Skinny citroencheesecake (WW-proof!)

gesponsord

Inmiddels hoef ik niet meer te vertellen dat cheesecake mijn guilty pleasure nummer 1 is en dat ik er van hou om deze taart te bakken. Niet voor niets maakte ik een kookboek met daarin 50 van mijn favoriete recepten, organiseerde ik een pop-up cheesecakecafé en vind ik het zelfs na bijna 200 cheesecakes te hebben gebakken in één jaar tijd nog steeds leuk om te maken én te eten. Echter is cheesecake niet bepaald gezond. Dat hoeft ook niet vind ik, als je zondigt moet je het namelijk goed doen. Maar zoals jullie wellicht weten ben ik momenteel weer volop met WW bezig en zit ik écht in een lekkere flow. Ik merk dat ik niet meer nadenk over het wel of niet nemen van iets ‘slechts’. Als ik koffie drink in een restaurant dan laat ik de koek eigenlijk gewoon liggen. Niet omdat ik het per se niet wil eten, ik vergeet het eigenlijk gewoon. Er is een periode geweest, lees: decembermaand, dat ik achteloos de snoeplade open kon trekken om een stuk chocolade te pakken. Vervolgens kon ik vergeten dat ik zo’n stuk had gegeten en toen ik dat merkte, dat ik niet nadacht bij wat ik in mijn mond stopte, vond ik het tijd om die mindset te veranderen. Ik probeer nu, en dat gaat momenteel echt heel goed, bij alles wat ik in mijn mond wil stoppen me af te vragen of ik het waard vind om te eten en of ik er écht zin in heb.

Cheesecake is het snoepen voor mij vrijwel altijd waard als ik er echt zin in heb, maar als je één van mijn recepten invoert in het WW-dagboek en erachter komt dat één punt maar zo 26(!) punten van je dagtotaal kost, denk je wel twee keer na voor je een stukje neemt.ter illustratie: ik mag 27 SmartPoints verspreid over de hele dag. Eén stuk cheesecake betekent nog 1 punt overhouden voor alle andere maaltijden op een dag. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om je weekpunten in te zetten of je gespaarde active points om te genieten van een stuk volvette, suikerrijke cheesecake, ik ben het compleet met je eens als je dit zou doen. Toch zie ik er tegenwoordig ook een uitdaging in om wat verantwoorder te snoepen. Om een echt OMF-recept te ‘ver-WW’en’ om het maar zo te zeggen. En wat is nou een écht OMF-recept? Juist, cheesecake. Ik ging de uitdaging aan om een skinny cheesecake te maken. Iets waar ik best een hard hoofd in had want kom niet aan mijn cheesecake! Spoiler alert: het is me gelukt. Ik maakte skinny citroencheesecake die gewoon echt héél erg lekker is en waar je ‘guilt free’ van kunt snoepen als je daar behoefte aan hebt. Deze cheesecake kost je namelijk maar 4 punten per royaal stuk in plaats van 26.

Het publiceren van dit recept wil niet betekenen dat ik mijn volvette cheesecakes van tafel schuif. In tegendeel: ook die vind ik nog steeds fantastisch en maak ik met heel veel liefde. Maar soms, heel soms mag het zelfs van mij allemaal wel iets minder slecht.

Ben je niet zo van de citroen, vervang dan de kwark voor ieder andere smaak die jij lekker vindt.

Skinny citroencheesecake

In samenwerking met WW

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Skinny citroencheesecake

3.79 van 83 stemmen

Skinny citroencheesecake (WW-proof!)

Porties12 punten

Ingrediënten

 • 1 pak lange vingers - 29 stuks
 • 50 gr margarine
 • 600 gr Optimel 0% magere kwark citroen
 • 100 gr SPLENDA Stevia - kristalpoeder
 • 1 el maïzena
 • 3 eieren
 • 1 eidooier

Instructies

 • Bekleed de bodem van een springvorm, 24cm, met bakpapier en vet de randen in. Zet een bak met water onderin de oven en verwarm de oven voor op 150°C.
 • Smelt de margarine in een pannetje en maal de lange vingers fijn. Roer de koekkruimels door de margarine en stort dit in de springvorm. Druk de bodem stevig aan met de achterkant van een lepel of met je handen.
 • Doe de kwark samen met de maizena en zoetstof in een kom en klop dit even op. Voeg dan de eieren toe en spatel deze rustig door het beslag.
 • Stort het beslag in de springvorm en bak de cheesecake boven het waterbad in het midden van de oven in 75 minuten gaar.
 • Zet de oven uit, de deur op een kier en laat de cheesecake een uur in de oven rusten en vervolgens volledig afkoelen op het aanrecht.
 • Zet de cheesecake een nacht in de koelkast om op te stijven en geniet ervan de volgende dag!
 • De cheesecake is drie dagen houdbaar in de koelkast maar je kunt hem na het opstijven ook invriezen. De cheesecake blijft dan 3 maanden goed; laat hem 24 uur in de koelkast ontdooien voor het serveren.

