Clafoutis

Een tijdje geleden waren Tim en ik bij vrienden op bezoek in Den Haag. Aangezien de vrouwelijk helft een française is, stond de tafel vol met lekker eten en één van die dingen was clafoutis. Ik moet tot mijn schaamte bekennen dat ik voor dat moment nog niet eerder clafoutis had gegeten maar dat ik er wel erg benieuwd naar was. Clafoutis bestempel ik inmiddels het liefst als een grote pannenkoeken’taart’ met kersen. Het allerlekkerst als de kersen in het seizoen zijn natuurlijk, maar uiteraard kun je ook prima kersen uit een pot of blik gebruiken. Eenmaal thuis zette ik de clafoutis op mijn to-make lijstje en niet veel later bedacht ik me dat ik al jaren een kookboek in de kast heb staan, bomvol Franse patisserie recepten: Tarte Tartin. Het duurde niet lang voordat ik het recept voor clafoutis tegenkwam en ik ermee aan de slag ging. Het resultaat zie je in de video hieronder.

Ik moet heel eerlijk bekennen dat dit recept wel voor een ietwat te eiige smaakt zorgde maar daar heb ik een aantal tips voor:

  • Voeg 100 gr kristalsuiker toe aan het beslag
  • Voeg 4 el Kirsch (kersenlikeur) toe aan het beslag
  • Gebruik 1 tl vanille-aroma (of verse vanille) en 1 zakje vanillesuiker voor het beslag
  • Laat de poedersuiker niet achterwege


Klik hier als je de video niet kunt zien

Clafoutis

3 van 1 stem

Clafoutis

Porties6 personen

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 40 gr bloem
  • snufje zout
  • 125 ml volle melk
  • 125 gr crème fraiche
  • 1 bakje kersen 400 gr
  • boter + suiker om in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Vet de ovenschaal in met boter en bestrooi hem met suiker.
  • Doe de eieren, bloem en het zout in een kom. Schenk er beetje bij beetje wat melk bij en voeg de crème fraîche toe terwijl je het geheel tot een glad beslag klopt.
  • Schenk het 'pannenkoekbeslag' in de ovenschaal en verdeel de kersen over de schaal.
  • Bak de clafoutis in het midden van de oven in 35 minuten gaar. Serveer de clafoutis warm of koud en garneer hem rijkelijk met poedersuiker.

Join the Conversation

  1. Dorien says:

    ik heb dit gerecht nu al zo vaak voorbij zien komen, ook hier maar eens op de (veel te lange) to bake list zetten :)

  2. Ik kom echt super graag op je blog en heb ook een redelijk aantal gerechten van je op mijn Pinterest bord staan en dus gekookt :). Heerlijk een foodblog waar je echt lekkere recepten publiceert, zonder pakjes maar ook zonder het suikervrije, glutenvrije, er mag niks meer in zitten want alles is slecht geneuzel! Maar, begrijp me niet verkeerd, ik mis de laatste tijd wel een beetje deze gerechten. Er staan veel, leuke, reisverslagen, eetoverzichten etc. Maar ik mis een beetje de recepten voor een avond na je werk, wanneer er nog gekookt moet worden. Maar verder, keep up the good work!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close