Misschien had ik dit recept even moeten bewaren tot hartje zomer want de naam doet het al vermoeden: deze koekrepen zijn lekker friszuur – perfect voor een warme dag dus! Maar hé, we kunnen de zomer natuurlijk altijd in huis halen en welk seizoen het ook is: ik heb altijd wel zin in iets lekkers. Ook als het een regenachtige juni-dag blijkt te zijn want in Nederland weet je het natuurlijk maar nooit. De citroen-kruimelrepen heb ik gemaakt van een soort shortbread-achtige bodem, lemoncurd en een kruimeldeeg bovenop. Afgemaakt met een laagje poedersuiker zijn het echt heerlijke repen. Bewaar ze wel in de koelkast trouwens, dan worden ze nog wat steviger en kun je ze makkelijker uit de hand eten.
Citroen-kruimelrepen
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer met deeghaken
- garde
- vierkante bakvorm van 20x20 cm
Ingrediënten
Bodem
- 250 g roomboter - op kamertemperatuur
- 300 g bloem
- 75 g poedersuiker
- snufje zout
Lemoncurd
- 2 citroenen
- 200 g kristalsuiker
- 3 eieren
Topping
- 75 g roomboter - koud en in blokjes
- 75 g kristalsuiker
- 75 g bloem
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ en vet de bakvorm in.
- Doe de ingrediënten voor de bodem samen met de geraspte schil van 1 citroen in een kom en kneed dit tot een koek-achtig deeg.
- Verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm en schuif deze 20 minuten in de oven zodat de bodem vast kan voorbakken.
- Rasp ondertussen de schil van de andere citroen en pers beide citroenen uit. Klop dit met de andere ingrediënten voor de curd op en kneed de ingrediënten voor de topping tussen je vingertoppen tot een kruimelig deeg.
- Schenk na 20 minuten de lemoncurd over de koekbodem in de bakvorm. Schuif de bakvorm voor 10 minuten terug in de oven.
- Verdeel dan de kruimeltopping over over de lemoncurd en bak de koekrepen nog eens 10-15 minuten tot ze gaar zijn.
- Laat helemaal afkoelen voordat je de koek in repen snijdt en afmaakt met poedersuiker.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Dit ziet er echt heerlijk uit, en nu weet ik wat ik ga bakken dit weekend . Mag ik vragen welke maat eieren je gebruikt heb? Of maakt dat niet uit voor dit gerecht?
Ik gebruik altijd biologische eieren en die variëren in maat M – L, dus ergens in die range zit je goed.
Zie lemon curd vermeld staan, maar (voor zover bekend) maak je dit toch dmv verhitten (o.a. via au-bain-marie) om lemon curd te maken? Als mixen van ingrediënten voldoende is (en bakken in de oven), zie ik graag de bevestiging tegemoet, alvast bedankt.
Alleen in de oven verhitten is voldoende, dan wordt het vanzelf curd.
Dankjewel voor dit recept. Ik heb nog een potje lemoncurd staan. Hoeveel zou ik nodig hebben voor dit recept? Dankjewel voor je reactie
Ik weet niet hoe groot het potje is, maar je wil best een laagje lemon curd op de repen. Dus ik zou beginnen met een half potje en kijken hoe goed dat de bodem vult.