Notities

*In plaats van SPLENDA Stevia kun je ook andere zoetstof gebruiken. Check wel even goed de verpakking voor de verhoudingen.

Join the Conversation

 1. Oh deze wil ik graag proberen voor het weekend! Ik doe niet aan ww maar beetje verantwoorder snoepen kan natuurlijk nooit kwaad. Is het trouwens echt nodig om een bak water onderin te zetten? Ik heb namelijk een losstaand oventje. Werkt fantastisch maar ik ben een beetje bang hoe hij reageert op zoveel vocht.

  1. Sabine Author says:

   Het is niet noodzakelijk om een waterbad in de oven te zetten; het zorgt er alleen voor dat de taart minder kans heeft op scheuren.

   1. Ik heb hem gemaakt zonder bakje onderin, wat kleine scheurtjes maar de smaak was er niet minder om, groot succes hier in huis! Ik heb wel maar de helft van de zoetstof gebruikt, ik vond de kwark al zoet genoeg. Ik ga zeker experimenteren met andere smaken!

   2. Sabine Author says:

    Wat leuk om te horen! Met zoetstof is het inderdaad een beetje spelen. Ik gebruikte een hele zure kwark ;)

 2. Vivian says:

  Ik zet eraan te denken deze te maken met de smaak Koffie van Optimel; die vind ik zó lekker! maar realiseer me nu dat het ‘griekse stijl yoghurt – koffie’ is en geen kwark.
  Dat zal misschien niet goed opstijven/te dun zijn hè?

  1. Sabine Author says:

   Oh, dat kan geen kwaad!

   1. Vivian says:

    Dankje! ga ik proberen.

 3. Sander says:

  Kan je ipv zoetstof in poedervorm ook van die spuitbare tafelzoet toevoegen? Of zakt hij dan in elkaar?

  1. Sabine Author says:

   Ik denk dat dit wel moet lukken. Wel even goed kijken naar de verhouding op de tube/het flesje!

 4. Helma says:

  Kan je ipv die zoetstof ook iets als ahorn siroop of kokosbloesemsuiker gebruiken? Niet slanker missch maar wel minder ‘fout’ dan kristalsuiker?

  1. Sabine Author says:

   Ik heb zelf geen ervaring met kokosbloesemsuiker maar als je dit normaal gesproken ook in baksels gebruikt dan kan dit prima. Ahornsiroop zou ik niet doen, dat komt de smaak van de cheesecake niet ten goede.

 5. Judith says:

  Om deze nog slanker te maken zou je de bodem kunnen vervangen door een mengsel van amandel en dadels of roggebrood en dadels. Dan zitten er meteen wat meer vezels in! Voor wat extra smaak zou je daar nog citroenrasp doorheen kunnen doen.
  Zelf vind ik de zoetstof eigenlijk overbodig omdat de kwark natuurlijk ook al (behoorlijk) gezoet is.

  1. Sabine Author says:

   Dit is een WW-proof cheesecake. Door amandelen en/of dadels te gebruiken wordt de taart voor WW-volgers juist weer meer in punten ;)

 6. Jessica J. says:

  Dit lijkt me zó lekker! Ik heb nog nooit zelf cheesecake gemaakt, maar moet op kantoor nog steeds trakteren voor m’n verjaardag. Bedankt voor de inspiratie.

 7. Elseline says:

  Ik doe niet aan WW, maar ben zo nieuwsgierig hoe een ‘gezonde’ cheesecake smaakt, dat ik hem toch ga maken!

  Ik zit eraan te denken om er een lemoncurd bij te maken, zou dat een goede combi zijn denk je?

 8. Elseline says:

  Ik doe niet aan WW, maar ik ben zo nieuwsgierig geworden naar deze ‘gezonde’ cheesecake, dat ik hem ga maken!

  Ik zit eraan te denken om er een lemoncurd bij te maken, dat is wel een goede combi, denk je niet?

 9. Cindy says:

  Wat is deze lekker zeg!
  Ik heb een vraagje over de eieren. Moet je deze eerst luchtig mixen voor het toevoegen of (wat ik dus gedaan heb) er zo doorheen roeren??

  1. Sabine Author says:

   De eieren hoef je niet eerst luchtig te kloppen maar kunnen direct door het beslag.

 10. Ilona says:

  Ik hou ook echt van cheesecake en ik doe aan WW. Dit is dus een perfecte combi. Vandaag pas je blog,vlog website fb en alles ontdekt maar nu al fan!! Wel een vraagje…heb je een map met allemaal mooie WW recepten? Zou echt super handig zijn!

  1. Sabine Author says:

   Hier vind je alle WW-gerelateerde artikelen waaronder ook de recepten: https://www.ohmyfoodness.nl/tag/weight-watchers/

   Als je een account aanmaakt op de blog, dit kan hier (https://www.ohmyfoodness.nl/meld-je-aan/), dan kun je al jouw favoriete recepten opslaan in je persoonlijke omgeving. Succes met het programma!

