidige cake omdat die enorme blokken me toch echt wel een beetje aan lagen te staren. Conclusie: lekker. HEEL lekker. Daaropvolgende conclusie: Ik heb het recept nodig. Via onze gids Tony probeerde ik hieraan te komen maar helaas; het recept is geheim en ook hij had geen flauw idee dus we konden alleen maar gissen naar de ingrediënten. Wel wist hij me te vertellen dat deze cake van vroeger uit eigenlijk cake voor de armen is. Het is namelijk van restjes cake gemaakt.

Geheim dus, totdat Tony zijn vrouw vroeg eens op zoek te gaan naar het recept en zodoende heb ik het nu toch in mijn bezit. Wat een held die Tony. En die Engelse thee? Daar moet de cake dus een nacht lang in weken, zorgt denk ik o.a. voor de kleffe structuur. Ik ga binnenkort met het recept aan de slag!

Ik lunchte bij de Crawford Art Gallery en de tafel was aangekleed met heerlijk Engelse kopjes en schoteltjes. Perfecte setting als je het mij vraagt. Vooraf at ik hartig brood met een likje boter en daarna Fish and Chips met limoenmayonaise en een beetje salade. Ben je in Cork? Ga dan hier lunchen. En mocht je het leuk vinden dan kun je erna nog een rondje door de galerie lopen.

‘s Avonds aten we bij Cornstore en daar bestelde ik vooraf een donker brood met gerookte zalm, kappertjes en sla. Als hoofdgerecht koos ik voor vlees vanwege de veelbelovende naam: Low&Slow Beef Brisket. Erna cheesecake (uiteraard) met mangosorbet. Het voorafje was lekker maar niet heel bijzonder. Het hoofdgerecht viel helaas tegen. Ik denk niet dat dit vlees lang gegaard heeft, althans; niet op de juiste manier want het vlees was droog. Jammer want het is wel een leuke en gezellige zaak. Het eten is echter wat simpel te noemen en de gerechten zijn niet op zijn lekkerst uitgevoerd maar ga je voor enkel een drankje naar Cornstore? Zeker doen, de Gin Tonics zagen er prachtig uit en zoals ik al zei, aan de sfeer ligt het niet.

Dinsdag

Zo. Goedemorgen. Bij het River Lee Hotel weten ze wel wat goed ontbijten is. En vooral: wat service is. Ik zat nog niet eens en er werd me al gevraagd of ik thee of koffie wilde én, of ik ook wat toast wilde. Zeker weten antwoordde ik ietwat verbouwereerd door deze snelheid en ging vervolgens eens kijken wat er allemaal voor lekkers was. Ik koos ervoor de dag een beetje gezond te starten met yoghurt met granola, honing en wat notenkruim. Daarnaast dus toast, met bacon en een gepocheerd eitje. Later pakte ik nog 2 gepocheerde peren.

U wilde honing?

Of een muffin? Scones? Het River Lee Hotel lieve mensen. Alleen al vanwege het ontbijt.

In het charmante Kinsale (op zo’n 20 minuutjes rijden vanaf Cork) streken we na een wandeling door dit authentieke stadje neer bij het Lemon Leaf Café voor een kopje thee met uiteraard iets zoets (in mijn geval is dit wel vanzelfsprekend te noemen). Ik kon niet kiezen want de hele vitrine stond vol met de lekkerste taarten; van lemon meringue tot aan worteltaart en scones. Ik koos voor een bescheiden stukje karamel shortcake.

Dit aangevallen bordje taart ziet er misschien niet heel aantrekkelijk uit maar dat was het wel. Héél aantrekkelijk zelfs want deze aardbeiencrumble was om je vingers bij af te likken. Tony, onze gids, bestelde dit warme stukje gebak en we móesten proeven van hem. We aten het bordje met zijn vieren leeg, zó lekker!

Onze lunch in Kinsale aten we bij Jim Edwards Pub en daar mochten we kiezen uit groentensoep of vissoep. Ik koos voor vissoep en daarbij werden sandwiches en belegde sneetjes stokbrood geserveerd. Erg lekker en vooral fijn dat alles tegelijk op tafel werd gezet zodat je alles door elkaar kon eten, ik hou ervan.

In een grote winkel vol Ierse souvenirs en zoetigheden belanden, is geen goed idee. Of juist wel misschien… Het zit ‘m niet zozeer in de souvenirs maar in de zoetigheden (verrassend). Het liefst stop ik alles wat me lekker lijkt in mijn mandje maar ik heb het weten te beperken tot een doosje Ierse fudge voor Sabine (want die moest ze toch echt even proeven van me), een blok fudge met Ierse likeur en witte chocolade, en een mooi vormgegeven doosje (alleen dat kan al een reden zijn voor mij om iets te kopen) met truffels met framboos en knettersuiker.

En dan weer in het busje van gids Tony stappen om vervolgens door hem verrast te worden met een doosje Chester Cake voor ons allemaal. Hóe lief is deze man? Dat hij het überhaupt nog ergens gevonden heeft is vrij bijzonder want bij de English Market hoorde ik dat er maar een paar plekken in Cork zijn waar je dit kunt kopen.

Tijd voor het diner en dat was deze keer bij Jacobs on the Mall. We kregen eerst weer het hartige brood met boter, maar om niet al te vol te raken at ik daar niet veel van. Vooraf koos ik voor blauwe kaas bitterballen met mosterd en appelmoes. Erna Ierse steak en daarna witte chocolade cheesecake met frambozen en slagroom.

Mijn ontbijt van de dag ervoor viel natuurlijk niet te overtreffen, maar ook dit was een prima ontbijt in The Clayton Hotel. Ik at toast met scrambled erg, twee andere stukjes brood met een beetje jam (de oranje variant was trouwens erg bitter, niet mijn favoriet) en wat fruit. Én: pannenkoekjes met honing en kokosrasp. Die pannenkoekjes kon je zelf maken met een ‘pannenkoekenapparaat’. Simpelweg op OK drukken en een minuutje wachten.

De afsluiter van de dag was deze lekkere tortellini met spinazie. Dit at ik bij de Titanic Bar & Grill nadat ik de Titanic Experience had gedaan. Redelijk hongerig schoof ik aan tafel dus deze lekkere lunch was erg welkom.

Dit was mijn eetoverzicht maar er is meer te vertellen over Cork dus binnenkort doe ik nog uitgebreider verslag, in de vorm van een CityGuide. Hierin kun je lezen waar ik allemaal ben geweest en wat volgens mij echte aanraders zijn. Hopelijk een inspiratiebron voor jou om Cork te bezoeken en wellicht een handleiding op het moment dat je er bent.

Mijn trip naar Cork is mogelijk gemaakt door het Iers Verkeersbureau en Zoover. Wil je Cork ook gaan ontdekken? Hou dan OMF in de gaten voor de CityGuide en check de website van Zoover vast voor het last-minute aanbod.

Join the Conversation

  1. Leuk om te lezen! Het ziet er allemaal heerlijk uit.

  2. Hee ik was afgelopen maart in Cork, met St. Patrick’s Day. Grappig om te zien hoe ons weekend heel anders was dan dit weekend. Bij ons was het vooral bier proeven. Ook wel veel eten, maar niet zo culinair, hip en veel. Wel een erg leuk stadje dat Cork!

  3. Britt says:

    Ik ben nu wel heel erg benieuwd naar die Chester cake!

    1. Ik zit toevallig net het recept uit te werken, binnenkort ga ik ermee aan de slag!

  4. Wat ziet het er allemaal lekker uit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close