Deze kookboeken heb ik wél gehouden na de #OMFboekenmarkt

Afgelopen december organiseerde ik een online ‘OMF Boekenmarkt’. Na een blik op mijn enorm ontplofte kookboekencollectie besloot ik het rigoureus aan te pakken en alleen kookboeken te houden waar ik écht nog graag uit kook, die een herinnering met zich mee brengen of die zijn gesigneerd. De boeken die ik niet meer gebruikte maar die bij een ander waarschijnlijk een heel nieuw leven konden krijgen mochten weg.

Ik maakte 25 stapeltjes van 3-5 boeken en verkocht deze via de OMF Shop tegen verzendkosten. Dat liep compleet uit de hand. Jullie waren met ruim 1.500 mensen tegelijk aan het proberen een boekpakket te pakken te krijgen en klapten de website eruit. Uiteindelijk waren de 25 boekpakketten in no-time weg en hebben al mijn oude boeken hopelijk een nieuw, fijner plekje gekregen. De vraag die me naderhand het meest gesteld werd: welke kookboeken heb je dan wél gehouden? Van de bijna 200 boeken heb ik nog steeds een flinke stapel over en die wilde ik wel even met je delen.

Kookboeken voorsituatie

Kookboeken nasituatie

Nog even een voor- en na-situatie. De bovenste foto laat mijn kookboekenverzameling zien voordat ik deze had uitgemest. De onderste foto de situatie na. Sommige mensen vinden het zonde dat ik zoveel weg heb gedaan, maar ik vond het vooral zonde dat er kookboeken stonden te verstoffen.

Deze boeken heb ik gehouden…

Dan nu de boeken die ik allemaal heb gehouden. Alsnog behoorlijk wat! Sommige titels hebben een linkje onder zich, als je daarop klikt ga je naar de bijbehorende recensie/Cook the Books. Op de foto hierboven zul je ook nog een paar boeken zien die niet in het lijstje hieronder staan, dit zijn boeken die gemaakt zijn door collega bloggers en/of boeken die zijn gesigneerd en dus niet weg konden. De boeken hieronder zijn mijn favorieten.

Donna Hay – Ik heb een aantal boeken van Donna Hay weggedaan maar ik heb er ook een paar gehouden die ik nog wel de moeite waard vond: Nieuwe Klassiekers (dit was één van de eerste boeken die ik echt zelf kocht), Basics to Brilliance Kids, Basics to Brilliance en Modern Baking

Matt Preston – Eén van mijn favoriete comfort food koks, zijn boeken heb ik allemaal gehouden: De Perfecte Preston, Yummy Easy Quick, Matt Preston’s 100 beste recepten, Fast Fresh and Unbelievably Delicious.

Yotam Ottolenghi – Ik ben groot fan van Ottolenghi en vind zijn kookboeken ook echt van toegevoegde waarde omdat hij met gerechten en smaakcombinaties komt die ik zelf niet zo zou verzinnen. Zijn boeken heb ik dan ook allemaal gehouden: Jeruzalem, Simpel, Plenty More, Flavour, Sweet

Little Black Book – Little Black Book van Michael Zebrowski is echt een soort bijbel voor ‘pastry chefs’. Een soort leerboek waar dus ook echt ingewikkelde recepten in staan.

Gwenn’s Bakery – Gwenn’s Bakery van Gwenn Danis bevat recept uit de moderne Franse patisserie. Vind ik mega interessant en het zijn baksels die ik ooit echt eens wil proberen.

Zout, Vet, Zuur en Hitte – Dit boek door Samin Nosrat is eerder een lesboek dan echt een kookboek. Je leert eigenlijk omgaan met de basiselementen aan de hand van hele praktische informatie. Wanneer je in het kookproces bijvoorbeeld het beste zout (en hoeveel dan ook!) kunt toevoegen, maar ook hoe je als kok met veel ervaring na zoveel jaar nog nieuwe smaakdimensies leert ontwikkelen.

Smokey Goodness – Mijn doel in het leven is nog altijd om veel vaker de barbecue aan te steken en daar echt iets mee te doen. Alle boeken van Jort Althuizen (Smokey Goodness) heb ik dan ook gehouden: Black Smoke, Smokey Goodness, Smokey Goodness 3. 

Donal Skehan – Het leuke aan de kookboeken van Donal Skehan vind ik zijn stijl van koken en de gerechten die hij maakt: het is allemaal zo lekker toegankelijk en geschikt voor iedere dag! Ik heb en heb gehouden: Vers! en Eet, Leef, Reis.

Dan zijn er ook een groot aantal kookboeken die ik heb gehouden omdat ze inzoomen op een specifieke eetcultuur. Ik vind het altijd mateloos interessant om meer te weten over andere keukens en vooral om die smaken te leren kennen.

Amazing Asia – Mijn favoriete kookboek van dit moment, heeft geen verdere uitleg nodig.

Indo Rock – Indorock van Vanja van der Leeden is bekroond als kookboek van het jaar en ik vind het een heel goed boek om de Indonesische keuken te benaderen met een andere blik.

West Eats East – Gerechten uit China, Japan, Thailand en Vietnam.

New York – Recepten uit de Big Apple – Als New York lover moest er toch een kookboek blijven met recepten uit de Big Apple.

Greek – Geschreven door George Calombaris, ex-judge van Masterchef Australia. Alleen daarom wilde ik het boek al houden.

Lisboeta – Recepten uit Lissabon.

Thailand – Basisboek voor authentieke gerechten uit Thailand.

De authentieke Turkse keuken – Gekregen van vriendinnetje Kevser en bevat authentieke Turkse gerechten die ik oh zo lekker vind.

Kookbijbels – Ik heb maar twee kookbijbels gehouden uit mijn collectie, beide omdat ze zich toespitsen op specifieke eetculturen: De Bijbel van de Indonesische Keuken en De Bijbel van de Thaise keuken.

Groot Indonesisch Kookboek – Bomvol authentieke Indonesische recepten.

This is a book about dumplings – Als dumpling lover is dit boek onmisbaar vind ik. Het is geschreven door Brendan Pang, ex-Masterchef Australia kandidaat.

Dumplings and Noodles – Zelfde verhaal als hierboven: ik wil meer leren over het zelf maken van noedels en dumplings; dit boek is daar perfect voor.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close