   1. Ilona says:

    Ik hebben account aangemaakt en recepten opgeslagen. Alleen nu vind ik niets terug. Inloggen moet steeds opnieuw. Snap er niets van

 11. Annebeth says:

  Deze taart kan ik wel gaan maken voor mijn verjaardag!! Lijkt me heerlijk! Gebruik je gewoon margarine uit een kuipje?

  1. Sabine Author says:

   Ja! :)

 12. Maartje says:

  Is deze cheesecake ook vullend genoeg als ontbijt? Ik voeg dan achteraf wel wat fruit toe.

  1. Sabine Author says:

   Het blijft een taart, dus ik zou het persoonlijk niet als ontbijt eten.

 13. Jelly says:

  5 sterren
  Wow! Ik heb oprecht heel veel gezondere versies van cheesecake geprobeerd allemaal niet te eten! Maar deze… echt een geweldig recept! En met maar 159 kcal per punt! I love it!

  1. Sabine Author says:

   Hahaha top, wat fijn om te horen!

  2. Esther says:

   Geen idee of je er iets aan hebt een jaar later, Jelly, maar mijn rekensom kwam uit op 247 kcal per punt, niet 159 kcal (I’d wish, haha).

 14. Samentha says:

  5 sterren
  Dit recept! 1000 maal dank!
  Big big loveeee
  + een hele blije man!

 15. Melissa says:

  Misschien een hele domme vraag, maar ik neem aan dat het 3 hele eieren zijn en dan nog 1 extra eidooier erbij :) ? En klop je dan alles met de hand op of gebruik je een mixer?

  1. Sabine Author says:

   Dat klopt. En dat ligt er helemaal aan wat je voorhanden hebt. Ik werk altijd met een mixer maar met de hand lukt ook prima als het moet.

 16. Manon says:

  Hoi Sabine,

  ik ben helemaal gek op deze cheesecake, nu heb ik geprobeerd om de cheesecake hoger te maken. maar dan krijg in een vochtprobleem, en word de bodem erg zoompig. heb jij een idee hoe ik dat kan voorkomen? Ik had alles dubbel gedaan alleen de bodem niet.

  1. Sabine Author says:

   Als je de ingrediënten voor de vulling verdubbeld maar niets doet met de bodem, is de bodem te slap om de vulling echt te kunnen dragen. Om de cheesecake hoger te maken kun je beter een kleinere springvorm gebruiken maar dezelfde hoeveelheden van het recept aanhouden. Of anders ook de ingrediënten voor de bodem verdubbelen.

 17. Yvette says:

  Oeh, een ww proof recept! I love that!

  Ik ben je gaan volgen, heb het recept gepind op Pinterest en ben daarna gelijk om boodschap gegaan.. hij staat nu in de oven!

  Hij lijkt me heerlijk!

  1. Sabine Author says:

   Wat leuk! Ik hoop dat ‘ie in de smaak valt!

 18. Erika says:

  Ww maakt verschil in punten tussen margarine met 60 % v.g. en 80% v.g. maar ik kan die percentages in margarine producten niet terugvinden. Welke gebruik jij in dit recept?. ‘ k Heb nog nooit zelf een cheesecake in de oven gemaakt. Deze lijkt me niet te veel kcal en punten kosten en niet te ingewikkeld om te maken. Dus leuk om uit te proberen. Nog een vraag: die scheurtjes…. Betekent dat ook dat de bovenkant droger wordt zonder water ?

  1. Sabine Author says:

   Ik gebruik de margarine van Becel. En nee, de bovenkant wordt niet droog. De scheurtjes ontstaan niet door droogheid maar door het (te) snel afkoelen van de cheesecake. Warmte van de oven doet de taart uitzetten, bij het afkoelen krimpt ‘ie weer.

 19. Anouk says:

  Kan ik in plaats van Splenda ook een zoetstof in fijne poedervorm gebruiken? Zo ja: hoeveel gram. Vind het erg moeilijk dit in te schatten. Dankjewel!

  1. Sabine Author says:

   Dat kan, echter moet je even de verpakking van de zoetstof bekijken om te kijken wat de verhouding is met suiker. Dit is voor iedere zoetstof anders, dus daar kan ik geen antwoord op geven.

 20. Floor says:

  Kan dit ook met de lindahls kvarg?

  1. Sabine Author says:

   Ja hoor!

   1. Floor says:

    Dankje! Kan ik hem ook in een springvorm van 20 cm bakken?

   2. Is dit ook echt een gezonde cheesecake als je aan het afvallen bent of blijft het een ongezonde cheesecake met veel kcal ??

   3. Sabine Author says:

    Dat ligt er helemaal aan welk dieet/voedingsschema je volgt, maar je kunt de voedingswaarden van de ingrediënten zo opzoeken via bijv. de website van Albert Heijn.

 21. Marian Spaans says:

  Vraagje ,ik zie staan 3 eieren en 1 eierdooier ,waarom niet gewoon 4, eieren?

  1. Voor de stevigheid van de cheesecake. Ik gebruik altijd 3 eieren + 1 eidooier in mijn gebakken cheesecakes, vind dat de perfecte hoeveelheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close